Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Ze hebben de naam om grote stroomvreters te zijn: airco’s. Door warmere zomers is verkoeling thuis verleidelijk. Dat zorgt voor meer vraag naar airconditioning. Bekijk welke soorten airco’s er zijn, hoeveel elektriciteit die gebruiken en hoe je stroom kan besparen.

Er zijn eigenlijk drie soorten airco’s: mobiele airconditioning, monoblock en ‘split-airco’. De mobiele airco is verplaatsbaar en heeft een afvoerslang naar buiten. Het monoblock bestaat uit één deel binnen met een doorvoer naar buiten. De split-airco heeft een binnen- en buitendeel.

De ‘single split’ heeft één buitendeel en één binnendeel. De multisplit heeft één buitendeel dat samenwerkt met meerdere binnendelen. Die zijn er dan weer in verschillende vormen. Bijvoorbeeld een opbouw-airco aan de muur, een rooster in het plafond of in de vloer.

Zo werkt airconditioning

Airconditioning werkt eigenlijk net zoals een koelkast, met verdampen en condenseren van koelmiddel. Simpel gezegd: koelmiddel wordt rondgepompt in een systeem. Dat onttrekt warmte binnen en geeft kou af, stroomt naar buiten en raakt daar de warmte weer kwijt. Dat is een proces dat continu doorgaat.

Met het energielabel van airco’s zijn de verschillen goed te vergelijken. Het label toont de energieklasse van het apparaat. Die gelden voor airco’s van een dieprode G tot de zuinigste A. Daaronder is het koelvermogen in kW aangegeven, het energieverbruik in kWh per jaar en de seizoensgebonden energie-efficiëntiewaarde (SEER).

De SEER toont de verhouding tussen de koelcapaciteit en de hoeveelheid stroom die daarvoor nodig is. Hoe hoger de SEER, hoe beter. Bij split-airco staan ook de hoeveelheid decibellen vermeld die het binnen- en buitendeel geven.

Wat verbruikt een airco?

Er zijn airco's die wel tot 5 kWh per uur kunnen verbruiken, dit is dan alleen wel in de allerhoogste koelstand. Koel je op een normale stand verbrukt een split-airco (met een buiten- en binnendeel) en een monoblock gemiddeld 1 kWh per uur. Stel je dat je op zomerse dagen, zo'n 40 dagen per jaar, iedere dag de airco 6 uurtjes aan hebt staan verbruikt een airco gemiddeld 240 kWh per jaar. Een mobiele airco (met afvoerslang naar buiten) is veel minder zuinig en vraagt dan jaarlijks zo’n 350 kWh. Met een gemiddelde dynamische stroomprijs in 2023 van € 0.29 per kWh  kost die koele ruimte op de warmere dagen je dan tussen de €69 en €101 per jaar.

Hoeveel stroom een airco verbruikt hangt af van het type airco, maar vanzelfsprekend ook van de oppervlakte van de kamer. Hoe groter, hoe hoger de benodigde koelcapaciteit en dus het verbruik. Natuurlijk speelt ook de isolatie van de ruimte een grote rol. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager het verbruik.

Zelf het verbruik van een airco berekenen

Om de gewenste koelcapaciteit (eigenlijk de sterkte van airco’s) te berekenen wordt het aantal kubieke meter van de ruimte vermenigvuldigd met het aantal watts dat nodig is. Goed geïsoleerd is 30, redelijk geïsoleerd 40 en slecht geïsoleerd 50. De uitkomst is het benodigde aantal watts (om te rekenen in kW).

  • Een zolderkamer is 3 meter breed, 4 meter lang en 3 meter hoog = 36 m3
  • De zolderkamer is slecht geïsoleerd, dus geldt factor 50: 36 m3 x 50 watt = 1.800 watt (1,8 kW).

Via het koelvermogen in kW dat voor de ruimte nodig is, kan op het energielabel het verbruik worden gecheckt. Afhankelijk van het type is dat weergeven als kWh per uur of per jaar.

Verwarmen met airco

Het klinkt tegenstrijdig, maar sommige airco’s zijn erg geschikt als verwarming. Ze werken dan eigenlijk als een lucht/lucht warmtepomp die buitenlucht aantrekt en verwarmt. Hoeveel een airco daarbij verbruikt, hangt van het type af.

Als een airco ook kan verwarmen, heeft het energielabel een extra categorie. Daarop staat de energieklasse die geldt voor verwarming (van G tot en met A). Met een onderverdeling per klimaatsoort: warm, gemiddeld en koel. Op het energielabel staat ook de Seasonal Coefficient of Performance (SCOP). Dat cijfer geeft het rendement aan met een cijfer van 1 tot 5, rekening houdend met seizoensinvloeden.

Verwarmen met een airco in normale stand kost gemiddeld 1 kWh per uur. Een ruwe schatting met 3 wintermaanden is het verbruik om te verwarmen gemiddeld zo'n 750 kWh. Op basis van het gemiddelde actuele uurtarief van een dynamisch energiecontract is dat per maand zo'n € 220 in totaal. Ook hier geldt: een slaapkamer van 20 m2 is makkelijker op te warmen dan een grote woonkamer.

Extra besparen met airco

Lagere stroomkosten met een airco kan door slim te koelen, of verwarmen dus. Dat kan door je verbruik zoveel mogelijk af te stemmen op de uurtarieven van een dynamisch energiecontract. Ga ook slim om met zonnepanelen in combinatie met de airco. Je kan de opgewerkte stroom op zonnige dagen goed gebruiken voor de eigen airco. Zeker op momenten waarop terugleveren niet aantrekkelijk is. De airco gebruiken voor verwarming op zonnestroom kan ook een slim alternatief zijn, kanttekening is natuurlijk wel dat zonnepanelen in koude(re) maanden ook minder opwekken.

Zorg verder dat de isolatie van je woning zo goed mogelijk op orde is. Simpelweg minder stroom verbruiken is natuurlijk altijd goed. Meer tips op te besparen? Bekijk dan ook onze 50 handige tips om energie te besparen

Meer over energie

EnergietegenInkoopprijs
ANWB Energie 

Goedkoper dan een vast energiecontract. ook als je nog niet elektrisch rijdt.

ANWB Laadpas 

Laad tegen scherpe tarieven bij meer dan 600.000 laadpunten in heel Europa!

ANWB Zon 

In de markt voor zonnepanelen? Doe dan een gratis dakscan met onze ANWB Zon Experts.

ANWB Slim Laden app 

Automatisch opladen als de stroom het goedkoopst is.