Kabouterpaden

Wandelen met de kleinsten

Een boswandeling met een kleuter? Dat is een uitdaging. Maar op de kabouterpaden van Staatsbosbeheer gaat het wandelen vanzelf. Houten kabouters wijzen de weg. En gewapend met leuke opdrachtjes en een échte kaboutermuts stuitert je kleine wandelaar ongedwongen door het groen. Want kabouters bestaan! Toch?

Staatsbosbeheer heeft 38 kabouterpaden uitgezet in de mooiste natuurgebieden, verspreid door heel Nederland. Speciaal voor gezinnen met jonge kinderen (tussen 3 en 6 jaar). De routes zijn 500 tot 1500 meter lang en daarom ook voor kleintjes goed te doen. Bij een buitencentrum of horecapunt aan de start van de route koop je een mooi rood kaboutermutsje en leuke opdrachtjes om onderweg te doen.

En dan begint de pret: op zoek naar de volgende kabouter! Onderweg lees je een verhaal voor uit het boekje en doe je af en toe een leuk opdrachtje met je kind: paaltje springen, meten met je armen hoe dik de boom is of een kabouterliedje zingen. Dat kan iedereen. Er is tijd om iets te drinken en snoepen en om lekker te spelen. Bij sommige Kabouterpaden is er aan het eind een kabouterdiploma voor de kleine speurneuzen en vaak zijn er speeltuintjes bij de start of onderweg. Wedden dat dat mutsje op moet naar bed?

Zoek een Kabouterpad bij jou in de buurt

Meenemen

Zorg dat iedereen goede wandelschoenen draagt. En heb je ook een piepkleintje bij je? Zorg dan voor een goede kinderwagen of buggy want veel wandelpaden zijn onverhard. En vergeet je camera niet! Niet geheel onbelangrijk: controleer je kind en jezelf na de boswandeling voor de zekerheid op teken.

Oh ja

De échte kabouterervaring krijg je met kaboutermuts en opdrachtjes, maar is het buitencentrum of horecapunt onverwacht gesloten dan kun je de route ook zonder attributen lopen. De kabouterpaaltjes van Staatsbosbeheer wijzen immers de weg.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd