Zo bespaar je op onderhoud en reparaties

Op een verantwoorde manier besparen op auto onderhoud

Met bezuinigen op onderhoudsbeurten loop je het risico op hogere kosten voor reparatie of sneller pech. Een goed onderhouden auto (en ingevuld onderhoudsboekje) levert bij inruil meer op en is makkelijker te verkopen. Ook veiligheid speelt een rol. Zo veroorzaakt verouderde remvloeistof een langere remweg. En versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Toch kun je op een verantwoorde manier wel wat besparen op onderhoud.

5 nuttige bespaartips

Tip 1: Voer eenvoudige controles zelf uit

Check je bandenspanning op tijd want een te lage bandenspanning geeft een veel hogere bandenslijtage en een hoog brandstofverbruik. Ook je oliepeil dien je regelmatig te controleren: een te laag oliepeil kan tot ernstige motorschade leiden. Door je auto op tijd op dit soort onderdelen te controleren, verklein je de kans dat kleine gebreken tot grote schade en hoge kosten kunnen leiden.
Alles over het zelf onderhouden van je auto

Tip 2: Kies imitatie-, revisie- of gebruikt onderdeel

Vooral als je auto ouder wordt en er meer reparaties aankomen, kun je geld besparen door de garagist te vragen of hij een imitatie-, gebruikt- of gereviseerd onderdeel wil gebruiken in plaats van dure merkonderdelen. Denk daarbij vooral aan aan slijtage onderhevige onderdelen zoals een dynamo, startmotor, enzovoorts. Let wel op dat je ook daar garantie krijgt!
Meer weten over auto-onderdelen

Tip 3: Spreek een prijslimiet af

Laat alle werkzaamheden en te verwachten kosten concreet vastleggen in een reparatieopdracht. Vraag daarvan een kopie. Spreek een prijslimiet af en ook dat je vooraf gebeld wordt als de reparatie duurder gaat uitvallen.

Tip 4: Een dealer is vaak duurder dan een specialist of een Bovag-garage

Lees alles over het verschil tussen de verschillende garagebedrijven in ons overzicht.
Overzicht onderhoud bij de garage

Tip 5: Maak een prijsafspraak bij grote reparaties

Bij grote reparaties is het verstandig vooraf een bindende prijsafspraak te maken die niet overschreden mag worden. Bij niet bindende afspraken komen in de praktijk nog wel eens overschrijdingen van 15 tot 20 procent voor.

Onderhoudskosten inschatten met Smart Driver

Een goed onderhouden auto heeft minder pech en minder onverwachte, soms dure, reparaties. De app van Smart Driver houdt continu een aantal vitale onderdelen van je auto in de gaten. Bijvoorbeeld de ontsteking, turbo, het roetfilter of de accuspanning. In de app krijg je tips en adviezen voor kleine werkzaamheden die je makkelijk zelf kunt doen, zoals vloeistoffen bijvullen, banden oppompen en meer. Handig is dat Smart Driver je meteen vertelt welke olie je bijvoorbeeld moet hebben. De app helpt je de auto in goede conditie te houden. En mocht je onverhoopt toch een keer pech krijgen, dan deelt de app je locatie. Zo kan de ANWB direct contact met je opnemen om te overleggen en eventueel hulpdiensten sturen.