Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In 6 stappen een tweedehands auto kopen

Een tweedehands auto kopen: dit moet je weten

De knoop is doorgehakt: je wil een tweedehands auto kopen. Maar waar begin je? In de videoserie 'Zo goed als nieuw' nemen onze eigen Frank en Gert je mee op jacht naar een fatsoenlijke tweedehands elektrische auto en een gebruikte zevenzitter voor maximaal € 5000. En uiteraard delen ze hun tips voor als je ook op zoek bent naar een tweedehands auto.


Stap 1: oriënteren

Het aanbod van tweedehands auto's is enorm. Begin je zoektocht dus met bepalen wat je wensen zijn. Zoek je een bepaalde carrosserievorm? Hoeveel mensen wil je kunnen vervoeren? En zoek je een auto met specifieke opties, zoals climate control en een panoramadak? Door op je wensen te filteren, wordt het aanbod kleiner en de zoektocht waarschijnlijk makkelijker.

Extra tip: uit juridisch oogpunt koop je bij voorkeur een occasion bij een BOVAG bedrijf. Dat biedt je meer zekerheid. Ook dit kun je meenemen als wens in je zoektocht. 

Stap 2: het kostenplaatje berekenen

Je zoekt waarschijnlijk naar een auto binnen een bepaald budget. Maar houd ook rekening met wat je na aankoop per maand kwijt bent aan onderhoud, verzekering, belasting en afschrijving. Dit bereken je eenvoudig met onze handige kostentool.

Vergelijk meteen een paar verschillende occasions: tussen twee op het oog vergelijkbare auto’s kan zomaar een maandelijks verschil van tientallen euro’s zitten.

Stap 3: vooronderzoek naar de auto

Heb je een auto op het oog? Lees je dan goed in, zodat je een goed beeld krijgt van de auto. Een paar tips:

  • Soms vind je online instructieboekjes, waardoor je alvast nader kennis kunt maken met de auto.
  • Lees de occasiontest van de auto. Hierin vind je veelvoorkomende gebreken en aandachtspunten die zijn vastgesteld door de Wegenwacht. Zo weet je waar je tijdens de bezichtiging en proefrit op moet letten.
  • Doe een kentekencheck. Hiermee kun je behoorlijk wat informatie achterhalen over een auto, bijvoorbeeld hoeveel eigenaren 'ie heeft gehad, of 'ie ooit betrokken is geweest bij een ongeval en of de kilometerstand logisch is.

Stap 4: bezichtiging en proefrit

Als je na het vooronderzoek nog steeds enthousiast bent, dan is het tijd om de auto in het echt te gaan bekijken en een uitgebreide proefrit te maken. Geef die wens van tevoren bij het autobedrijf aan, want niet elke occasion is meteen rijklaar. 

Onderzoeksplicht

De verkopende partij is verplicht om eerlijk te zijn over eventuele mankementen en gebreken aan de auto, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Stel dus vragen naar aanleiding van je vooronderzoek of de proefrit.

Vraag naar de onderhoudshistorie

Vraag de verkoper ook naar de onderhoudshistorie van de auto. Idealiter blijkt uit de boekjes dat de auto tijdig en netjes zijn onderhoudsbeurten heeft gehad.

Check of dure reparaties recent zijn uitgevoerd of juist op korte termijn te verwachten vallen. Voorbeelden van dure reparaties zijn het vervangen van de distributieriem of koppeling. Twijfel je? Er bestaan onafhankelijke partijen die een aankoopkeuring kunnen uitvoeren.

Zet afspraken op papier

Maak tot slot duidelijke afspraken over eventuele verbeterpunten en zet deze op papier. 

Stap 5: de koop sluiten

Als je een tweedehands auto hebt gevonden die aan je eisen voldoet, is het tijd om tot aankoop over te gaan. Tegenwoordig is de vraag op de tweedehandsmarkt zo groot, dat onderhandelen er vaak niet meer bij is, maar proberen kan natuurlijk altijd! In onderstaande video doet Gert het voor.


Check vooraf de waarde

Zoals Gert al zei: zorg dat je goed voorbereid bent en onderzoek vooraf wat de occasion ongeveer waard is. Ruil je je oude auto in? Check dan ook van tevoren wat die ongeveer kan opbrengen. 

Koopovereenkomst

Wanneer de koop is gesloten, zorg dan dat je een duidelijke koopovereenkomst krijgt met daarop de gegevens van de auto, de gegevens van beide partijen en de eventueel gemaakte afspraken over garantie en leveringstermijn. Koop je je auto van een particulier, dan kun je hiervoor onze modelkoopovereenkomst gebruiken.

Extra tip: bewaar de advertentie. Dat voorkomt discussie achteraf als bijvoorbeeld blijkt dat bepaalde opties ontbreken, of als de garantie anders blijkt te zijn dan in de advertentie stond.

Overschrijven

Vervolgens dien je het kenteken van de auto over te schrijven op je eigen naam. Dat kan op verschillende manieren.

Stap 6: de auto verzekeren

Zodra het kenteken van de auto op jouw naam staat, ben je verplicht om 'm te verzekeren. De wettelijke aansprakelijkheisverzekering (WA) is verplicht, maar afhankelijk van de waarde en leeftijd van de auto kun je hem ook aanvullend verzekeren. 

De vuistregel: een auto van zes jaar of ouder verzeker je WA+ en voor auto's van tien jaar en ouder is de 'kale' WA-verzekering een voor de hand liggende keuze.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.