Wandelen leuker maken voor kinderen

Er met het hele gezin op uit gaan, iets leukers is er toch niet? Maar dit geldt niet voor alle kinderen. Want kleine voetjes vragen om een heel eigen wijze van wandelen. En hier kan je als ouder goed op inspelen. Hoe? Wij geven een paar tips om wandelen leuker te maken voor kinderen. Fijne wandeling…

Wandelen leuker maken voor kinderen is niet zo moeilijk. Met de juiste app of een leuke route wordt elke wandeling een feestje.

Geocaching

Al wandelend op zoek naar een schat! Hoe leuk klinkt dat? Met geocaching is dit mogelijk. Ontdek het geocachen. Een app waardoor een wandeling opeens een zoektocht wordt. Download de app en ga op jacht, veel plezier!

Meer over geocaching

Spoorzoeker app

Een pootafdruk in het zand, een keutel in het gras, een nest in de boom. De app 'Spoorzoeker, welk dier was hier?’ van Staatsbosbeheer is een leuke app waardoor kinderen wat leren tijdens de wandeling én een actieve wandeling maken. Het is een  gratis app voor echte speurneuzen. 

Meer over de app

Gratis wandelroutes

Gratis wandelen? De ANWB heeft een hoop gratis wandelroutes voor jou klaar staan waarmee je langs mooie plekken komt. Genoeg voor uren wandelplezier! Let op: voor veel kinderen is een wandeling van zo'n vijf á zes kilometer echt wel genoeg.

Zoek een wandelroute

Wandelroutes speciaal voor kinderen

Er zijn veel wandelroutes speciaal voor kinderen te vinden. Deze routes zijn vaak wat korter en komen langs leuke plekjes. Door deze routes maken de kinderen op een speelse wijze kennis met de streek en de geschiedenis en spelen ze zelf de hoofdrol. Ontdek de kabouterroute, de dieren ABC-route of het kabouterpad.

Wandelroutes voor kinderen

Vermoeide voetjes

Als je met kleine kinderen gaat wandelen, kan een bolderkar goed van pas komen. Handig om al je bagage in te vervoeren en als de wandeling nét iets te ver is, ook de kinderen! Geen zin om te sleuren? Neem dan een draagzak mee. Dan kun je je peuter of kleuter bij vermoeide voetjes gewoon op je rug hijsen. Zorg ervoor dat je kind helemaal zin heeft in een wandeling met speciale kinderwandelschoenen, want met mooie schoenen wordt een wandeling natuurlijk nog leuker!

Praktische tips

*Download afbeelding als pdf

Naast dat je ervoor kan zorgen dat een wandeling leuker wordt, moet je er ook op letten dat een wandeling niet te zwaar is en dat hij gevarieerd genoeg is. Betrek je kinderen bij de wandeling, laat ze bijvoorbeeld helpen met het lezen van de kaart of bepalen wanneer er pauze wordt gehouden. En de gouden tip; zorg voor een tussenstop bij een speeltuin!

Misschien ook interessant

Bolderkarrentest
Wandeltips
Wandelvoorbereiding
Dagje uit met kinderen
Weekendje weg met kinderen