Naar artikel

Producten die lang meegaan hebben veel verhalen te vertellen. Soms zelfs van generatie op generatie. Toch komt er een moment waarop je product écht op is en omdat we niet in verspilling geloven en onze producten een nieuw verhaal gunnen, verzamelen we samen met jou gedragen kleding in inzamelbakken in onze winkels.

Vind een inleverpunt 

Zo werkt het

Lever je gebruikte kleding en schoenen in, in één van onze ANWB Winkels. In de winkel staan twee verschillende inzamelbakken: één voor textiel en één voor schoenen. Het ingezamelde textiel wordt door Fashion to Fiber gesorteerd op hergebruik of recyclen. De bestemming is afhankelijk van de kwaliteit van het ingeleverde textiel. Zo krijgen producten die nog te goed zijn om te recyclen een tweede leven. Textiel wat niet kan worden hergebruikt wordt verwerkt tot nieuwe grondstof. De schoenen worden door Fast Feet Grinded vermalen tot granulaat korrels. Van deze korrels worden verschillende producten gemaakt, zoals sportvloeren, speeltuinen en buitenzolen van nieuwe schoenen. Benieuw wat je kunt inleveren? Klik hier.

Wij planten bomen

We hebben een indrukkende mijlpaal van 5 miljoen leden bereikt en dat willen we vieren! Dankzij onze leden kunnen we iedereen zorgeloos, met plezier, duurzaam onderweg laten gaan. Om onze doelstellingen op het gebied van emissies, circulariteit en sociale duurzaamheid kracht bij te zetten mochten onze collega’s uit 3 gerelateerde duurzame organisatie kiezen voor een donatie. Trees for All werd veelvuldig gekozen en daardoor kunnen wij een donatie van 10.000 euro doen. Dankzij deze donatie kan Trees for All 2.000 bomen planten in duurzame bosprojecten over de gehele wereld en met name in Nederland. Op deze manier willen we graag bijdragen aan een betere en groenere wereld.

Fashion to Fiber is in 2021 opgericht door de Boer Group. De Boer Groep is een van oorsprong Nederlandse organisatie en is al sinds 1890 gespecialiseerd in het optimaliseren van textiel hergebruik en recycling. Dankzij geavanceerde sorteersystemen zorgen ze ervoor dat een groot deel van de gebruikte kleding opnieuw gedragen wordt en dat kleding die ongeschikt is voor hergebruik wordt verwerkt tot nieuwe grondstof (garen, vezels en non-woven materiaal). Van het garen wordt kleding gemaakt, maar bijvoorbeeld ook handdoeken, bedlopers en dekens. De vezels worden gebruikt in nieuwe producten zoals designmeubels Planq®, tassen en als grondstof voor de papierindustrie. Non-wovens worden verwekt tot akoestische panelen en isolatiemateriaal, toegepast in de automobielindustrie of als vilt verwerkt. Kortom een circulair proces waar innovatie een vereiste is. Zo geven we samen met Boer Group jouw kleding en textiel een nieuw verhaal.

Ontdek Fashion to Fiber 

Danny Pormes heeft een eigen hardloopspeciaalzaak en levert sportschoenen aan het ministerie van defensie. Vijf jaar geleden stelde hij zichzelf de vraag of het mogelijk zou zijn om schoenen te recyclen. Met succes, want Fast Feet Grinded bouwt de eerste schoenen-recyclemachine ter wereld. De Shoes Recycle Machine maakt het mogelijk om schoenen 100% te recyclen. De gebruikte schoenen gaan door de machine en komen er in drie verschillende materialen uit: Schuim, rubber en textiel. Van deze granulaatkorrels en garen worden verschillende producten gemaakt, zoals sportvloeren, speeltuinen en buitenzolen van nieuwe schoenen.

Ontdek Fast Feet Grinded