Elektrisch rijden: wat moet je weten en regelen?
Wij helpen je op weg
Je wilt elektrisch rijden, en dan? Ga je kopen of leasen, kies je voor volelektrisch of hybride, welke laadpassen moet je hebben en kun je zomaar een laadpaal in je tuin plaatsen? Bij elektrisch rijden komt meer kijken dan alleen een auto kopen. Gelukkig is het ook geen hogere wiskunde, zeker niet met een beetje hulp. We vertellen je in dit artikel stap voor stap wat je moet weten en regelen als je elektrisch wil rijden.
Welke elektrische auto?
Als we het over elektrische auto’s hebben, dan hebben we het over volledig elektrische auto’s. Dat zijn niet de enige auto’s met een elektromotor, je hebt ook diverse soorten hybride auto’s. Die hebben zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Bij een plug-in hybride kun je de accu ook aan laadpaal opladen en kun je ongeveer 40 tot 60 kilometer elektrisch rijden voordat de verbrandingsmotor het overneemt.
Welk type elektrische auto je kiest, hangt vooral van je eigen wensen en eisen af. Een volledig elektrische auto is eenvoudiger qua techniek en daardoor een stuk voordeliger in onderhoud. Daar staat tegenover dat nog niet voor iedereen een elektrische auto met voldoende actieradius betaalbaar is. Wie een caravan heeft moet bij de keuze natuurlijk opletten op het trekvermogen maar een een caravan of vouwwagen trekken met een elektrische auto kan zeker.
Volledig elektrische auto’s zijn er nieuw vanaf zo’n € 20.500. Met de ANWB Autokostentool kun je berekenen hoe veel een elektrische auto je maandelijks kost. Je zult zien dat de hogere aanschafprijs binnen een aantal jaar vaak meer dan gecompenseerd wordt door de lagere kosten voor stroom en onderhoud.
Deze elektrische auto's zijn nu te koop
Nieuw, tweedehands of lease?
Er is inmiddels een groot aanbod van nieuwe elektrische auto’s en daardoor groeit ook het aanbod (jong) gebruikte elektrische auto’s gestaag. De vraag of je een nieuwe of gebruikte elektrische auto moet kopen hangt vooral van je budget af. Wat kan én wil je spenderen aan een auto? Wie gaat kijken naar een gebruikte elektrische auto helpen we op weg met een checklist waar je bij aanschaf op moet letten.
Voor de aanschaf van een nieuwe of een gebruikte elektrische auto is er een aanschafsubsidie beschikbaar. Je kunt vanaf 10 januari 2023 weer aanspraak maken op subsidie.
In de zakelijke markt is leasen heel gewoon, maar ook steeds meer consumenten leasen in plaats van hun auto te kopen. Private lease heeft zowel voor- als nadelen. Je hoeft niet in één keer het gehele aankoopbedrag te betalen én alles behalve de stroomkosten zit in de maandprijs inbegrepen. Omdat leasemaatschappijen schaalvoordeel hebben bij het inkopen van de auto’s en afsluiten van verzekerings- en onderhoudscontracten, kan het onder aan de streep zelfs goedkoper zijn dan kopen. Daar staat tegenover dat je wel voor een langere periode vast zit aan een contract en dat het ook van invloed kan zijn op je maximale hypotheekbedrag.
Bekijk het elektrische aanbod bij ANWB Private Lease
Laadpas
Een elektrische auto is één, maar je zult hem ook moeten opladen. Helaas kun je bij de meeste laadpalen niet zoals bij het tankstation met je pinpas betalen, maar heb je een speciale pas nodig: de laadpas. Er zijn een heleboel verschillende aanbieders en die hanteren allemaal hun eigen tarieven. Het kan dus zijn dat je met de ene pas goedkoper kunt laden bij dezelfde paal als met een andere pas.
Als je naar het buitenland op vakantie gaat moet je er zelfs rekening mee houden dat je laadpas niet bij alle laadpalen geaccepteerd wordt. Daarom is een tweede, al dan niet lokale laadpas, aan te raden. De ANWB Laadpas heeft overigens een uitstekende dekking in heel Europa.
Hoe kies je de juiste laadpas?
Wel of geen eigen laadpaal?
Wie zijn auto op of aan eigen terrein kan parkeren kan een eigen laadpaal overwegen. Je moet dan eenmalig investeren in de aanschaf en aanleg van zo’n eigen laadpunt, maar je kunt daarna voordelig laden tegen je eigen energietarief. Dat is zomaar de helft goedkoper dan laden bij een publieke laadpaal. Met de ANWB Laadpaalconfigurator kun je snel en vrijblijvend zien wat een laadpaal inclusief installatie kost, zodat je voor je zelf het rekensommetje kunt maken of een eigen laadpaal zichzelf terugverdient. Wie zonnepanelen op het dak heeft of een flexibel energietarief kan nog meer besparen door een eigen laadpunt te plaatsen.
Je kunt een elektrische auto ook opladen aan het stopcontact. Het laden gaat dan een stuk langzamer, maar je hebt geen of lage installatiekosten. Een overweging voor wie wél op eigen terrein kan parkeren, maar niet genoeg rijdt om de kosten van een eigen laadpaal te rechtvaardigen. Heb je geen plek voor een eigen laadpunt, dan kun je een openbare laadpaal bij je gemeente aanvragen.
Hoe kies je een laadpaal voor thuis?
Met je elektrische auto naar het buitenland
Ook met een elektrische auto kun je prima naar het buitenland. Hoe eenvoudig je reis is hangt natuurlijk in eerste instantie van je auto af. Eenvoudige of oudere modellen met minder dan 300 kilometer actieradius moet je zo vaak laden dat je wellicht beter naar alternatief vervoer kunt kijken, zoals de trein, vliegtuig of huurauto. Met veel moderne elektrische auto’s kun je zo’n twee tot vier uur achtereen rijden, waarna je accu aan een snellader in twintig tot veertig minuten weer zo goed als vol is. Een mooi moment om ook de innerlijke mens te verzorgen met koffie of maaltijd.
Weten hoe lang je met een bepaald model elektrische auto naar jouw favoriete vakantiebestemming onderweg bent? Gebruik dan de ANWB Routeplanner. Je ziet dan precies waar en hoe lang je moet laden. Ook handig voor andere lange elektrische ritten!
Verzekeren van je elektrische auto
Net als elke auto in Nederland moet ook een elektrische auto in Nederland verplicht WA verzekerd zijn. Je bent dan verzekerd voor schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt. Daarbovenop kun je je auto aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld tegen diefstal, stormschade of zelf veroorzaakte schade. Omdat elektrische auto’s relatief kostbare en recente auto’s zijn, is zo’n allrisk-dekking vaak aan te raden.
Voor een elektrische auto is geen speciale verzekering nodig, je kunt gewoon een reguliere autoverzekering afsluiten. Door de vaak wat hogere aanschafprijs en soms ook hogere gewicht ten opzichte van een vergelijkbare benzineauto, is de verzekeringspremie voor een elektrische auto vaak net iets hoger.
Pechhulp
Een elektrische auto heeft minder draaiende onderdelen en dus kan er ook minder kapot. Dat is alleen geen garantie dat je geen pech kunt krijgen. Zo kun je stranden met een lege accu, een laadkabel die niet los wil of een lekke band. En wist je dat een elektrische auto ook nog een ouderwetse 12V-accu heeft, net zoals elke andere auto? Die accu is voor de boordsystemen, zoals je verlichting en de schermen in het interieur. Ook die accu kan leeg of stuk zijn en dan doet je auto niets meer, zelfs niet als het grote accupakket nog vol is. Reden genoeg dus om ook met een elektrische auto lid te zijn van de Wegenwacht.