Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Energieprijzen

Zo komen energietarieven tot stand

Wat je betaalt voor stroom en gas hangt af van vraag en aanbod. Het moment waarop energie wordt ingekocht is net zo bepalend. Maar er zijn veel meer mogelijkheden voor energiemaatschappijen om energieprijzen te berekenen. Lees wat de meest voorkomende manieren zijn om energieprijzen vast te stellen.

Het gaat hierbij om de handelsprijs van energie, inclusief alle opslagen die een energieleverancier betaalt bij het inkopen ervan. Daarbij komen voor consumenten natuurlijk nog energiebelasting en overheidsheffingen. Ook winsten en risico’s verrekenen veel energiemaatschappijen nog in de energieprijs. Lees ook wat kost een kWh en wat kost een kuub gas.

Vooruit energie inkopen

Met een vast of variabel energiecontract koopt een energieleverancier het verwachte verbruik voor een periode in één keer in op de langere termijn-energiemarkt. De energiemaatschappij kijkt vijf jaar vooruit en maakt een inschatting van de energieprijzen. Natuurlijk berekent het bedrijf een risico- en winstmarge. Er kunnen bijvoorbeeld inkoopafspraken zijn gemaakt ver voordat jij je contract afsloot. Zelfs jaren eerder, lees hoe de energiemarkt werkt.

Sommige energiebedrijven gokten op een dalende energieprijs, terwijl de energieprijzen recent juist sterk stegen. Die energieleveranciers boden meerjarige contracten aan met goedkope energieprijzen. Daarbij namen ze een groot risico door te gokken dat ze later goedkoper energie in konden kopen. Het resultaat is dat meerdere energiebedrijven failliet gingen.

Eigen energiecentrales

Om elektriciteit op te wekken, hebben veel grote energiemaatschappijen eigen wind- en zonneparken of gas- en kolencentrales. Kocht een kolencentrale eerder goedkoop kolen in? Dan kunnen ze goedkopere stroom bieden als wanneer ze nu kolen hadden moeten kopen. Een gascentrale wekt elektriciteit op met gas. Daardoor heeft de gasprijs invloed op de elektriciteitsprijs.

Lage energietarieven door overschot

Bij het sluiten van een meerjarig energiecontract maakt de energieleverancier een inschatting. Zijn er tijdens de contractperiode bijvoorbeeld meerdere zachte winters, dan hoef jij minder hard te stoken. Je verbruik is daardoor lager dan geschat en er blijft dan energie over. Zo’n overschot kan weer worden gebruikt om nieuwe klanten een scherp energietarief te bieden. En dat terwijl de energieprijzen juist stegen.

Energieprijzen omlaag met marketingbudget

Een energieleverancier kan kosten noch moeite sparen om klanten te werven. Maar met de stijgende energieprijzen kunnen zij dat geld óók besteden aan het houden van klanten. Als je huidige energiemaatschappij je een scherp verlengingsaanbod doet, kan daar best weleens wat marketinggeld in zitten. Als je gaat ‘shoppen’ bij andere aanbieders, ontdek je misschien dat je nergens zo’n aantrekkelijk aanbod krijgt.

Ook een welkomstbonus is vaak zo’n marketingfoefje. Je eerste contractjaar biedt een energieleverancier dan goedkope energie onder de kostprijs aan zodat je klant wordt. In de volgende contractjaren betaal je die gemaakte kosten weer terug aan je energiebedrijf.

Zo bepaalt ANWB de energieprijs

De energietarieven van ANWB Energie zijn gelijk aan de actuele inkoopprijzen van stroom en gas. Voor elektriciteit verschillen die tarieven per uur en het gastarief is een dagprijs. In onze energieprijzen betaal je géén winst- en risicomarges.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 800.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.