Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lekke band? Zo verwissel je 'm zelf

Stappenplan van de Wegenwacht

Een lekke band: het kan de beste overkomen. Je wilt natuurlijk dat dit zo snel mogelijk verholpen is, zodat je weer veilig de weg op kan. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf een wiel verwisselt.

Stappenplan: wiel verwisselen bij een lekke band

Eerst even dit: jouw veiligheid is het belangrijkst. Dus kom je langs de weg stil te staan met een lekke band? Zoek dan eerst een veilige plek om het wiel te verwisselen. Is er geen veilige plek in de buurt? Ga dan niet zelf aan de slag, maar bel de Wegenwacht!

Veilige plek gevonden? Gebruik dan dit stappenplan om je lekke band te verwisselen:

  1. Zorg dat de auto niet kan wegrollen; kies een egale ondergrond, trek de handrem aan en zet de auto in een versnelling (of in de P-stand bij een automaat).
  2. Haal i.v.m. je eigen veiligheid het reservewiel uit de auto voordat de auto op de krik staat.
  3. Draai de wielmoeren alvast een beetje los terwijl de auto nog niet is opgekrikt. Zo kun je meer kracht zetten.
  4. Plaats de krik bij het krikpunt dat het dichtst bij het te vervangen wiel zit (dit vind je terug in het instructieboekje van je auto).
  5. Krik de auto zover op dat het wiel los is van de grond. Draai de wielmoeren nu helemaal los en verwijder het wiel.
  6. Het monteren van het reservewiel gaat in omgekeerde volgorde. Draai de wielmoeren alvast met de hand aan. Het kruislings vastzetten doe je zodra de auto weer op vier wielen staat.
  7. Gebruik bij voorkeur een momentsleutel om de wielbouten met het juiste aanhaalmoment vast te zetten.

Let op: heb je wielmoeren met diefstalbeveiliging? Zorg dan dat je het speciale bijbehorende sleuteltje altijd bij je hebt.

In onderstaande video laat Freek van de Wegenwacht zien hoe je een lekke band verwisselt.


Het wiel wil niet los, wat nu?

Als het wiel niet los wil, hoewel alle bouten of moeren los zijn - dit komt vooral voor bij lichtmetalen wielen - probeer dan het volgende. Monteer een aantal moeren of bouten en draai ze vervolgens weer één slag los. Laat de krik weer zakken zodat het wagengewicht op het wiel rust. Stuur een aantal keer heen en weer en/of rijd een klein stukje vooruit om vervolgens te remmen. Krik de auto weer op en controleer of het wiel is losgekomen. Werkt ook dat niet? Bel dan de Wegenwacht. 

Heeft je auto geen reservewiel?

Dat kan kloppen, want meer dan de helft van de nieuw verkochte auto's heeft geen reservewiel meer. Daarvoor in de plaats is er een spuitbus reparatiemiddel aan boord. Helaas is het gat bij een lekke band vaak zo groot, dat dit reparatiemiddel niet meer werkt. Ook zie je in de praktijk dat zo'n spuitbus vaak zo lang in de auto ligt, dat het over de uiterste gebruiksdatum is.

Reservewiel bijbestellen

Het is daarom aan te raden om bij de koop van een nieuwe auto een echt reservewiel bij te bestellen. Dat kost zo'n € 250, maar kan je een hoop tijd en gedoe schelen als je stil komt te staan met een lekke band. Zeker als je op autovakantie gaat is het slim om een reservewiel mee te nemen. Zorg er dan uiteraard ook voor dat je een krik en wielsleutel in je auto legt.

Thuiskomer is een tijdelijke oplossing

Heeft je auto wel een standaard reservewiel? Waarschijnlijk is dat dan een zogenaamde thuiskomer. Dat is een klein en smal reservewiel dat alleen is bedoeld om thuis (of bij de garage) te komen. Rijd hiermee niet harder dan 80 km/h. 

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Lukt het niet om zelf je lekke band te verwisselen? Of sta je op een plek waar je dit niet veilig kunt doen? Meld dan jouw pechgeval en de Wegenwacht komt je zo snel mogelijk helpen.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop nu
Winterhulpjes voor de auto 

Van anti-ijsdeken en ruitenontdooier tot acculader, starthulp en sneeuwkettingen! Is jouw auto al winterklaar?

Winterbandentest 

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.