Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelen op de Waddeneilanden

Als je van wandelen houdt ken je het gevoel van rust dat over je neerdaalt zodra je op pad gaat. Op de Waddeneilanden wordt dat gevoel nog eens versterkt door de sensatie van ruimte en vrijheid die je er ervaart. Dit zijn onze mooiste wandelroutes op de Waddeneilanden.

1. Wandelen op Texel

Afwisselender dan op Texel wordt een wandeling niet gauw. Het grootste Waddeneiland grossiert in moois: hoge en lage duinen, gras- en heidevelden, strand en bos. Je loopt hier het risico op stijve armen van het voortdurend turen door je verrekijker. Die haalt dan ook een flink deel van je vogelalmanak dichterbij: lepelaar, eidereend, kluut, grutto, kievit, tureluur, blauwe kiekendief, velduil, ransuil, wulp, scholekster en ga zo maar door. Raak je in vervoering van zeldzame planten en bloemen? Dan ga je op Texel op de knieën voor de klokjesgentiaan, zonnedauw, parnassia en diverse soorten orchideeën. 

2. Maak een wandeling op Vlieland

Vlieland heeft alles wat zelfs de meest verwende wandelaar bekoort. Het eiland heeft een oppervlakte van slechts 36 vierkante kilometer en is het kleinste bewoonde Waddeneiland. Daarbij is Vlieland autoluw, dus als wandelaar loop je hier écht in alle rust.

Bijvoorbeeld rond vogelparadijs Kroon’s polder, waar zo’n zestig verschillende vogelsoorten broeden. En door Bomenland, het bos dat hier een eeuw geleden werd aangeplant om te voorkomen dat het hele eiland zou verzanden. En natuurlijk over de Vliehors, de enorme zandplaat (21 vierkante kilometer) in het westen van het eiland waar je als wandelaar het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Alleen op de wereld in Nederland, het bestaat nog!

3. Wandelen op Terschelling

Soms heb je er behoefte aan om even écht uit te waaien. Denk op zo’n moment eens aan Terschelling! Wandelen op het Noordzeestrand van Terschelling (het breedste strand van Nederland) staat garant voor een verwaaide haardos. So what? Veel andere wandelaars kom je toch niet tegen en als je ze ziet hebben ze dezelfde ‘coupe windkracht 6’ als jij.

Vóór je bij het strand bent voert onze wandelroute je via polders en duinen en droge en natte duinvalleien met bijzondere planten. Je ziet schapen, koeien en een reeks vogels waarvan je zou willen dat je al hun namen wist.

4. Wandeltocht op Ameland

Je hoeft geen botanicus te zijn om je te verbazen over de plantenrijkdom op Ameland. Veertig procent van alle plantensoorten van Nederland groeit hier. Bereid je voor op de zeeraket, gele teunisbloem en de blauwe zeedistel. Verbaas je niet over loogkruid, klokjesgentiaan en allerlei orchideeën. Maar kijk ook af en toe omhoog, anders mis je de zilvermeeuw, lepelaar, wulp of tapuit misschien nog!

Ook in stenen schuilt op Ameland veel schoonheid: het dorp Hollum werd door ANWB-leden als één van de vijf mooiste dorpen van Nederland aangewezen. En natuurlijk is daar de rood-wit gestreepte vuurtoren die, de 235 treden eenmaal beklommen, mooi uitzicht biedt op het eiland, de Waddenzee en (bij helder weer) buureiland Terschelling.

5. Wandelen op Schiermonnikoog

Dat bijna heel ‘Schier’ is uitgeroepen tot Nationaal Park, dat zegt wel iets. Wandel over het wad, het brede strand, de kwelder, de duinen en het bos op het nagenoeg autovrije eiland. Onze wandeling heeft als thema ‘Redders op zee’, dat verwijst naar de heldendaden van de mensen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, die hier al bijna 200 jaar actief zijn. Juist hier rond Schiermonnikoog is de zee van oudsher verraderlijk, vandaar hun aanwezigheid. Ruik, hoor en voel de zee en kijk ’s avonds naar de sterrenhemel op één van de weinige plekken van ons land waar het nog echt donker wordt.  

Oók leuk: eilandhoppen!

Vijf leuke wandelwaddeneilanden op een rij, wat een weelde! Dan kun je zeker ook heel eenvoudig van het ene eiland naar het andere hoppen? Nou… dat is toch niet zo voor de hand liggend. Als je op eigen houtje op elk gewenst moment wilt overstappen van het ene naar het andere eiland kun je eigenlijk alleen ‘hoppen’ via het vasteland. Dus terug naar de wal vanaf het ene, over land reizen naar het volgende opstappunt en dan met de boot naar het volgende eiland.

Als je toch rechtstreeks van eiland naar eiland wilt ben je beperkt tot de zomermaanden en dan nog is de keus beperkt tot één of twee keer per dag of zelfs maar één keer per week of nog minder vaak.

Texel-Vlieland en v.v.

Tussen Texel en Vlieland kun je (in beide richtingen) tussen half mei en eind september met het schip De Vriendschap oversteken. In juli en augustus vaart het schip elke dag één keer, in de overige maanden minder vaak. Reserveren is verplicht. 

Vlieland-Terschelling en v.v.

Van medio april tot september kun je op dinsdag, woensdag en donderdag meerdere keren per dag pendelen tussen Vlieland en Terschelling met rederij Doeksen. Vooraf reserveren is aanbevolen. 

Terschelling-Ameland en v.v.

Van half juli tot eind augustus is het een paar keer per week mogelijk om rechtstreeks te pendelen tussen Terschelling en Ameland. Online reserveren is verplicht, per vaardag kun je kiezen uit verschillende boten en vaartijden.  

Ameland-Schiermonnikoog

De historische zeilklipper Willen Jacob vaart tussen half juli en eind augustus een handvol keren van Ameland naar Schiermonnikoog (enkele reis). Online reserveren is noodzakelijk. 

Wat? Nog een wad? Marker Wadden

Natuurlijk, er zijn maar vijf bewoonde Waddeneilanden voor de Nederlandse kust. Maar landinwaarts ligt een heel stuk splinternieuwe natuur die de Marker Wadden heet. Splinternieuw? Ja, want pas in 2016 werd gestart met het opspuiten van eilandjes in het Markermeer om de biodiversiteit daar te bevorderen. Eén van de eilanden is voor publiek toegankelijk (per boot vanuit de Bataviahaven in Lelystad) en stelt wandelaars niet teleur: al bijna 200 plantensoorten en vele vogels (waaronder kluut, kokmeeuw, visdief en plevier) hebben de Marker Wadden ontdekt. Ga zelf ook op ontdekkingstocht: er ligt 12 kilometer wandelpad voor je klaar.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.