Anton kocht een elektrische occasion: "Ik maak mij geen enkele zorgen om de accu"

Een gebruikte elektrische auto kopen, Anton Verhees deed het. Is dat spannend of valt het eigenlijk wel mee? We vragen het de ervaringsdeskundige, die begin 2020 een tweedehands Renault Zoe kocht.

Naam: Anton Verhees
Leeftijd: 66
Woonplaats: Heeswijk-Dinther
Auto: Renault Zoe (2018)
Gekocht in: februari 2020
Oplaadmogelijkheden: eigen laadpaal

Waarom de keuze voor een elektrische occasion?

Ik moest voor het eerst van mijn leven zelf een auto kopen, ik reed namelijk altijd in een auto van de zaak. Maar toen ik begin van het jaar met pensioen ging, moest ik mijn Kia Niro Hybrid inleveren. De zonnepanelen lagen al op het dak en ook vanuit milieu-oogpunt zou ik graag elektrisch rijden. Ik vind het echter zonde om een nieuwe auto te kopen, in het eerste jaar schrijf je vaak toch het meeste af. Binnen mijn budget ben ik toen gaan zoeken wat de mogelijkheden waren. 

Was de zoektocht naar een geschikte auto lastig?

Omdat ik als autoschade-expert heb gewerkt, ben ik redelijk goed op de hoogte van wat er te koop is en waar je op moet letten bij aanschaf van een auto. Qua modellen is er niet heel veel keuze, dus ik was er al redelijk snel uit dat het een Zoe moest worden. Daarbij had ik het geluk dat op het moment dat ik aan het zoeken was er net een nieuw type Zoe op de markt was gekomen. Er was daarom veel aanbod van het vorige type, waaronder veel demonstratieauto's van dealers en de importeur. Mijn eigen Zoe was bijvoorbeeld een demoauto van Renault Nederland. Het is daarom ook een goed uitgeruste Bose-uitvoering.

Nu werd de Zoe aanvankelijk alleen met een accu op huurbasis aangeboden. Heeft u daar ook voor gekozen of heeft u de auto inclusief accu gekocht?

Ik wilde geen huuraccu. Ik rij zo'n 20.000 kilometer per jaar en dan betaal je al snel zo'n 120 euro per maand. Dat zag ik niet zitten. Ik heb dus bewust gezocht naar een exemplaar met koopaccu. Dat was nog wel even lastig, want het is bij occasions lang niet altijd duidelijk of het nu een koop- of huuraccu bedraagt. 

 

"Met acht jaar garantie op de accu maak ik me bij mijn auto geen enkele zorgen"

 

Heeft een ander soort proefrit gemaakt dan wanneer u een benzineauto zou kopen, bijvoorbeeld om te checken in wat voor staat de accu nog is?

Nee, de auto is van oktober 2018 en had maar 20.000 kilometer gelopen, dus de auto was maar anderhalf jaar oud. Dan is er nog niks met zo'n accu aan de hand. Misschien dat je er anders naar gaat kijken wanneer een auto zes jaar oud is. Met acht jaar garantie op de accu maak ik me bij mijn auto geen enkele zorgen.

Bent u terugkijkend tevreden over uw beslissing om elektrisch te gaan rijden?

Ja, het rijdt erg fijn. Comfortabel, stil en natuurlijk een automaat. En het is ook leuk om bewust bezig te zijn met zuinig rijden. Je ziet direct aan de voorspelde actieradius wat het effect  is van je rijstijl. Dat zet je echt aan om zuiniger te rijden. Met zo'n 250 kilometer aan effectief bereik heb ik nooit last van laadstress, ik rij zelden meer dan 250 kilometer op een dag. En als ik dan een keer een langere rit maak, dan hang je hem op de bestemming gewoon even aan een laadpaal. 

Jan-Jaques stapte over op een 'toekomstbestendige' elektrische auto