Wandelen leuker maken voor kinderen

Er met het hele gezin op uit gaan, iets leukers is er toch niet? Maar dit geldt niet voor alle kinderen. Want kleine voetjes vragen om een heel eigen wijze van wandelen. En hier kan je als ouder goed op inspelen. Hoe? Wij geven een paar tips om wandelen leuker te maken voor kinderen. Fijne wandeling!

Wandelen leuker maken voor kinderen is niet zo moeilijk. Met de juiste app of een leuke route wordt elke wandeling een feestje.

Geocaching

Al wandelend op zoek naar een schat! Hoe leuk klinkt dat? Met geocaching is dit mogelijk. Ontdek het geocachen. Een app waardoor een wandeling opeens een zoektocht wordt. Download de app en ga op jacht, veel plezier!

Geocaching is een avontuurlijk en populair spel, waarbij je met een GPS op zoek gaat naar een schat. Het idee is om buiten verborgen schatten te vinden, die geocaches worden genoemd.

Deze geocaches zijn verstopt over de hele wereld en de locaties zijn te vinden aan de hand van GPS-coördinaten. Klinkt misschien een beetje technisch, maar dat is het dankzij de gebruiksvriendelijke app niet. Heb je een geocache gevonden? Dan mag je iets uit de cache nemen en zelf iets voor de volgende avonturier achterlaten.

Geocachen wordt wereldwijd gespeeld; er zijn miljoenen geocaches verstopt in ruim 200 landen. Dat betekent dat er vast ook één bij jullie in de buurt te vinden is. 

Geocaching combineert technologie met avontuur en is een leuke manier om plekken dichtbij en ver weg te verkennen. Koppel geocaching aan kamperen, wandelen, fietsen, varen of andere activiteiten voor een nog completere ervaring.

Meer informatie en download de app

Spoorzoeker app

Een pootafdruk in het zand, een keutel in het gras, een nest in de boom. De app 'Spoorzoeker, welk dier was hier?’ van Staatsbosbeheer is een leuke app waardoor kinderen wat leren tijdens de wandeling én een actieve wandeling maken. Het is een  gratis app voor echte speurneuzen. 

Meer informatie over de app

Gratis wandelroutes

Gratis wandelen? De ANWB heeft een hoop gratis wandelroutes voor jou klaar staan waarmee je langs mooie plekken komt. Genoeg voor uren wandelplezier! Let op: voor veel kinderen is een wandeling van zo'n vijf á zes kilometer echt wel genoeg.

Zoek een wandelroute

Wandelroutes speciaal voor kinderen

Er zijn veel wandelroutes speciaal voor kinderen te vinden. Deze routes zijn vaak wat korter en komen langs leuke plekjes. Door deze routes maken de kinderen op een speelse wijze kennis met de streek en de geschiedenis en spelen ze zelf de hoofdrol. Ontdek de kabouterroute, de dieren ABC-route of het kabouterpad.

Wandelroutes voor kinderen

Praktische tips

*Download afbeelding als pdf

Naast dat je ervoor kan zorgen dat een wandeling leuker wordt, moet je er ook op letten dat een wandeling niet te zwaar is en dat hij gevarieerd genoeg is. Betrek je kinderen bij de wandeling, laat ze bijvoorbeeld helpen met het lezen van de kaart of bepalen wanneer er pauze wordt gehouden. En de gouden tip; zorg voor een tussenstop bij een speeltuin!

Misschien vind je dit ook interessant:

Wandelvoorbereiding
Dagje uit met kinderen

Speciaal voor jou geselecteerd