Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel kWh verbruikt een kookplaat?

Een kookplaat kan een echte stroomslurper zijn in de keuken. Hoeveel kWh je precies verbruikt, hangt af van het soort kookplaat. We zetten alles voor je op een rijtje, met wat eenvoudige voorbeelden van het stroomverbruik en tips om te besparen.

Verschillende kookplaten

Misschien ga je van het gas af? Dat scheelt je onzekerheid door de schommelende gasprijs. Dan heb je de keuze uit drie soorten elektrische kookplaten: inductie, keramisch en de (ouderwetse) elektrische kookplaat van gietijzer. In tegenstelling tot veel andere apparatuur hebben kookplaten nog geen Europees energielabel. Dat maakt kiezen van de energiezuinigste kookplaat iets lastiger dan bij andere apparaten het geval is. Mogelijk komt zo’n energielabel er nog wel.

In verbruik is koken op inductie het zuinigst. Voor een gemiddeld huishouden ligt het jaarlijkse stroomverbruik ongeveer op 175 kWh. Bij de keramische kookplaat is dat 225 kWh per jaar. En bij de ijzeren kookplaat op ongeveer 260 kWh per jaar.

Inductie kookplaat: veilig en snel

Iedere vorm heeft voor- en nadelen. Koken op inductie is veilig doordat de plaat niet heet wordt. De kookplaat geeft wél snel warmte af aan de pan, sneller dan bij de andere elektrische kookplaten. Nadeel van een inductieplaat is dat er wel speciale magnetische pannen voor nodig zijn. Want inductiekoken werkt met een magnetisch veld.

Daarnaast heb je voor koken met inductie een geschikt stopcontact nodig én een goede aansluiting in de meterkast. Sommige inductiekookplaten zijn wel geschikt voor een ‘normaal’ stopcontact, zonder zwaardere groep in de meterkast. Maar dan gebruik je niet het totale vermogen van de inductieplaat.

Voor de keramische kookplaat zijn geen speciale plannen nodig. Dat soort kookplaten werkt door het elektrisch verhitten van een glazen plaat (van glaskeramiek), die de warmte overbrengt naar de pannen. Opwarmen gaat trager dan bij inductie, afkoelen ook. Dat maakt de keramische kookplaat minder efficiënt en dus minder zuinig.

Gietijzeren kookplaat 

De ‘ouderwetse’ kookplaat, met de gietijzeren pitten, verbruikt de meeste stroom. Voordeel is – net als bij de keramische kookplaat – dat er geen speciale pannen, stopcontact en aansluiting voor nodig zijn. Nadeel is, naast het verbruik, ook dat het iets langer duurt voordat de gewenste temperatuur is bereikt. En dat de pitten nog lang heet blijven. Daarnaast is dit type vaak voordeliger in aanschaf en vrij robuust, dus met een lange (onzuinige) levensduur. 

Besparen met een elektrische kookplaat

Naast de aanschaf van een kookplaat bepaalt hoe je ermee omgaat natuurlijk het stroomverbruik. Bekijk een paar simpele tips om minder stroom te verbruiken tijdens het koken:

  1. Doe tijdens het koken altijd een deksel op de pannen, zo gaat er minder warmte verloren.
  2. Doe niet meer water dan nodig is in de pan, dat scheelt kooktijd.
  3. Kook water alvast in de waterkoker. Ja, dat kost ook stroom, maar scheelt toch.
  4. Soms is verwarmen in de magnetron sneller en dus goedkoper.
  5. Het is niet altijd nodig om de warmte vol open te zetten. Op een lagere stand duurt het langer maar bespaar je wel.
  6. Kookt het water, dan kan je de kookplaat vaak al wat lager zetten.
  7. Sommige gerechten kunnen prima nog even nagaren in de pan als de warmte uitgeschakeld is. Zeker als de kookplaat er toch even over doet om af te koelen.
  8. Heb je zonnepanelen? Afhankelijk van de ligging van de panelen, kan het aantrekkelijk zijn om (alvast) te koken met zonnestroom.

ANWB Energie

Je kan stroom besparen door te koken als het uurtarief van je dynamisch energiecontract het laagst is, maar dat zijn doorgaans niet de uren waarop je normaal gesproken gaat koken.

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen wanneer stroom het groenst én voordeligst is. Onze app doet het voor je!