Bidirectioneel laden
De elektrische auto als thuisbatterij
Bidirectioneel laden betekent dat je met je auto twee kanten op kunt laden. Normaal gesproken stroomt elektriciteit náár je auto. Bij bidirectioneel laden kan het dus ook andersom: stroom vanuit je auto. Wat heb je daaraan?
Met bidirectioneel laden gebruik je stroom uit de auto voor van alles. Geen laadkabel inpluggen, maar je laptop of frituurpan? De eerste auto’s waarbij dat kon, waren de Hyundai Ioniq 5 en de KIA EV6. Die hebben V2L (vehicle to load): je auto wordt als het ware een stopcontact. Leuk, maar nog niet heel functioneel.
V2L is wél de opmaat naar V2X (vehicle to everything). Dat maakt ons minder afhankelijk van het energienet. Hier horen eigenlijk nog twee afkortingen bij: V2G en V2H.
Vehicle to grid (V2G)
Vehicle to grid betekent ‘van de auto naar het net’. We verbruiken met z’n allen steeds meer stroom. Vaak ook op hetzelfde moment. Tijdens zo’n piek kan de auto via V2G extra stroom leveren. Hoe lager de piekbelasting van het elektriciteitsnet, hoe minder stroom er nodig is uit minder duurzame energiebronnen.
Het kan betekenen dat een energieleverancier een laadpaalbezitter betaalt om op piekmomenten stroom uit de auto aan het net te leveren. De eigenaar van de laadpaal kan aangeven hoeveel stroom uit de autobatterij beschikbaar is. Daar wordt al op kleine schaal mee getest.
Andersom werkt het in de praktijk al wel. Is er te veel stroom op het net, dan kan een aanbieder van (publieke) laadpalen die kwijt in auto’s die opladen. Is er te weinig stroom, dan gaat laden langzamer.
Vehicle to home (V2H)
Bij Vehicle to home gaat stroom van de auto naar het huis. Je elektrische auto is dan een enorme thuisbatterij. Op de piekmomenten is stroom duur (en vaak ook niet groen). Je kunt je auto opladen als de stroom weer groen en goedkoop is. Met een dynamisch energiecontract kies je de uren waarop stroom het groenst en goedkoopst is. Je bespaart 30 procent op je laadkosten thuis én ontziet het overvolle stroomnet.
Met de 62 kWh-batterij van een Nissan LEAF kun je bijvoorbeeld bijna een week zonder stroom van het net. Een elektrische auto wordt zo ook een noodstroomvoorziening.
Je elektrische auto als thuisbatterij
Een laadpaal of elektrische auto moet in het geval van bidirectioneel laden omgaan met verschillende soorten elektriciteit. Het stroomnet levert wisselstroom. Dat wordt omgezet naar gelijkstroom om je auto op te laden. Stroom vanuit de auto náár het net moet van gelijkstroom weer wisselstroom worden. Maar weinig auto’s zijn momenteel geschikt voor V2X (en dus V2G en V2H). Maar dat zal snel veranderen door nieuwe modellen in de showroom. De eerste laadpalen die V2X laden, komen nu op de markt.
Invloed van bidirectioneel laden op de accu
Wat bidirectioneel laden met de batterij doet, is nog niet helemaal duidelijk. Aan de ene kant raakt de accu als gevolg van meer laadbeurten eerder op. Aan de andere kant kan bidirectioneel laden met het meergebruik de accu juist langer in goede conditie houden. In verschillende landen wordt dit (en meer) onderzocht.
Lees meer over slim laden met een elektrische auto