Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Neem je reserve-autosleutel mee op vakantie

Tips en advies van de ANWB

Ga je met de auto op vakantie? Neem dan altijd de reservesleutel mee. Want je bent de eerste niet die in het zwembad springt met de autosleutel nog in z'n zwemshort. Of die er na een dagje slenteren achter komt dat de sleutel kwijt is. Zonder reservesleutel wordt je vakantie dan op een vervelende manier onderbroken. We geven tips én leggen uit wat je moet doen als het toch misgaat.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga je met de auto op vakantie? Zet je reservesleutel dan bovenaan op je paklijst en check voor vertrek even of ‘ie het doet. Maar leg de sleutel niet in je auto en hang ‘m ook niet aan dezelfde sleutelbos als je andere autosleutel! Bewaar hem bijvoorbeeld in de caravan, in een tas die je altijd bij je hebt of op andere een plek die goed te onthouden en makkelijk bereikbaar is.

Zorg ook dat je alle autopapieren bij je hebt. Mocht je om welke reden dan ook allebei de sleutels kwijt zijn, dan heb je de autopapieren nodig om een nieuwe set sleutels aan te vragen bij de dealer.

Autosleutel bij laten maken

Bij je auto krijg je altijd een reservesleutel. Ons advies is om er een extra bij te laten maken voor de vakanties. Bij een autosleutelspecialist koop je vanaf € 125 een sleutel, inclusief het programmeren voor jouw auto. De dealer is duurder.

Kosten van een nieuwe, elektronische sleutel voor bijvoorbeeld een Opel Mokka of Peugeot 308 liggen tussen € 160 en € 200. Een nieuwe sleutel voor een Ford Fiesta of Focus kost € 280. Niet elke autosleutel laat zich overigens dupliceren bij de autosleutelservice. Soms ben je dus aangewezen op de dealer.

De meest voorkomende sleutelproblemen op vakantie

 

De autosleutel is nat geworden

Heeft de autosleutel even contact gehad met water, dan is hij misschien nog te redden. Maak ’m open, haal de batterij eruit, droog de printplaat en leg de sleutel in een bakje ongekookte rijst of in de zon. Heeft hij op de bodem van het zwembad gelegen, dan is het einde oefening.

De autosleutel is gestolen of kwijt

Is je autosleutel gestolen? Doe dan direct aangifte bij de lokale politie en meld dit bij je verzekering. Ben je ‘m verloren, doe dan ook aangifte bij de lokale politie. De kans is klein dat de sleutel in geval van verlies door de verzekering wordt vergoed.

De afstandsbediening werkt niet meer

Als de afstandsbediening om je deur te openen het niet doet, zit er in de sleutelbehuizing een losse sleutel (de baard) verstopt waarmee je de deur handmatig kunt openen. Soms is dat even zoeken, want het sleutelgat zit wel eens verstopt achter een klepje. Verder zit in de sleutelbehuizing een chip om de startonderbreking uit te zetten. Deze is trouwens redelijk immuun voor water.

Geen reserve-autosleutel bij je? Vier opties

Zit je op vakantie toch zonder sleutels, dan heb je vier mogelijkheden:

  1. Je auto gaat op transport naar een dealer die een nieuwe sleutel bestelt of programmeert.
  2. Je gaat met legitimatie en kentekenbewijs naar een lokale dealer die contact opneemt met de fabrikant met de vraag of zij een nieuwe sleutel kunnen regelen.
  3. Snelste optie: ligt er thuis een reservesleutel die opgestuurd kan worden? Vraag dan je buren, familie of vrienden die per koerier naar je op te sturen. Want een autosleutel laten bijmaken in het buitenland kan wel eens lastig en bovendien duur zijn. Ben je lid van de Wegenwacht? Dan kan de ANWB je reservesleutel per post naar je vakantiebestemming sturen.
  4. Is er niemand die thuis bij de reservesleutel kan? Als laatste optie kan de ANWB dan lokaal transport of een huurauto voor je regelen waarmee je de reservesleutel zelf in Nederland kunt ophalen.

Belangrijk om te weten is dat hulp niet binnen je Wegenwachtpakket valt als de reservesleutel ontbreekt. Thuiskomen en het laten halen of maken van extra sleutels komt voor je eigen rekening.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

met extravoordeel
ANWB Visa Card 

Nu het eerste jaar 50% korting op de ANWB Visa Gold Card

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Veiligheidsartikelen 

Heb jij deze artikelen al in de auto liggen? Van gevarendriehoek tot noodhamer. Shop ze hier!