Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gun jouw gebruikte producten een nieuw verhaal

Als ANWB zetten we ons volop in voor circulaire productie, zo blijven we leren en innoveren. Dankzij de producten die jullie bij ons inleveren, kunnen we samen met onze recyclepartners en leveranciers onderzoeken en ontwikkelen. Ons uiteindelijke doel is om onze producten circulair te ontwikkelen, met minimale impact op de natuur. Duurzame producten gaan lang mee en dragen vele verhalen met zich mee, soms zelfs van generatie op generatie. Maar zelfs voor die producten komt er een moment waarop ze écht op zijn. Omdat we niet in verspilling geloven en onze producten een nieuw verhaal gunnen, zamelen we samen met jou textiel, schoenen en koffers in. Samen werken we aan een duurzame toekomst!

Gun jouw gebruikte koffer een nieuwe reis

Lever je defecte of versleten koffer in bij een van onze winkels. Alle soorten koffers, hard of zacht (en zelfs rugzakken en weekendtassen) mogen worden ingeleverd. Bij Fast Feet Grinded worden de ingeleverde koffers gerecycled en gescheiden in verschillende soorten grondstoffen. Deze waardevolle materialen gaan vervolgens naar Princess Traveller, een pionier op het gebied van duurzame koffers. Hier worden ze gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe koffers. Ons doel is om met behulp van deze grondstoffen nieuwe Human Nature koffers te maken. Samen geloven we in de kracht van circulaire economie en zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe innovatieve productiemethodes waarmee we onze ecologische voetafdruk verkleinen. Onderzoek naar duurzame materialen speelt hierbij een belangrijke rol, en met jouw hulp kunnen we blijven innoveren. Benieuwd naar de vervolg stappen, houd onze socials in de gaten. 

Gun jouw gebruikte kleding een nieuw verhaal

In al onze ANWB Winkels kun je kleding en textiel inleveren die je niet meer gebruikt. We hebben twee inzamelbakken: één voor textiel en één voor schoenen. Het ingezamelde textiel wordt door Fashion to Fiber zorgvuldig gesorteerd op hergebruik of recyclen, afhankelijk van de kwaliteit. Fashion to Fiber, opgericht door de Nederlandse Boer Group in 2021, is gespecialiseerd in textielhergebruik en recycling sinds 1890. Dankzij geavanceerde sorteersystemen wordt een groot deel van de gebruikte kleding opnieuw gedragen, terwijl ongeschikte kleding wordt omgezet in nieuwe grondstoffen. Garen wordt gebruikt voor kleding, handdoeken en meer, vezels voor designmeubels (zoals Planq®) en tassen, en non-wovens voor akoestische panelen en isolatiemateriaal. We streven ernaar om deze stoffen en garen ook te gebruiken voor onze eigen collectie, waardoor we samen met Boer Group jouw kleding en textiel een nieuw verhaal geven in een circulair proces.

Gun jouw gebruikte schoenen een nieuw verhaal

Wanneer je bij ons in de ANWB Winkels je oude schoenen inlevert, worden ze verwerkt door Fast Feet Grinded. Deze innovatieve organisatie maalt de schoenen tot granulaatkorrels, die vervolgens worden gebruikt om verschillende producten te maken, zoals sportvloeren, speeltuinen en buitenzolen van nieuwe schoenen. Dit baanbrekende proces is mogelijk dankzij Danny Pormes, eigenaar van een hardloopspeciaalzaak, die de eerste schoenen-recyclemachine ter wereld heeft ontwikkeld. De Shoes Recycle Machine recyclet schoenen 100%, waarbij schuim, rubber en textiel worden gescheiden en hergebruikt. Ons uiteindelijke doel is om met deze grondstoffen weer nieuwe Human Nature schoenen te ontwikkelen. Samen zetten we stappen naar een circulaire schoenenproductie!

Benieuw wat je precies aan textiel en schoenen kunt inleveren? Klik hier.