Podcast: files in het buitenland

Overheden in andere landen zetten files nauwelijks op de politieke agenda

Spitsbrekers is een reeks podcasts waar ideeën besproken worden om ondernemend Nederland uit de file te krijgen. Wat is er nodig om ons file probleem op te lossen? In deze aflevering wordt ingezoomd op files in het buitenland. 

Spitsbrekers: Ondernemend Nederland weer in beweging

De files zijn in Nederland een belangrijk politiek thema. In andere landen wordt veel minder naar de overheid gekeken. In de VS, Groot-Brittannië en Spanje worden de files vooral gezien als probleem van de automobilist zelf. Het is een eigen keuze om tijdens de spits te gaan rijden.

Italië heeft opmerkelijk genoeg nauwelijks last van files. Chaos is er meestal alleen in de grotere steden, vooral in het zuiden van het land. In Suriname heeft vooral Paramaribo te maken met fikse verkeersopstoppingen, maar volgens Jörgen Rayman kijkt men ook daar anders tegen dit probleem aan: 'In Nederland hebben we de klok, in Suriname hebben we de tijd.' Alleen in Duitsland zijn de files een serieus probleem. Dat heeft vooral te maken met het achterstallig onderhoud, waardoor daar altijd aan de weg wordt gewerkt. Luister in deze podcast hoe andere landen omgaan met files.


Beluister de 11de Spitsbrekers podcast: