Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jaarafrekening en eindafrekening energie

Alles over de jaar- en eindafrekening van energiecontracten

Één keer per twaalf maanden ontvang je van je energieleverancier de jaarafrekening voor gas en elektriciteit. Behalve als je eerder overstapt of verhuist voordat het jaar voorbij is, dan krijg je over die kortere periode een eindafrekening.

Jaarafrekening

Nadat je een periode van 12 maanden klant bent geweest bij een energieleverancier ontvang je de jaarafrekening. Dit is niet gelijk aan het kalenderjaar, maar hangt af van je startdatum. Een energieleverancier is wettelijk verplicht om jou binnen 6 weken na het voltooien van het contractjaar de jaarafrekening te sturen.

Op die jaarafrekening (ook wel: jaarnota) wordt de balans opgemaakt van jouw energiejaar. Er wordt gekeken of het ingeschatte verbruik overeenkomt met je daadwerkelijke verbruik. Dat geldt ook voor je teruglevering aan het net als je zonnepanelen hebt.

Daarbij zijn vervolgens drie opties:

  1. Je krijgt geld terug
  2. Je krijgt geen geld terug, maar hoeft ook niet bij te betalen (knap gedaan!)
  3. Je moet bijbetalen

Bij vaste of variabele energiecontracten staat de prijs per kWh of kuub gas vast en wordt alleen gekeken naar je verbruik en teruglevering. Omdat bij het dynamisch energiecontract van ANWB de tarieven per kWh ieder uur en gas iedere 24 uur anders zijn, is er nog een extra afhankelijkheid. Er wordt ook gekeken in hoeverre het gemiddelde daarvan overeenkomt met de prijsverwachting bij aanvang van het contractjaar.

Eindafrekening

Maak je de periode van 12 maanden niet af bij de energieleverancier door een verhuizing of doordat je eerder overstapt? Dan wordt er tussentijds al een rekening opgemaakt. Dit noemen we een eindafrekening. Deze werkt hetzelfde als de jaarafrekening, maar is dan over een kortere periode dan 12 maanden.

Heb je een slimme meter dan wordt de eindstand automatisch uitgelezen als de nieuwe leverancier de levering op het adres overneemt. Bij een verhuizing wordt de eindstand ook automatisch uitgelezen, maar omdat er mogelijk nog geen nieuwe leverancier op dat adres is gebeurt dat op de door jou doorgegeven einddatum. Heb je geen slimme meter, dan zul je zelf een eindstand moeten doorgeven.

Dit staat er op de jaar- of eindafrekening

De jaarafrekening  of eindafrekening verschilt per leverancier, maar bestaat over het algemeen uit een aantal vaste onderdelen:

  • Een verbruiksoverzicht per maand;
  • Leveringskosten: de verbruiks-, maar ook de vaste leveringskosten;
  • Netbeheerkosten: deze zijn door de netbeheerder bepaald en verschillen per regio en zwaarte van de aansluiting;
  • Belastingen: energiebelasting en btw;
  • De door jou betaalde maandbedragen.


Optioneel op de jaarafrekening:

  • Als je zonnepanelen hebt: de teruglevering en het te salderen deel daarvan;
  • Eventuele welkomkortingen en -bonussen.

Vragen over de jaar- en eindafrekening