Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verantwoord dons

Dons is erg populair in de outdoor wereld en dat is niet zo gek, want dons beschikt over een aantal unieke eigenschappen. Zo biedt dons uitzonderlijk veel warmte in verhouding tot het gewicht. Elke veer bestaat uit minuscule “donshaartjes”. Tussen die donshaartjes wordt lucht vastgehouden, waarin lichaamswarmte wordt opgevangen. Hoe hoger het donsgehalte in verhouding tot de veren hoe warmer het product. Onze donsjassen bestaan bijvoorbeeld voor 90% uit dons en voor 10% uit veren. Naast het isolerende vermogen is dons ook lichtgewicht, ademend en makkelijk opvouwbaar. Ideaal om mee te nemen tijdens een trektocht.

RDS-certificering

RDS staat voor ‘Responsible Down Standaard’ en is een onafhankelijke, vrijwillige, wereldwijd dons standaard die grote nadruk legt op dierenwelzijn. Dit betekent dat de dieren gezond leven en geen pijn, angst of stress ervaren. Het dons/ de veren worden enkel geplukt van dode dieren die gebruikt worden voor consumptie.

Controles

Human Nature produceert RDS gecertificeerde dons producten. Producten die gecertificeerd zijn naar de Responsible Down Standard dragen bij aan het dierenwelzijn van eenden en ganzen. Om dit te waarborgen is de gehele keten, van boerderij tot eindproductie gecontroleerd en goedgekeurd door Control Union, een onafhankelijke certificeringsorgaan.

Het dons wat wij gebruiken is verantwoord verkregen van dieren die al dood zijn en uitsluitend bedoeld zijn voor consumptie, er wordt dus niet speciaal gefokt voor het dons en veren in onze jassen. Omdat wij maar een beperkte collectie donsjassen hebben per seizoen, werken we samen met 2 producenten die voor ons het dons mogen aanleveren aan onze geselecteerde fabrieken. Hierdoor is onze keten zeer kort en daarmee overzichtelijk en controleerbaar. Gedurende het productieproces worden er op meerdere momenten controles uitgevoerd door zowel onszelf, lokale partners als externe audit- en certificeringspartijen.