Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stroomaansluiting verzwaren

Van het gas af, het is een mooi streven van veel huishoudens. Dat kan met een warmtepomp, koken op inductie, zonnepanelen, infrarood-verwarming. Misschien rijd je een elektrische auto en heb je een eigen laadpaal thuis. Tel daarbij nog mogelijke airco door warmere zomers en je kan je afvragen: trekt m’n bestaande stroomaansluiting dat allemaal? Moet ik die verzwaren?

Stroomaansluiting verzwaren

Ruim twee derde van de Nederlandse huishoudens heeft een standaard stroomaansluiting van 3x25A. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom er door kan. Bij 3x25A komen er 3 stroomleidingen (oftewel: 3-fase) het huis binnen voor de hoofdschakelaar. Daar vormen ze 3 aparte groepen, met 3 aparte zekeringen. Die hebben in het voorbeeld elk een capaciteit van 25 ampère.

Zwaardere aansluiting = extra kosten

Voor een zwaardere stroomaansluiting rekent de netbeheerder wel extra kosten, naast de installatievergoeding. Voor één niveau zwaarder, kost dat jaarlijks ongeveer € 1.000 meer dan de standaard stroomaansluiting. Die tarieven verschillen wel iets per netbeheerder, maar lopen ook weer niet heel ver uiteen.

In Nederland zijn de netbeheerders per regio verantwoordelijk voor het ‘transport’ van energie. De grootste drie zijn Stedin, Liander en Enexis. De netbeheerders hebben er veel werk aan om het zwaarbelaste stroomnet op orde te houden. Het is dus te verwachten dat de netbeheerkosten de komende jaren flink (blijven) stijgen.

Wanneer een stroomaansluiting verzwaren?

Als de stroomsterkte per groep in je meterkast 3x25A bedraagt, betekent dat niet dat alle groepen die maximale stroomsterkte gelijktijdig aankunnen. Het verzwaren van je stroomaansluiting hangt samen met de hoeveelheid stroomslurpers in en rond het huis.

Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto. Zet je die thuis aan de laadpaal, dan kan je met 16 ampère maximaal 11 kW tegelijk laden. Dan komt het maximumvermogen van de 3x25A standaardaansluiting (17 kW) al snel in zicht. Sta je op datzelfde momenten te kokkerellen op je inductiekookplaat en verwarmt de warmtepomp je huis, dan kan het de waterkoker zijn die de stoppen eruit laat klappen. De meeste laadpunten voor thuis zijn gelukkig wel uitgerust met zogenaamde Load Balancing. Dat zorgt dat de auto minder snel oplaadt als er ook nog andere apparaten veel stroom vragen.

Voor je gas

Ga je van het gas af, dan scheelt dat je in de kosten. Er zit wel een klein addertje onder het g(r)as: laat je je gasaansluiting verwijderen, dan kost dat geld. Laat je hem zitten (zonder verbruik), dan blijf je wel netbeheerkosten betalen. De meeste huishoudens hebben een G4-gasaansluiting, die maximaal 6 kubieke meter gas per uur doorlaat. Een trapje hoger is de G6-aansluiting met 10 kuub per uur. Het gemiddelde gasverbruik per jaar van een huishouden is zo’n 1.200 m3.

Ook voor een gasaansluiting betaal je jaarlijks een vergoeding aan de netbeheerder. Meestal ligt dat bedrag rond de € 250 per jaar. De netbeheerders voor gas en stroom zijn in vrijwel alle regio’s dezelfde organisatie.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!