7 tips voor vakantie met een elektrische auto

Als je met een elektrische auto op vakantie gaat, is het handig enige voorbereidingen te treffen. Met een klein beetje voorwerk weet je namelijk wat je te wachten staat, ben je goed voorbereid en kun je zonder laadstress op pad. Laat de vakantie maar beginnen!

Laden in het buitenland gaat niet even makkelijk als in Nederland. De laadinfrastructuur is minder, de snelheid lager en er is ook regelmatig sprake van defect apparatuur. In het algemeen geldt daarbij: hoe verder je zuidelijk of oostelijk afzakt hoe slechter de beschikbaarheid van laadinfrastructuur.

1. Vraag op tijd laadpas(sen) voor buitenland aan

Niet elke Nederlandse laadpas kun je in het buitenland gebruiken. In Nederland hebben we het goed geregeld. Elke laadpas werkt bij iedere laadpaal. Zodra je over de grens gaat, is dat anders en verschilt de dekking per aanbieder. Het is dan handig om verschillende laadpassen te hebben, bij voorkeur laadpassen met een complementaire dekking. In sommige gevallen (bijvoorbeeld Oostenrijk) loont het om een lokale laadpas aan te schaffen omdat geen enkele Nederlandse eigenlijk echt voldoet. Je kunt kiezen tussen kaarten met een abonnement of gratis kaarten waarbij de laadsessies zelf iets duurder zijn. Die laatste kaarten zijn vooral handig voor vakanties, aangezien ze je niks kosten zolang je ze niet nodig hebt. Vergeet de passen na ontvangst niet te activeren.

2. Reserveer een laadpaal bij je vakantiebestemming

Op Booking.com kun je bij het zoeken naar een accommodatie filteren op locaties met oplaadmogelijkheden voor elektrische auto’s. Wanneer je zo’n accommodatie gaat reserveren, probeer dan ook direct een laadpaal te reserveren. Zeker in vakantieperiodes kan het voorkomen dat er meer vraag dan aanbod aan laadpalen is.

3. Houd laadpaalinformatie bij de hand

Op je telefoon kun je in de ANWB Onderweg app zoeken naar nabijgelegen laadpunten. Ook in de vernieuwde ANWB Routeplanner vind je dergelijke informatie terug. Bovendien kun je zien hoeveel de laadsnelheid bedraagt. Grote aanbieders van laadpalen vermelden in hun telefoonapplicaties vaak niet alleen de locatie, maar ook de status (vrij/bezet/buiten gebruik) van de laadpunten in het gebied rond jouw bestemming.

Dit moet je weten over laden in het buitenland

4. Houd rekening met verminderde actieradius in warme en koude gebieden

Houd er met je routeplanning rekening mee dat rijden in de bergen en rijden in kou of hitte nadelig is voor je actieradius en je wellicht dus een extra stop moet inplannen.

5. Maak gebruik van regeneratief remmen

Als het rempedaal licht wordt ingetrapt en er op de elektromotor wordt geremd, wordt bij de elektrische auto's het regeneratief remmen ingeschakeld. Gebruik in de bergen deze maximale recuperatie, zo belast je tijdens een afdaling je remmen het minst én win je energie. Zet je auto tijdens het rijden naar je vakantiebestemming dus altijd op de hoogste regenratiestand. Je kunt dit met flippers achter het stuur instellen, kies voor de Eco-stand als jouw auto geen specifieke instelmogelijkheden heeft. Heeft jouw auto een B-stand (Brake), dan schakel je die in.

6. Neem een 230V/Type 3-laadkabel mee

Neem voor de zekerheid het 230V-laadsnoer mee. Mocht er onverhoopt iets misgaan en je de volgende laadpaal niet meer kunt bereiken, dan kun je – zij het zeer langzaam – bijladen aan een normaal stopcontact. Met name in Frankrijk en Italië kan het voorkomen dat een laadpaal alleen een type 3-aansluiting heeft. Voor die landen kan een extra Type 3-laadkabel voor je auto handig zijn.

7. Denk ook aan gebruikelijke reisbenodigdheden

Een elektrische auto is net een 'gewone' auto, vergeet dus ook niet aan de gebruikelijke zaken te denken, zoals millieustickers, de per land verschillende verplichte uitrusting, handige vakantiespullen en eventueel winterbanden.

Bonustip: plan je reis vlak voor vertrek!

Vergeet niet vlak voor vertrek de route naar je vakantiebestemming te plannen. De ANWB routeplanner voor elektrische auto's houdt rekening met actuele weersomstandigheden die je actieradius kunnen beïnvloeden. Raadpleeg dus kort voor vertrek de routeplanner!

Plan je reis met je elektrische auto

Lees alles over op vakantie met de elektrische auto.