Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een nieuwe auto kopen in 10 stappen

Stap voor stap naar jouw ideale nieuwe auto

Het kiezen en kopen van een nieuwe auto wordt eenvoudig en overzichtelijk met dit 10 stappenplan. Hier vind je praktische tips voor het kopen van een nieuwe auto.

1. Kies een auto die bij jouw wensen past

Bedenk waarvoor je de nieuwe auto wilt gebruiken én welk model en type daar het beste bij past. ANWB helpt je met een handige tool, de Autokieshulp. Maar stel jezelf vooral ook de volgende vragen:

2. Ga shoppen

Een nieuwe auto kun je vanzelfsprekend ook via andere kanalen dan de merkdealer kopen. Je kunt bijvoorbeeld bij universele autobedrijven shoppen of op internet zoeken naar de hoogste korting. Wel is het zo dat de merkdealer qua service en leveringsvoorwaarden voldoet aan de normen die de autofabrikant van dat merk aan de dealers stelt.

3. Proefrit

Een uitgebreide proefrit is erg belangrijk. Rij over verschillende soorten wegen (stad, buitenweg, snelweg) om een goede indruk van comfort en weggedrag te krijgen. Let op de instap, de bediening, de besturing, de beenruimte, de zit, bergruimte, het comfort en het zicht. Moet je regelmatig iets groots vervoeren, bijvoorbeeld een kinderwagen, neem dit dan mee om te passen.

4. Autokosten

Aan de hand van het kenteken, maar ook op basis van merk en type van het gewenste model, kun je voor jouw eigen situatie de autokosten berekenen. Zo weet je precies wat je nieuwe auto je op maandbasis gaat kosten.

5. Onderhandelen

Bij aanschaf van een nieuwe auto kun je onderhandelen over de prijs. Zeker wanneer je geen auto inruilt, is vaak een mooie korting te bedingen. Onderhandel ook over accessoires (gratis of voor een zacht prijsje). Nadat de koop gesloten is, kan er niet meer worden onderhandeld. Vraag dus tijdig naar de leveringsvoorwaarden en de garantie. Voel je jezelf onzeker bij het onderhandelen, neem dan iemand mee.

6. Leveringstermijn

Het komt nogal eens voor dat een nieuwe auto niet op de afgesproken datum wordt afgeleverd. Neem daarom in de koopovereenkomst een leveringstermijn op. Dat kan een vermoedelijke leveringsdatum of een vaste leveringsdatum zijn. Laat in een aparte alinea opnemen wat te doen bij overschrijding van de leveringstermijn.

7. Koopovereenkomst

Leg de koop schriftelijk vast. Vermeld alle afspraken met de verkoper, zoals de koopprijs, de leveringstermijn, de kleur en het model en type van de auto die je hebt gekocht, evenals de mee te leveren accessoires. Als je een auto via internet koopt, kan het zijn dat je bedenktijd hebt. Er is namelijk speciale wetgeving voor 'koop of afstand'.

8. Garantie

Een nieuwe auto heeft een fabrieksgarantie van minimaal twee jaar. Sommige merken bieden drie of meer jaren garantie, één merk zelfs zeven jaar. Ook kan de garantie in veel gevallen (tegen bijbetaling) worden verlengd. Niet alles wordt door de garantie gedekt - er is immers ook normale slijtage van onderdelen. Vraag en lees de garantievoorwaarden altijd goed door.

9. De 'papieren'

De autopapieren bestaan sinds 2014 niet meer. Bij aanschaf van een auto krijg je een kentekencard. Als je een auto bij een garagebedrijf koopt, dan kan deze meestal het kenteken van de auto direct op jouw naam zetten en een nieuwe kentekencard aanvragen. Op de kentekencard, zo groot als een betaalpasje, staan zowel de voertuiggegevens als die van gegevens van de eigenaar vermeld. Dit pasje krijg je thuisgestuurd.

10. Verzekering en vrijwaringsbewijs

Vanaf het moment dat het kenteken op jouw naam staat, ben je verplicht minimaal een WA-verzekering voor de auto te hebben. Maar misschien wil je liever een uitgebreidere verzekering met een grotere dekking. Heb je een auto ingeruild? Vergeet dan niet het vrijwaringsbewijs van deze auto te vragen. 

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.