Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6 vragen over reparaties

(die je je garagehouder nooit durfde te stellen)

1. Er zijn grote prijsverschillen geconstateerd in het onderzoek. Hoe ontstaan die grote verschillen?

Een merkdealer heeft hoge ‘overhead’-kosten: zoals een luxe showroom, dure locatie, speciaal gereedschap, expertise en veel personeel. Algemene garages zijn doorgaans veel meer bescheiden van opzet, net als de vestigingen van fastfitters.

2. Zit er veel verschil in de kwaliteit van onderdelen?

Universele onderdelen zijn een prima goedkoper alternatief voor duurdere originele onderdelen en kwalitatief soms gelijkwaardig aan het origineel. Met name de laatste jaren zijn er ook goedkopere onderdelen van mindere kwaliteit op de markt.

3. Hoe kun je als consument ontdekken of er kwaliteitsonderdelen worden gebruikt of niet?

Als leek heb je geen enkele zekerheid. Ben je niet bij een merkdealer, vraag dan naar ‘OEM’-onderdelen (Original Equipment  Manufacturer-kwaliteit). Deze hebben namelijk dezelfde kwaliteit als de originele merkproducten, maar zijn een stuk goedkoper. Merkdealers moeten vaak officiële onderdelen gebruiken. Dat zie je terug in de prijs.

4. Hoe voorkom je financiële verrassingen?

Vraag vooraf heel duidelijk om een offerte met uitgesplitste kosten: van arbeidsloon tot onderdelen tot verwijderingsbijdrage tot btw. Vraag ook om een update als de reparatie toch hoger wordt dan de offerteprijs. Tip: Bovag-garages moeten je waarschuwen als de prijs meer dan 10% hoger dreigt te worden.

5. Moet je vrezen dat een goedkope reparatie slecht of verkeerd wordt uitgevoerd?

De meeste reparaties (vooral banden, ruiten etc.) kunnen heel goed bij een algemene garage of fastfitter uitgevoerd worden. Bij gecompliceerde reparaties is vaak speciaal gereedschap nodig dat alleen aanwezig is bij een specialist of merkdealer.

6. Geldt dit onderzoek alleen voor de vier onderzochte onderdelen?

Nee. Tenminste, andere onderdelen hebben we niet onderzocht, maar het is zeer waarschijnlijk dat je ook met andere reparaties veel voordeel kunt behalen. Nieuwe verlichting, trekhaak, spiegels, noem maar op: wij verwachten dat een aantal offertes opvragen vrijwel altijd loont.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!

2,75per maand
Voorkom onnodige pech met Smart Driver 

Met Smart Driver heb je meer kennis en controle over je auto. Alles in één overzichtelijke app en de beste pechhulp altijd dichtbij.