Besparen op onderhoud en reparaties

Op een verantwoorde manier besparen op auto onderhoud

Bezuinigen op onderhoudsbeurten houdt een risico in op hogere kosten voor reparatie of door pech. Een goed onderhouden auto (en ingevuld onderhoudsboekje) levert bij inruil meer op en is makkelijker te verkopen. Ook veiligheid speelt een rol. Verouderde remvloeistof veroorzaakt een langere remweg. En versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Toch kun je op een verantwoorde manier wel wat besparen op onderhoud.

5 nuttige bespaartips

Tip 1: Voer eenvoudige controles zelf uit

Een te lage bandenspanning zorgt voor een veel hogere bandenslijtage en een hoog brandstofverbruik. Een te laag oliepeil kan tot ernstige motorschade leiden. Voer dit soort eenvoudige controles regelmatig zelf uit. Hiermee verklein je ook de kans dat eenvoudig te verhelpen of kleine gebreken (zoals een olie- of waterlekkage) door onoplettendheid tot grote schade en hoge kosten leiden.
Alles over het zelf onderhouden van je auto

Tip 2: Kies imitatie-, revisie- of gebruikt onderdeel

Vooral als je auto ouder begint te worden en er meer reparaties aankomen kun je geld besparen door de garagist te vragen of hij een imitatie-, gebruikt- of gereviseerd onderdeel wil gebruiken in plaats van dure merkonderdelen. Denk daarbij vooral aan aan slijtage onderhevige onderdelen zoals een dynamo, startmotor, enzovoorts. Let wel op dat je ook daar garantie krijgt!
Meer weten over auto-onderdelen

Tip 3: Spreek een prijslimiet af

Laat alle werkzaamheden en te verwachten kosten concreet vastleggen in een reparatieopdracht. Vraag daarvan een kopie. Spreek een limiet af en spreek af dat je vooraf gebeld wordt als de reparatie duurder uit gaat vallen.

Tip 4: Een dealer is vaak duurder dan een specialist of een Bovag-garage

Lees alles over het verschil tussen de verschillende garagebedrijven in ons overzicht.
Overzicht onderhoud bij de garage

Tip 5: Maak een prijsafspraak bij grote reparaties

Bij grote reparaties is het verstandig vooraf een bindende prijsafspraak te maken die niet overschreden mag worden. Bij niet bindende afspraken komen in de praktijk nog wel eens overschrijdingen van 15 tot 20 procent voor.

Onderhoudskosten inschatten

De ANWB maakt gebruik van geavanceerde rekenmodellen om de te verwachten kosten per auto te kunnen inschatten. Deze inschatting is gebaseerd op de onderhoudsvoorschriften en op gangbare (gemiddelde) slijtagetermijnen.
Onderhoudskosten zijn sterk afhankelijk van merk, type, leeftijd, kilometerstand en onderhoudshistorie. Wil je weten hoe het zit voor jouw auto, maak dan gebruik van de rekenhulp autokosten. Vul je gegevens in en krijg een volledig overzicht van alle autokosten per maand en per kilometer. Ook de kosten voor reparatie, onderhoud en banden kunt u in dit overzicht vinden.
Bereken je autokosten