Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gun jouw gebruikte producten een nieuw verhaal

We hopen dat je heel lang plezier hebt van jouw duurzame spullen. Want producten die lang meegaan, hebben veel verhalen te vertellen. Maar zelfs de meest degelijke spullen zijn op een gegeven moment écht versleten. Daarom zamelen wij oud textiel, schoenen en koffers in bij onze ANWB Inzamelbakken. Help je mee met recyclen?

Hoe het werkt

In bijna iedere ANWB Winkel vind je onze inzamelbakken. Hier kan je jouw oud textiel, schoenen en koffers inleveren. Samen met onze recyclepartners en leveranciers kijken wij hoe we de materialen opnieuw gebruiken. Met jouw oude spullen kunnen wij onderzoek doen naar duurzame materialen en blijven innoveren. Zo werken we samen aan een circulaire toekomst.

Bekijk welk textiel en schoenen je bij ons kan inleveren of zoek een winkel bij jou in de buurt.

Een nieuwe reis voor je oude koffer

Is je koffer, rugzak of weekendtas toe aan vervanging? Je levert hem eenvoudig in bij het inzamelpunt in de winkel. Alle soorten koffers en tassen zijn welkom.

Via het inzamelpunt komt je koffer terecht bij Fast Feet Grinded. Hier wordt alles gesorteerd en gescheiden in verschillende grondstoffen. De materialen gaan daarna naar Princess Traveller, een pionier op het gebied van duurzame koffers. Zij doen onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe koffers en hergebruik van oude materialen.

Ons doel is om samen nieuwe Human Nature koffers te maken van de ingezamelde spullen. Zo komt jouw oude koffer uiteindelijk weer terecht in de ANWB Winkel, en kan hij opnieuw op reis. Benieuwd naar de vervolgstappen? Houd dan onze socials in de gaten.

Een nieuw leven voor je oude kleding

Veel oude kleding wordt weggegooid, terwijl de stoffen en vezels nog goed bruikbaar zijn. Daarom kan je jouw oude kleding ook bij ons inleveren. De kleding die wij inzamelen gaat naar Fashion to Fiber, een bedrijf dat is gespecialiseerd in recycling van textiel.

Fashion to Fiber sorteert het materiaal op kwaliteit. Sommige kleding kan opnieuw worden verkocht en gedragen, terwijl andere kleding beter kan worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Zo krijgt ook versleten textiel een tweede kans. Garen wordt bijvoorbeeld gebruikt voor nieuwe kleding en handdoeken. Vezels worden gerecycled in designmeubels (zoals Planq®) en tassen. En andere stoffen worden hergebruikt voor akoestische panelen of isolatiemateriaal.

Samen met Fashion to Fiber zetten wij ons in om gerecyclede stoffen en garen te gebruiken voor onze eigen ANWB collectie. Zo geven we jouw kleding en textiel een nieuw leven.

Nieuwe stappen voor je oude schoenen

Naast koffers en textiel kan je ook oude schoenen bij ons inleveren. Wij brengen ze naar Fast Feet Grinded, een bedrijf dat schoenen voor 100% kan recyclen dankzij hun innovatieve Shoes Recycle Machine. Schuim, rubber en textiel worden gescheiden en zijn klaar voor hergebruik. De schoenen worden ook deels vermalen tot granulaatkorrels. Deze worden weer gebruikt voor sportvloeren, speeltuinen én voor zolen van nieuwe schoenen.

Uiteindelijk willen wij met de grondstoffen van Fast Feet Grinded weer nieuwe Human Nature schoenen ontwikkelen. Zo zetten we samen stappen naar een circulaire schoenproductie.