Autostoeltje kopen? Hier moet je op letten
Tips van onze expert
Een autostoeltje kopen is best lastig. Er is zo veel aanbod! Welke stoeltjes zijn veilig, goed en ook nog een beetje betaalbaar? En hoe weet je eigenlijk of het stoeltje in je auto past? Onze expert zet de belangrijkste tips en aandachtspunten voor je op een rij.
Bekijk de ANWB Autostoeltjestest
Als je je aan het oriënteren bent voor een nieuw autostoeltje, bekijk dan eerst de ANWB Autostoeltjestest. Elk jaar onderzoekt de ANWB verschillende autostoeltjes op veiligheid, bediening, ergonomie en aanwezigheid van schadelijke stoffen. Deze onafhankelijke testresultaten helpen je om een geschikt autostoeltje te kiezen.
Aanschaftips
- Het is belangrijk dat je nadenkt over hoe jij het kinderzitje wilt gaan gebruiken. Een babystoeltje kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het dragen van je kind buiten de auto. Een baby/peuter/kindstoeltje zit vast in de auto en kan dat dus niet. Misschien vind je het dan handig om te starten met een babystoeltje en daarna een peuterstoeltje te nemen.
- Als het autostoeltje vaak gewisseld moet worden tussen verschillende auto’s, dan is het fijn dat het licht in gewicht is en makkelijk te monteren. Dit geldt veelal voor stoeltjes die een combinatie vormen van een los zitje met een Isofix-basis.
- Soms kan het bij bepaalde auto’s lastig zijn om je kind in het stoeltje te plaatsen. Er zijn nu zitjes op de markt waarbij je de schaal een kwartslag kan draaien om dit te vergemakkelijken.
- Autostoeltjes met semi-universele goedkeuring (bijvoorbeeld stoeltjes met een steunpoot) mogen niet zomaar in elke auto worden gebruikt. Bij deze zitjes zit een autotypelijst met daarop de auto’s waarin het zitje gebruikt mag worden. Deze autotypelijsten staan op de site van de zitjesfabrikant.
- Autostoeltjes die een combinatie vormen van een los zitje met een Isofix-basis, zijn meestal makkelijker te installeren omdat ze minder wegen en kleiner zijn. Je kunt ze alleen niet zijwaarts draaien om het intillen en vastgespen van je kind gemakkelijker te maken.
- Autostoeltjes met Isofix mogen niet zomaar in elke auto met Isofix worden gebruikt. Vaak heeft het zitje nog een steunpoot of een extra bevestigingsriem, de zogenaamde top-tether. Niet alle auto’s hebben een bevestigingspunt voor deze extra riem of zijn geschikt voor het gebruik van de steunpoot. In de autotypelijst van het zitje staat vermeld in welke auto’s en op welke zitplaatsen het zitje gebruikt mag worden.
- In het instructieboekje van je auto vind je richtlijnen welk autostoeltje je het beste kunt gebruiken.
Aandachtspunten bij montage met autogordel
- Vooral bij babystoeltjes moet je goed controleren of de lengte van de autogordel toereikend is om het zitje te kunnen monteren. Is de gordel te kort, dan kun je eventueel kiezen voor een zitje met een aparte (Isofix)basis.
- Je moet het autostoeltje vast en stabiel in de auto kunnen monteren. Vooral oudere auto’s hebben soms lange gordels, waardoor je sommige autostoeltjes niet stevig en stabiel kunt vastmaken.
- Voor een optimale bevestiging moeten de gordels zo recht mogelijk lopen en niet verdraaid zitten.
- Bij een zitverhoger met rugleuning kan het gebeuren dat de autogordel wat klem komt te zitten en niet meer automatisch wil oprollen nadat het kind naar voren heeft geleund. Probeer in dat geval een ander stoeltje waarbij de positie van de schoudergordelgeleiding beter overeenkomt met de geometrie van de autogordel.
Tips voor na de aanschaf
Heb je een stoeltje gekocht, maak jezelf dan vertrouwd met de bediening ervan. In het donker of in de regen zoeken naar de juiste hendels, palletjes of beugels, met een moe en jengelend kind in het stoeltje: dat wil je voorkomen.
- Raadpleeg altijd de handleidingen van het zitje én die van de auto. Een juiste montage van het zitje is essentieel voor de maximale bescherming van het kind bij een ongeval.
- Let er op dat de gordels goed aangespannen zijn.
- Trek de jas van je kind onder de heupgordel vandaan om ervoor te zorgen dat deze zo nauw mogelijk aansluit op het lichaam.
- Pas de gordels en rugleuning op tijd aan, aan de lengte van je opgroeiende kind.
- Stap nooit te vroeg over naar het eerstvolgende grotere autostoeltje.
Deel deze pagina