Op vakantie met een elektrische auto

Met de juiste auto én wat voorbereiding kan het zeker

Voor steeds meer Nederlanders is de actieradius van een moderne elektrische auto toereikend voor dagelijks gebruik. Maar wat als je ook met de auto op vakantie wil, kan dat wel met een elektrische auto? Vaak wel, al vergt je reis net wat meer voorbereiding.

Of een vakantierit met je elektrische auto wel of niet te doen is, hangt natuurlijk af van je auto en de bestemming. Het maakt een behoorlijk verschil of je elektrische auto een bereik heeft van 150 of 350 kilometer. In het eerste geval is het wellicht verstandiger om te kijken naar alternatief vervoer richting je vakantiebestemming. Heb je een elektrische auto met een actieradius van in de praktijk 300 kilometer of meer, dan kun je met wat voorbereiding vaak prima uit de voeten.

Natuurlijk is ook je bestemming van belang. We hebben in Nederland de hoogste concentratie aan oplaadpunten, in het buitenland kunnen laadpalen schaarser zijn. In West-Europa en Scandinavië is de dekking ondertussen goed tot redelijk, Zuid- en Oost-Europa blijven duidelijk achter. Een vakantierit naar de Alpen zal dus eenvoudiger zijn dan een roadtrip door Oost-Europa of een vakantie in Spanje. Inventariseer dus goed of er (snel)laders langs de route zijn, bijvoorbeeld met de ANWB routeplanner voor elektrische auto's. Check ook of je op je bestemming kunt laden, er zijn al diverse vakantie-accommodaties met een laadgelegenheid.

Waar staan oplaadpunten in Europa?

Laadstekkers in Europa

Na een aanvankelijke wildgroei aan verschillende laadstekkers is de Type 2-stekker, ook wel Mennekes-stekker genoemd, door de Europese Unie aangewezen als de Europese standaard. Met name in Frankrijk en Italië was de Type 3-stekker enige tijd de standaard en deze zie je dan ook nog bij diverse laadpunten hangen. Ze worden veelal vervangen voor Type 2, maar dat gaat niet overal even snel. Als je naar een van deze twee landen gaat kan het handig zijn een Type 3-laadkabel voor je auto aan te schaffen. Zie ook onze tips voor vakantie met een elektrische auto, zodat je goed voorbereid op weg gaat.

7 tips voor vakantie met een elektrische auto

Tesla Superchargers en Destination Chargers

Tesla heeft een eigen netwerk van zowel Superchargers (snelladers) langs doorgaande wegen als zogenaamde destination chargers (gewone laadpalen) bij populaire bestemmingen in een groot deel van Europa. Bijkomend voordeel is dat al deze locaties via het navigatiesysteem van een Tesla te vinden zijn en automatisch worden opgenomen in je route als opladen vereist is. Helaas zijn nog niet alle elektrische auto's van zo'n slimme routeplanner voorzien.

Kun je een caravan trekken met een elektrische auto?

Veel elektrische auto’s bieden niet de mogelijkheid een trekhaak te monteren en kunnen dus ook geen aanhanger of caravan trekken. Er is echter een aantal elektrische auto’s beschikbaar waarmee dit wel kan, waaronder de Tesla Model X en de Model 3. De ANWB testte onlangs die laatste om te kijken hoe een elektrische auto zich houdt met een caravan aan de trekhaak en wat er in de praktijk overblijft van de theoretische actieradius.

Op vakantie met een elektrische auto en caravan