Veelgestelde vragen over de tolbadge
Van toepassing op Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië
Top 15 meest gestelde vragen over de tolbadge
1. Ik heb mijn tolbadge nu een jaar, doet hij het nog?
De batterij van de tolbadge kan leeg raken, gemiddeld gaat de batterij ongeveer 7 jaar mee. Je kunt de batterij van de tolbadge in geselecteerde ANWB winkels laten testen. Lees hier alles over het testen van je tolbadge batterij.
2. Moet ik mijn tolbadge zelf activeren?
Nee, de tolbadge is al geactiveerd en direct gereed om te gebruiken. Wel is het handig om de tolbadge te registreren bij Fulli zodat je gemakkelijk wijzigingen aanbrengt en je facturen kan inzien.
3. Hoe maak ik een account aan?
Bij aankoop van de tolbadge ontvang je een flyer waarop stap voor stap wordt aangegeven hoe je jouw account activeert. Het is bij aanschaf wel erg belangrijk dat je het juiste emailadres doorgeeft. 48 uur (op werkdagen) na inschrijving is het mogelijk om je account te bekijken. Houd rekening met zon- en (Franse) feestdagen! Ga naar: Fulli.com/nl.
Voor het aanmaken van je account heb je ook je klantnummer nodig. Deze vind je niet op het contract, maar staat op de achterkant van de tolbadge.
Bekijk onderaan deze pagina meer vragen en informatie over je account.
4. Heb ik een milieusticker voor Frankrijk nodig?
Vanwege de toenemende complexiteit adviseert de ANWB een milieusticker te kopen als je richting Frankrijk gaat, voor de prijs van 5 euro hoef je het niet te laten. Voor meer informatie over de milieuzones in Frankrijk kijk op deze pagina.
5. Waar moet de tolbadge worden geplaatst?
De tolbadge moet achter de achteruitkijkspiegel geplakt worden in het midden van de ruit. Dus NIET aan de linker- of rechterkant van de ruit en bij voorkeur op een open stuk ruit zonder stickers. Wellicht ten overvloede: de badge moet aan de binnenkant van de ruit geplakt worden. Auto’s uitgerust met voorruitverwarming of zon(hitte)werend glas dienen de badge te plaatsen op het gebied rondom de spiegel met zwarte stippeltjes. Dit stuk is namelijk niet verwarmd of thermisch waardoor het signaal goed bereikt kan worden.
6. Kan ik de badge het hele jaar op mijn ruit laten zitten?
Wij adviseren om de badge, wanneer je niet naar Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië gaat en je dit voorlopig niet van plan bent, thuis in de verpakking te bewaren. Zo heeft de badge het minst last van weersinvloeden en radiostralen en kan de badge minder gemakkelijk gestolen worden. Ook wanneer je bijvoorbeeld in Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië bent en de auto tussentijds verlaat, kun je de tolbadge het beste uit de auto halen om diefstal te voorkomen.
7. Stel dat de boom niet open gaat, wat dan?
Frankrijk
In dit geval dien je een ticket te nemen (dit is ook mogelijk bij de ‘Reserve’-strook). Wanneer de volgende tolpoort zich aandient, ga dan naar de ‘mixed zone’ tolpoort. Vraag hier d.m.v. de intercom om assistentie. Er wordt dan gevraagd het ticket en de badge te scannen. Op deze manier wordt de route wel goed geregistreerd op de badge en kun je gewoon via de facturen blijven betalen (die de volgende maand zal verschijnen) i.p.v. direct bij de tolpoort. Daarna kun je evt. naar een volgend Fulli servicepunt om de tolbadge om te ruilen voor een nieuwe.
Spanje
Indien er een medewerker aanwezig is, zal hij/zij de tolbadge handmatig uitlezen of aangeven dat je een ticket moet nemen. Wanneer je de snelweg verlaat, moet je dit kaartje aan het snelwegpersoneel laten zien. Als er geen snelwegpersoneel is, staat er aan de kant van de weg een intercom om met het snelwegpersoneel te communiceren. Je wordt dan gevraagd de tolbadge in een lezer met camera te plaatsen zodat de badge uitgelezen kan worden. Indien er geen lezer aanwezig is zal men om het nummer op de badge vragen.
Portugal
- "Vias aderentes": In deze rijstroken is er een verkeerslicht. Als de tolbadge gedetecteerd wordt, zal het verkeerslicht op groen springen. Als het licht echter geel is, moet je contact opnemen met de snelwegbeheerder. In beide gevallen stop niet.
- Elektronische tol (ex-SCUT): In deze rijstroken is er geen indicatie om aan te geven of de tolbadge is gedecteerd. Door middel van camera’s is echter je kentekenplaat geregistreerd waardoor afschrijving van de tolgelden zonder probleem kan plaatsvinden.
Italië
Je vraagt dan om hulp door op de knop "Assistenza" te drukken. Je kenteken wordt door videoapparatuur geregistreerd. Als het probleem zich ook bij het verlaten van de snelweg voordoet, geef je op dezelfde manier het gereden traject door.
8. Moet de badge geplakt zijn, is zwaaien met de badge niet voldoende?
Nee, beslist niet. De badge moet geplakt zijn op de juiste plaats.
9. Ik heb een aanhangwagen/caravan, wordt dit automatisch meegenomen in de tolberekening?
Ja, de detectiepoort herkent het voertuig en eventuele aanhanger, camper en/of caravan.
10. Kan ik mijn huidige tolbadge omruilen voor een andere type tolbadge?
Het omruilen van een ander type tolbagde is niet mogelijk, omdat je een contract hebt afgesloten voor dit product. Wil je een andere tolbadge? Dan moet je eerst je oude contract opzeggen om vervolgens weer een nieuwe tolbadge te kopen. Bij onze ANWB-winkels kunnen we hierbij helpen, we zullen je oude tolbadge blokkeren, zodat je een nieuw contract kunt afsluiten voor je nieuwe tolbadge. Je betaald hiervoor wel de kosten van een nieuwe tolbadge. Let op: opzeggen in de winkel is op het moment alleen mogelijk bij een tolbadge die bij de ANWB is gekocht en waarbij op de achterkant “Porteur 00001” staat. Wanneer je een ander getal op je tolbadge hebt staan,kan je opzeggen via je klant-account.
11. Hoe weet ik welke poort ik moet hebben?
Frankrijk
Dit herken je aan de grote oranje t boven de poortjes. Er zijn 3 soorten zones:
- Mixed zone: Hier wordt contante betaling, betaling per creditcard en in geval van oranje t ook de badge geaccepteerd (langere wachttijden).
- Reserved zones (met oranje t): Hier kan alles doorheen, ook hoge en grote trucks. Geschikt voor voertuigen hoger dan 2 meter.
- Reserved zone (Réservé): Met een hoogtebeperking van max. 2 meter. Snelle doorgang met tolbadge, vaak aan de linkerkant van de tolstations te vinden, uitsluitend voor voertuigen uit klasse 1 (max. 3500 kg).
Spanje
- Exclusieve tolbanen: Deze rijstroken zijn uitsluitend gereserveerd voor gebruikers met een tolbadge. Deze rijstroken bevinden zich aan het einde van de tolweg. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauwe cirkel met een "T" –logo.
- Gemengde tolbanen: Dit zijn rijstroken waar, naast de tolbadge ook andere vormen van betaling, zoals creditcard of contant geld, mogelijk zijn. Deze rijstrook wordt aangegeven door een blauw vierkant met een "T" –logo.
Portugal
- "Vías aderentes": Op de Portugese snelwegen worden de Via Verde-banen aangeduid met een signaal dat door een "V" op een groene achtergrond wordt gevormd. De maximale toegestane snelheid bedraagt 40-60 km/h. Deze rijstroken zijn uitsluitend bestemd voor gebruikers met de tolbadge. Er zijn geen slagbomen.
- Elektronische tol (ex-SCUT): Deze rijstroken, met uitsluitend elektronische tol, zijn aangeduid met de verwijzing "alleen elektronische tol". Ook hier kun je terecht met je tolbadge.
Italië
- Exclusieve Telepass-tolbanen: Deze rijstroken zijn uitsluitend gereserveerd voor gebruikers met een tolbadge. Deze rijstrook wordt aangegeven op een geel bord met het Telepass logo.
- Gemengde tolbanen: Dit zijn rijstroken waar, naast de tolbadge ook andere vormen van betaling, zoals creditcard of contant geld, mogelijk zijn. Deze rijstrook wordt aangegeven met een blauw bord met het T(elepass) logo.
- Free Flow Systeem: Houd er rekening mee dat de Autostrada Pedemontana Lombarda (A36 en delen van de A59 en A60, zie https://apl.pedemontana.com/) een tolsysteem zonder tolpoort gebruikt. Gebruik de rijstroken gemarkeerd met het Telepass-logo: een geel bord met het woord Telepass in blauw. Uw kenteken wordt hier automatisch geregistreerd.
12. Ik wil de tolbadge aan iemand uitlenen, mag dat?
Dat ligt aan de soort tolbadge.
Voor de Frankrijk/Spanje/Portugal tolbadge én de Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië tolbadge geldt: Dit kan, mits er gereden wordt in het voertuig waarvan de nummerplaat is geregistreerd bij de serviceprovider. Het geld van de tolwegen en het gebruik gaan dan wel via jouw rekeningnummer. Indien er van een ander voertuig gebruik gemaakt wordt, moet de geregistreerde nummerplaat gewijzigd worden. Dit kan in je persoonlijke Fulli-account. Het duurt 12 tot 48 uur voordat de wijziging is doorgevoerd.
Voor de tolbadge Frankrijk tolbadge geldt: Ja dit kan, het geld van de tolwegen en het gebruik gaan dan wel via jouw rekeningnummer. Het maakt hierbij niet uit dat het voertuig een ander kenteken heeft. De losse houder, die je nodig hebt om de tolbadge te kunnen bevestigen in de auto, is voor €2,95 verkrijgbaar bij de ANWB-winkel.
13. Moet ik bij gebruik van een andere auto (bijv. huurauto of nieuwe auto) mijn kenteken aanpassen?
Voor Spanje geldt dat de tolbadge niet gebonden is aan één auto of persoon, voor Frankrijk, Portugal en Italië wel. Dit kan in je persoonlijke Fulli-account en werkt als volgt:
- Ga naar je account en klik op 'mijn badges' in het linker menu.
- Klik op ‘beheer van kentekenplaten’ onder het kopje ‘mijn badges'.
- Klik op ‘Invoeren en valideren’ en pas de gegevens aan. Klik vervolgens op ‘valideer’
Let op! Het duurt 12 tot 48 uur voordat de wijziging is doorgevoerd. Houd hier dus rekening mee.
14. Ik heb een camper/caravan/fiets op het dak die hoger is dan 2 meter. Kan ik door alle tolpoortjes heen rijden?
Nee, dit kan niet. In Frankrijk zijn er twee type stroken. Eén type strook met een beperking tot 2 meter (Réservé) en er zijn stroken zonder beperking. Réservé stroken zijn altijd aan de linkerkant te vinden. Deze zijn uitsluitend geschikt voor voertuigen lager dan 2 meter, max. 3500 kg en van categorie klasse 1. Op deze stroken stroomt het verkeer goed door. Voertuigen die hoger zijn dan 2 meter dienen een andere strook te nemen met daarboven een oranje t. Hier kan enige wachttijd ontstaan tijdens drukke periodes. De stroken helemaal rechts zijn vaak ingericht voor voertuigen hoger dan 3 meter, maar deze stroken zijn niet ingericht voor voertuigen met een tolbadge.
Voertuigen hoger dan 3 meter en/of zwaarder dan 3500 kilo
Voertuigen hoger dan 3 meter en/of zwaarder dan 3500 kilo kunnen geen tolbadge gebruiken omdat dit categorie 3 voertuigen zijn. Zij dienen gebruik te maken van de stroken (meestal helemaal rechts) voor hogere en zwaardere voertuigen. Eigenaars van deze voertuigen kunnen de tolbadge dus niet gebruiken.
15. Wat zijn de actuele toltarieven?
Staat je vraag er niet tussen?
Bekijk dan de overige vragen hieronder, opgedeeld in vijf categorieën.
Vragen algemeen/vooraf
Is er een gebruiksaanwijzing beschikbaar?
Ja. Klik hier voor de gebruiksaanwijzing tolbadge. Ook voor Spanje/Portugal en Frankrijk/Italië/Spanje/Portugal.
Waar kan ik de tolbadge kopen?
De tolbadge kan aangeschaft worden in de ANWB-winkels.
Wat is de maximale snelheid op de tolstrook?
Detectie tolpoort Réservé in Frankrijk: 30 km/h.
Tolstrook in Spanje: 30 km/h.
“Via Verde” strook in Portugal: 40-60 km/h.
Tolstrook in Italië: 30 km/h.
Kan de batterij van de badge leeg raken?
Wanneer de tolbadge op de juiste manier wordt gebruikt, gaat deze ongeveer 7 jaar mee. Wil je zeker weten dat de batterij het nog doet voordat je vertrekt? In geselecteerde ANWB winkels kun je de batterij van de tolbadge laten checken.
Waar kan ik zien hoeveel ik heb gereden en wat de tarieven zijn?
Dat kun je op je persoonlijke account zien, die je kunt vinden via fulli.com/nl. Deze informatie is in het Nederlands na te lezen op deze site.
Is er Nederlandstalige informatie beschikbaar op internet?
Ja, de Nederlandstalige informatie over de tolbadges is te vinden op: anwb.nl/tolbadge.
Zijn er speciale rijstroken voor verschillende voertuig klassen in Spanje/Portugal/Italië?
Alle rijstroken zijn beschikbaar voor alle klassen van voertuigen in Spanje en Portugal.
In Italië zijn er speciale rijstroken voor motoren. Deze rijstroken worden aangegeven met een geel motorsymbool op de rijweg.
Ik wil mijn e-mailadres niet openbaar maken, kan ik weigeren?
Nee, het e-mailadres is verplicht. Fulli zal verder geen spamberichten sturen en ook de gegevens niet delen met andere (commerciële) bedrijven. Dit staat standaard uitgevinkt in het contract.
Kan ik meerdere badges kopen?
Nee, iedere persoon mag maximaal één badge kopen.
Ik heb een transportbedrijf, kan ik de badge ook aanschaffen?
Nee, de tolbadge die in de ANWB-winkel te koop is, is uitsluitend bestemd voor voertuigen uit klasse 1, 2 en 5. Voor voertuigen uit klasse 3 en 4, voertuigen hoger dan 3 meter, is deze badge niet geschikt. Hiervoor is een speciale badge te koop via: axxes.fr.
Hoeveel meter moet er tussen de voertuigen gehouden worden?
Een afstand van minimaal 4 meter tussen de voertuigen.
Op welke parkeerterreinen kan ik ook met de tolbadge betalen en wat zijn de kosten?
Klik hier voor een overzicht van de parkeerterreinen in Frankrijk;
Klik hier voor een overzicht van de parkeerterreinen in Spanje;
Klik hier voor een overzicht van de parkeerterreinen in Italië;
Klik hier voor een overzicht van de parkeerterreinen in Portugal
Wat is de betekenis van akoestische signalen (piepjes) gegeven door het apparaat op Italiaanse snelwegen?
In Italië geeft de tolbadge akoestische signalen (piepjes) om klanten te informeren of hun apparaat correct werkt bij het passeren van tolpoorten.
Een enkele piep betekent dat een doorvoer correct is geregistreerd.
Twee pieptonen betekenen dat er een doorvoer is geregistreerd, maar dat je contact moet opnemen met je serviceprovider (bijvoorbeeld in gevallen waarin de batterij van het apparaat leeg is of je servicecontract moet worden bijgewerkt). Het wordt aanbevolen dat je de lijst met transacties checkt om te controleren of de doorvoer correct is geregistreerd.
Vier piepjes of helemaal geen piep betekent dat de doorvoer niet correct is geregistreerd en dat je contact moet opnemen met het servicepersoneel van het tolstation (bijvoorbeeld door op de helpknop te drukken).
Kan ik de tolbadge ook gebruiken voor het betalen van tickets voor de veerpont?
Dat is alleen mogelijk met de Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië tolbadge. De lijst met aangesloten autoveerboten waar de badge kan worden gebruikt om tickets te betalen, is beschikbaar bij elke Punto Blu-klantenservice in Italië en/of op de website www.telepass.it. Daar is het ook mogelijk om de soorten voertuigen welke zijn toegestaan te controleren.
Kan ik de tolbadge gebruiken in de Mont Blanc tunnel en de Frejus tunnel?
Nee, de tolbadge werkt niet in deze tunnels. Je zal op een andere manier de tol moeten betalen.
Ik heb voorruitverwarming. Waar moet ik de tolbadge plakken?
De tolbadge werkt niet door de voorruitverwarming heen. Het zwart gestippelde gedeelte rond de achteruitkijkspiegel is hiervoor gemaakt. In dit gedeelte zit geen verwarmingselement en de tolbadge dien je dus in dat gebied te bevestigen. Dit geldt ook voor speciale warmtewerende voorruiten.
Hieronder vind je enkele modellen met een warmtewerende voorruit.
Audi A6
BMW: 3 Series, 5 Series, 7 Series, X3, X5
Citroen: Picasso, C5Xsara, Xantia
Ford: Galaxy, S-Max, Mondeo
Fiat: Multipla
Mercedes: W220-S Class, Vaneo
Peugeot: 206, 306, 307, 607
Renault: Traffic, Scenic, Espace, Megane, Safrane, Laguna, Clio, Master, Kangoo
Opel: Zafira
Ik heb een auto met een lang doorlopende voorruit. Moet de badge boven of onderaan de zwart gespikkelde zone?
Bij moderne auto’s zoals spacewagons als Citroen C4 Picasso, Ford Galaxy en Renault Scenic die een lange doorlopende ruit hebben (wel of niet warmtewerend) moet de badge aan de onderkant van de gespikkelde zone zitten, aangezien de antenne problemen heeft om de badge te detecteren als deze te hoog hangt.
Is de tolbadgehouder los verkrijgbaar?
De tolbadgehouder is los verkrijgbaar in de ANWB-winkels. Deze kost € 2,95. De tolbadgehouder voor de tolbadge Frankrijk (niet meer verkrijgbaar) wordt helaas niet meer geproduceerd.
Wat is de maximale breedte van de tolpoortjes?
De breedte van de tolpoorten zit tussen de 2.85 en 3 meter. Let er dus op dat je voertuig met evt. aanhanger niet breder is dan 2.85 meter.
Kan ik de tolbadge ook gebruiken met mijn voertuig voor gehandicapten?
Voertuigen voor gehandicapten hebben een ontzegging van de maandkosten en het voertuig wordt als categorie personenauto geaccepteerd. De speciale tolbadge voor gehandicapten voertuigen kan alleen in Frankrijk worden aangeschaft.
Vragen over aanhangwagen of ander vervoermiddel
Ziet de detectie dat ik met bijvoorbeeld een camper rijd?
Ja, dat wordt automatisch gedetecteerd.
Het ene jaar reis ik met een caravan, het andere jaar niet. Moet ik dat doorgeven?
Nee, de detectie herkent iedere keer welk voertuig je bij je hebt. Het maakt niet uit wanneer.
Ik heb een boot achter mijn auto, hoe werkt het dan?
Dit werkt exact hetzelfde als bij de caravan. De detectie herkent de aanhanger. Let erop dat de hoogte maximaal 2 meter is voor klasse 1 (max. 3500 kg).
Wat is de maximale lengte van de caravan / aanhanger die ik mee mag nemen?
Er hoeft geen rekening gehouden te worden met een maximale lengte.
Ik reis per motor, waar moet ik de badge plakken?
Plak indien mogelijk, de badge op een scherm (aan de binnenzijde). Haal de badge er wel af wanneer er geen toezicht op de motor is in verband met diefstal. Ook mag je de badge in het borstzakje van je motorjack dragen of in een transparante tanktas.
Mijn tolbadge werkt niet, wat moet ik doen?
Mijn tolbadge werkt niet, wat moet ik doen?
Controleer eerst of de tolbadge op de juiste plaats in de auto is bevestigd. Zie de vraag “Plaatsen van de tolbadge”.
Indien de tolbadge niet naar behoren functioneert, kan het volgende aan de hand zijn: Bij een warmte-werende voorruit dient de tolbadge in het zogenaamde pasjesvenster (deel van de ruit waarop een gespikkelde stikker zit) aangebracht te worden. Dit zit niet bij elke auto achter de achteruitkijkspiegel. Bij bijvoorbeeld een C4 Grand Picasso zit dit een stuk hoger. Wanneer daar geplaatst werkt de tolbadge vaak wel.
Wanneer dit de problemen met de tolbadge niet oplost, kan je naar de ANWB winkel gaan. Zij zullen de defecte tolbadge blokkeren en zorgen dat er een nieuwe tolbadge vanuit Frankrijk naar jou verstuurd wordt. Het duurt gemiddeld 1 werkweek voordat je de tolbadge binnen krijgt.
Ben je op vakantie? Dan kun je in Frankrijk naar de Fulli servicepunten. Je wordt dan ter plekke geholpen door een van de Fulli medewerkers.
Als je in Nederland bent, kun je de tolbadge samen met het aftersales formulier aangetekend naar Frankrijk opsturen. Dit formulier kun je vinden in je persoonlijke Fulli-account. Het adres staat op het aftersales formulier. Het voordeel hiervan is dat deze alvast voor een deel is ingevuld met jouw gegevens. Wij raden aan om een kopie te maken van het aftersales formulier en het verzendbewijs te bewaren voor eigen administratie.
Wat te doen als je tolbadge niet meer werkt door een lege batterij?
Is je tolbadge leeg, dan kun je deze inleveren bij een ANWB winkel. We zorgen er dan voor dat je een nieuwe opgestuurd krijgt. Check de tolbadge evt. eerst bij een van de verkooppunten met een batterijchecker om uit te sluiten dat de batterij in orde is.
Let op: Dit is op het moment alleen mogelijk bij een tolbadge waarbij op de achterkant “Porteur 00001” staat. We werken aan een oplossing, maar tot die tijd kan je wanneer jij een ander getal op je tolbadge hebt staan, kan je deze omruiling regelen via je klant account.
Vragen over het gebruik
Ik ben maar 10 dagen op vakantie geweest, toch heb ik 2 x € 2,50 moeten betalen. Hoe kan dat?
Je ontvangt een factuur per kalendermaand. Je betaalt in de maanden dat je de tolbadge in gebruik hebt €3,00 gebruikskosten per maand, per land waar je de tolbadge gebruikt. Hierbij worden Spanje en Portugal gezien als 1 land. Wanneer je kiest voor een e-factuur i.p.v. een papieren factuur, ontvang je per kalendermaand €0,50 korting op de factuur.
Om e.e.a. duidelijk uit te kunnen leggen geven wij een paar rekenvoorbeelden:
Wanneer je 14 dagen met de tolbadge in 1 land (dus Frankrijk of Spanje/Portugal) hebt gereisd binnen 1 kalendermaand, ontvang je 1 factuur met gebruikskosten voor de tolbadge van €3,00. Wanneer je hebt gekozen voor een e-factuur, ontvang je €0,50 korting dus betaal je maar €2,50 gebruikskosten.
Wanneer je 10 dagen met de tolbadge in 1 land (dus Frankrijk, Italië of Spanje/Portugal) hebt gereisd in 2 verschillende kalendermaanden, ontvang je 2 facturen. Wanneer je voor een e-factuur hebt gekozen, ontvang je dus op beide facturen €0,50 korting. Je hebt in 1 land (Frankrijk) gebruik gemaakt van de tolbadge, dus betaal je 2 x €2,50 gebruikskosten. Spanje/Portugal wordt gezien als 1 land.
Wanneer je 20 dagen met de tolbadge in 2 landen dus Frankrijk en/of Spanje/Portugal en/of Italië hebt gereisd binnen 1 kalendermaand, ontvang je 1 factuur met gebruikskosten voor de tolbadge van €3,00 (Frankrijk) + €3,00 (Spanje/Portugal of Italië). Spanje/Portugal wordt gezien als 1 land. Wanneer je hebt gekozen voor een e-factuur, ontvang je €0,50 korting dus betaal je €2,50 + €3,00 = €5,50 gebruikskosten i.p.v. €6,00.
Wanneer je 24 dagen met de tolbadge in 2 landen dus Frankrijk en/of Spanje/Portugal of Italië hebt gereisd binnen 2 kalendermaanden, ontvang je 2 facturen met gebruikskosten voor de tolbadge van €3,00 (Frankrijk) + €3,00 (Spanje/Portugal of Italië). Spanje/Portugal wordt gezien als 1 land. Wanneer je hebt gekozen voor een e-factuur, ontvang je €0,50 korting per factuur, dus betaal je €2,50 + €3,00 = €5,50 gebruikskosten i.p.v. €6,00 per factuur.
Wanneer wordt het geld van mijn rekening afgeschreven?
Bij gebruikers van de tolbadge wordt de factuur omstreeks de 15e van de volgende maand afgeschreven. Ondanks dat dit een automatisch proces is, kan het voorkomen dat je vragen hebt of het niet eens bent met het bedrag. ANWB hier geen invloed op, je hebt een contract met het bedrijf Fulli (voorheen Mango Mobilités). Wat je dan kunt doen is het volgende:
Kijk naar je Fulli-account. Hier vind je de gereden routes terug. Mochten er toch vragen zijn, dan kun je via je account contact opnemen met Fulli. Dan hebben zij meteen alle gegevens bij de hand en kunnen zij sneller en adequater reageren.
Mijn tolbadge is kwijt of gestolen, wat moet ik doen?
Het is belangrijk om de badge te blokkeren. Dit kun je doen in je persoonlijke online account met het blokkeringsformulier. Je kunt dan ook aangeven of je wel of geen nieuwe tolbadge opgestuurd wilt krijgen.
Je kunt evt. ook bellen om te blokkeren via tel.nr. 0033 826 887272. Je dient wel de kosten van € 30,- te betalen. Je ontvangt automatisch een nieuwe tolbadge vanuit Frankrijk. Dit duurt dan ongeveer nog 1 werkweek.
Ik wil mijn contract opzeggen. Wat moet ik doen?
Je kunt het abonnement altijd opzeggen. Dit kun je zelf doen door de tolbadge samen met een volledig ingevuld aftersales formulier (deze kun je vinden in je Fulli-account) aangetekend te retourneren naar Frankrijk. Het adres staat op het formulier. Bij aangetekend verzenden vraagt PostNL om een huisnummer, je kunt dan huisnummer 1 toevoegen aan het adres zoals het op het formulier staat. Wij raden met klem aan om aangetekend te versturen i.v.m. gevaar van mogelijk zoek raken van de post. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Let op! Wanneer je de tolbadge niet meestuurt met het aftersalesformulier, volgt er een boete van €30,-. Wij raden aan om een kopie te maken van het aftersales formulier en het verzendbewijs te bewaren voor eigen administratie.
Een andere mogelijkheid is om naar de ANWB-winkel te gaan. Zij kunnen je badge blokkeren en deze verzenden naar Frankrijk. Je tolbadge moet wel bij de ANWB aangeschaft zijn. Vergeet de tolbadge niet mee te nemen naar de winkel, anders kan het niet geblokkeerd worden. Let op: opzeggen is op het moment alleen mogelijk bij een tolbadge waarbij op de achterkant “Porteur 00001” staat. We werken aan een oplossing, maar tot die tijd kan je, wanneer je een ander getal op je tolbadge hebt staan, je tolbadge opzeggen via je klant-account.
Wat gebeurt er indien ik de tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal of de Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië gebruik in een auto met een ander kenteken als welke geregistreerd?
Gebruik de badge alleen in het voertuig waarvan het kenteken in je account is gekoppeld aan de badge om boetes te voorkomen. Indien je een ander voertuig wil gebruiken, dien je het kenteken te wijzigen. Dit kan in je persoonlijke Fulli-account via Mijn badges beheren - Update - Kenteken.
Ik wil graag een papieren factuur, kan dat?
Ja, je kunt dit aanvragen in je account. Let op, je betaalt dan geen €2,50, maar €3,00 per maand (Wanneer je meerdere landen bezoekt, ontvang je op het eerste land €0,50 korting).
Ik reis zelden naar Frankrijk, Spanje, Portugal of Italië. Hooguit 1x per 5 jaar. Is het dan handig om een tolbadge aan te vragen?
Wij adviseren je dan om geen tolbadge aan te vragen. Je gaat namelijk een contract aan. Wanneer de badge langer dan 24 maanden niet wordt gebruikt worden er wel administratiekosten berekend van € 10,-. Als je slechts eenmaal naar Frankrijk reist, adviseren we je om ter plekke met contant geld of creditcard te betalen.
Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met de afgeschreven gelden?
Kijk allereerst naar je Fulli-account. Hier vind je de gereden routes terug. Mochten er toch vragen zijn kun je per e-mail contact opnemen met Fulli: serviceclientsarea@aprr.fr dat kan gewoon in het Nederlands. Bellen kan ook (in het Engels) naar: 0033 472 353203.
Ik wil mijn rekeningnummer wijzigen, hoe doe ik dit?
Dat kan via fulli.com/nl in je eigen account.
Zijn er kosten als ik de badge niet gebruik?
Ja, wanneer de badge niet wordt gebruikt gedurende 24 maanden na de contractdatum of na het laatste gebruik wordt er €10,- in rekening gebracht. Ieder jaar gaan deze 24 maanden weer opnieuw in. In die 24 maanden dien je de tolbadge minimaal 1x te gebruiken. Je betaalt dan niets. Doe je dat niet, dan geldt de extra bijdrage van €10,-.
Voorbeeld:
Iemand koopt 14 juni 2022 een tolbadge. Hij gaat in juli 2022 op vakantie naar Frankrijk. Op 14 juni 2023 gaat er een nieuwe periode van 24 maanden in. In september 2023 gaat hij nogmaals op vakantie naar Frankrijk.
Er worden in dit geval geen extra kosten in rekening gebracht. Zijn contractdatum is 14 juni. Er wordt iedere 24 maanden na 14 juni (dus in 2022 én 2023) gebruik gemaakt van de tolbadge. Dus geen extra kosten.
Vragen over je account
Hoe maak ik een account?
Bij aankoop in de ANWB-winkel wordt het e-mailadres ingevuld. 24 tot 48 uur (op werkdagen) na inschrijving is het mogelijk om je account te bekijken. Houd rekening met zon- en (Franse) feestdagen!
Je dient het volgende te doen:
- Ga naar: fulli.com/nl
- Om verder in je account te komen klik je rechtsboven op: 'Inloggen account'.
- Je vult je klantnummer in. Het klantnummer bestaat uit 12 cijfers en kun je vinden op de tolbadge. Het begint altijd met 25009 of 25003 en daaropvolgend 7 cijfers.
- Hierna klik je op 'Wachtwoord vergeten'.
- Vul je klantnummer in op het volgende scherm.
- Hierna ontvang je een e-mail met een wachtwoord.
- Met dit wachtwoord kun je inloggen op je account.
- Hier kun je jouw gegevens wijzigen (indien noodzakelijk), meldingen maken, je factuur inzien en de gereden toltrajecten bekijken met de bijbehorende kosten.
Websites met meer informatie
Op de onderstaande websites is alle informatie te vinden over de tolbadges:
- Algemene informatie tolbadge
https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge - Tolbadge Frankrijk (die in onze winkels niet langer verkrijgbaar is, maar wel werkt)
https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge/frankrijk - Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal
https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge/frankrijk-spanje-portugal - Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal/Italië
https://www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/tolbadge/frankrijk-spanje-portugal-italie/frankrijk-spanje-portugal-italie
Is het aanmaken van een account verplicht?
Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. Als je een account aanmaakt is contact met Fulli gemakkelijk, kun je je gegevens zoals gereden trajecten inzien en je wijzigt makkelijk gegevens.
Wat kan je precies zien in je account?
Je kan je gegevens inzien, het geregistreerde kenteken (niet van toepassing op tolbadge Frankrijk, deze tolbadge is niet langer verkrijgbaar, maar werkt wel), de gereden trajecten en de facturen.
Wanneer kan je een account aanmaken?
Na aankoop van de tolbadge duurt het 2 à 3 dagen voordat het account ook daadwerkelijk aangemaakt kan worden.
Ik ben mijn wachtwoord kwijt. Wat moet ik doen?
Vraag op basis van je klantnummer een nieuw wachtwoord aan op de Fulli bij het inloggen.