Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Marken en de Marker wadden

Het vogelparadijs van Flevoland

De Marker Wadden is een bijzondere plek vol vogels, vissen, insecten en plantensoorten. En je bent er zo. Met de veerboot vanuit Lelystad sta je in nog geen uur midden in een uniek natuurparadijs.

Wat zijn de Marker Wadden? 

Marker Wadden, een initiatief van Natuurmomenten naar een idee van Roel Posthoorn, is een van de grootste natuurherstelprojecten in Europa. Door de bouw van dijken en dammen in het Markermeergebied was het plaatselijke ecosysteem verstoord en ging de vis- en vogelstand langzaam achteruit. Daar moest iets aan veranderen, vond Posthoorn. Door met zand, klei en slib uit het Markermeer een nieuwe eilandengroep te creëren, wilde hij de schade herstellen. Een nieuw opgespoten eiland moest gaan zorgen voor een nieuw ecosysteem en de biodiversiteit van het Markermeer herstellen.

Om dat te bereiken, werd een uitgebreid plan op papier gezet. In 2016 was het zover: de start van de aanleg van deze eilanden. Het eerste eiland was in mei van dat jaar te zien, daarna volgden er nog vier die langzaam boven water kwamen. Tien jaar na de eerste plannen voor Marker Wadden is de aanleg van de eerste vijf natuureilanden in het Markermeer inmiddels gereed en de biodiversiteit op Marker Wadden groeit snel. is De groep eilanden is een prachtig natuurparadijs, op ongeveer 9 kilometer van Lelystad.

Vogels en planten

Een van de vijf eilanden is toegankelijk voor publiek, de andere vier zijn voor de natuur. Er leven veel vogels, vissen en insecten. De meest voorkomende vogelsoorten zijn kluten, kokmeeuwen, visdieven en plevieren.

Ook kun je op het eiland veel plantensoorten bekijken. Op 28 augustus 2021 werd de soortenrijkdom van de Marker Wadden in kaart gebracht . Plantenkenners noteerden in totaal 193 plantensoorten, zoals onder andere moerasandijvie, perzikkruid, zachte witbol en rode klaver. Inmiddels staat de teller van het aantal getelde soorten al boven de 500.

Wat is er te doen? 

Op het bezoekerseiland staan drie uitkijktorens om tal van vogels op het eiland te spotten. De Steltloper is het hoogste punt op het eiland; vanaf hier overzie je de hele archipel en en het Markermeer. In Kijkhut Duikeend kun je duikeenden bekijken. En in Vogelkijkhut Lepelaar geniet je op 3,5 meter hoogte van de vogels die in het voor- en najaar neerstrijken op ‘wegrestaurant’ Marker Wadden, waar ze hun buikjes vol eten voordat ze naar het noorden of het zuiden trekken. Soms vliegt er een roofvogel over het gebied.

Bij Vogelkijkscherm Aalscholver kun je op ooghoogte in alle rust kijken naar de vogels. Het uitgestrekte strand leent zich om lekker uit te waaien en zwemmen is er toegestaan. Dit hoofdeiland van de Marker Wadden telt in totaal 12 kilometer aan wandelpaden.

Hét startpunt voor je bezoek aan Marker Wadden is het Eilandpaviljoen. Ontdek hier hoe de eilanden en hun natuur zijn ontstaan. Geniet van een drankje en iets lekkers, terwijl je vanaf het terras uitkijkt over het Markermeer.

Combineer je bezoek aan Marken met een dagje Volendam met dit 1-daagse arrangement. De tour neemt je mee onder andere mee naar het Droste museum, de Cheese factory in Volendam en op een wandeling door de twee plaatsen.

Wandelroutes:

Op dit moment is er een vlinderroute (4.2 km), een vogelroute (3.4 km en een kustroute (7.2 km) op de Marker Wadden. Op de website van natuurmonumenten vind je meer informatie over de routes.

ANWB fiets- en wandelexpert Marieke heeft een wandeling gemaakt in het eilandengebied. Bekijk in deze video haar ervaring.

Bereikbaarheid

Vanuit de Bataviahaven in Lelystad vertrekt een veerboot naar de Marker Wadden. Vergeet niet om vooraf tickets te boeken! Je kunt betaald parkeren in de VOC-garage op de P6 (lang parkeren) of op de parkeerplaats van Bataviastad. Vanaf Station Lelystad Centrum gaat een bus naar Bataviahaven. 

Slapen op de Marker Wadden 

Samen met Natuurmonumenten heeft Landal GreenParks vier natuurhuisjes gecreëerd waar je kunt overnachten. De rust, de ruimte, het Scandinavische sfeertje in de vakantiewoningen: het lijkt wel alsof je op vakantie in Zweden bent. Een huisje heeft plek voor maximaal vijf personen.

In de omgeving

Als je toch een paar dagen naar Flevoland gaat, kun je net zo goed de buurt nog even verder verkennen. Zoals Hoorn, een gezellig stadje aan het Markermeer. Of ga een dag naar Marken, een van de bekendste vissersdorpen in Nederland. Marken lag lang op een eiland, maar sinds 1957 is het een schiereiland, met een bijzondere vuurtoren. In de haven van Volendam zijn veel knusse souvenirwinkeltjes en kramen met verse vis. En natuurlijk kun je mooi wandelen en fietsen in Flevoland.

ANWB Gastvrijpunten rondom het Markermeer

Tickets voor een dagje uit met korting 

Vind hier je tickets voor de leukste dagjes uit van Nederland met ledenvoordeel of korting.

Fietsroutes in Nederland 

Ontdek de mooiste én gratis fietsroutes in elke provincie. Kies er één uit en maak een mooie fietstocht.

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.