Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De omvormer: wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Het cruciale onderdeel van je installatie

Vaak hebben we het over "zonnepanelen kopen", maar veel minder vaak gaat het om het cruciale apparaat dat je bij ieder setje zonnepanelen nodig hebt. We hebben het hier over de omvormer. In dit artikel vertellen we je meer over wat een omvormer is en waarom die zo belangrijk is.

Wat doet een omvormer eigenlijk?

Zonnepanelen wekken stroom op, dat is duidelijk. De opgewekte stroom is echter 'gelijkstroom', terwijl je stekkers in huis en ook het stroomnet werken met 'wisselstroom'. En dat is waar de omvormer komt kijken. De naam verklapt namelijk al een hoop, we moeten de stroom eerst 'omvormen' tot bruikbare wisselstroom die we met z'n allen kunnen gebruiken en transporteren. 

Waarom is die omvormer zo belangrijk?

Je kunt je omvormer in meerdere opzichten zien als de poortwachter van je installatie. We beschreven net al dat het de stroom die je zonnepanelen opwekken omzet naar bruikbare wisselstroom, maar dat betekent dus dat alle stroom door je omvormer gaat. Een omvormer van slechte kwaliteit, maar ook een omvormer die niet past bij jouw specifieke installatie kan de prestaties van je hele installatie onderuit halen. Dan kan je nog zulke goede zonnepanelen hebben, als je omvormer geen goed werk kan leveren dan heb je uiteindelijk niet zo veel aan je investering in hoogwaardige zonnepanelen.

Een ander belangrijke rol van je omvormer is dat vaak je enige toegang is om te zien hoe het gaat met je installatie. Op je energierekening zie je wel hoeveel stroom jij hebt teruggeleverd aan het net, maar je ziet nergens hoeveel stroom er nou precies is opgewekt. Dit kan je vaak alleen zien door contact te maken met je omvormer. Belangrijker dan dat jij contact kan maken met je omvormer, is dat je apparaten in huis contact kunnen maken met je omvormer. Of het nou een laadpaal, warmtepomp of je droger is. Als je vanuit financële en duurzame overwegingen deze stroomvragers wil gebruiken met je eigen zonnestroom, dan moeten ze wel weten wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Daarvoor moeten ze kunnen communiceren met je omvormer.

De plek van je omvormer

Kies voor je omvormer een handige plek, zoals de zolder of garage. Een goede plek zorgt ervoor dat je omvormer goed bereikbaar, veilig en efficiënt is. Voor de beste efficiëntie zijn er twee punten waar je op moet letten:

  1. Afstand: Hoe verder je omvormer van je zonnepanelen staat, hoe langer de kabel die je moet trekken. Een langere kabel betekent vaak ook meer energieverlies, en dus minder bruikbare stroom voor in huis.
  2. Ventilatie: Zorg ook dat je omvormer goed kan ventileren om oververhitting te voorkomen. Een te warme omvormer werkt minder goed, wat zonde is voor de stroom die je zonnepanelen opwekken.

Moet je dat zelf bedenken?

Nee hoor, dat mag natuurlijk maar hoeft niet. Je kunt namelijk ook sinds kort via ANWB Zon gratis advies krijgen. Samen met onze Zonexpert bekijken we je situatie en kiezen we de beste omvormer en locatie. Meer weten? Begin met de gratis dakscan: