7 mooie wandelroutes in de lente

Bomen lopen felgroen uit, kleurige voorjaarsbloeiers schieten uit het gras omhoog en vogels zijn druk in de weer met het bouwen van hun nesten. Ontdek de lente met deze 7 voorjaarswandelroutes.

Route 1 - Holwortel in het Rijsterbos

7 km, Rijs, Friesland

Het hele voorjaar staat de slottuin bij het Rijsterbos vol bontgekleurde bloemen. Van krokus tot wilde tulp en van longkruid tot holwortel. Het zijn stinsenplanten, sierlijke bol- en knolgewassen die vroeger bij landhuizen, pastorieën en boerenhoeven werden aangeplant; het Friese woord 'stins' betekent 'steenhuis'. Huize Rijs en de slottuin werden in 1937 verkocht en gesloopt, maar de tuin is inmiddels in al zijn glorie hersteld. De stinsenbloemen zorgen voor een fleurige afsluiting van deze wandeling. Verder wandel je door het Rijsterbos, een landgoedbos dat is aangelegd op de glooiingen van het Friese Gaasterland.
Bekijk de voorjaarsroute

Route 2 - Parels langs de Linge

12 km, Leerdam, Zuid-Holland

Hoge wolkenluchten, dijkhuizen in soorten en maten en na vrijwel elke bocht een ander uitzicht. Een wandeling langs de slingerende Linge vergeet je niet snel. Je ziet lange rijen appelbomen, een middeleeuws fort en natuurlijk de rivier. Met zijn 108 kilometer is de Linge de langste, puur Nederlandse rivier. Hij ontspringt bij het Betuwse Doornenburg om bij Gorinchem in de Merwede uit te monden. In het voorjaar staan de boomgaarden langs de Linge uitbundig in bloei; de mooiste tijd voor deze wandeling. Vergeet tot slot in Leerdam niet een glimp op te vangen van het glaswerk, want: wie Leerdam zegt, zegt glas.
Bekijk de voorjaarsroute

Route 3 - Stuifzand bij de Drenthsche Aa

7 km, Oudemolen, Drenthe

De Drentsche Aa heeft de status van Nationaal Landschap én Nationaal Park, dat vaak wordt omschreven als een zilveren lint, met verrassende doorkijkjes, akkers, hooilanden, bossen, heidevelden, stuifzanden en vennen. Toch is de Drentsche Aa geen rivier, maar een stelsel van beken. Eén ervan is het Oudemolensche Diep. Op zijn allermooist in het voorjaar als de hooilanden langs de oevers heftig in bloei staan.
Bekijk de voorjaarsroute

Route 4 - Een bloemen- & vlinderparadijs

9 km, Eijsden, Limburg

Vlakke routes in Zuid-Limburg? Ze bestaan! Deze wandeling heeft als uitvalsbasis Eijsden met zijn beschermde dorpsgezicht: een dosis nostalgie, zonder dat een toeristische poetsdoek het al te glimmend heeft opgewreven. Geef je ogen de kost in de met kasseien geplaveide straten, waarvan de Diepstraat met zijn lindenrijen en monumentale panden ontegenzeggelijk de mooiste is. De graslanden, wilgenbossen en poelen van de Eijsder Beemden zijn puur natuur. Je wandelt door een waar bloemen- en vlinderparadijs.
Bekijk de voorjaarsroute

Route 5 - Moerasbos in de Ooijpolder

10 km, Ooij, Gelderland

Eeuwenlang leverden boeren en arbeiders uit de steenfabriek een verbeten strijd tegen het wassende water van de Waal, dat de Ooijpolder periodiek overstroomt. Inmiddels is het gebied teruggegeven aan de natuur, met verbluffend resultaat. Je vindt hier weelderig begroeide moerasbossen, veel vogels (kemphaan, grauwe gans, zwarte stern) en in de zomer een veelkleurige bloemenzee.
Bekijk de voorjaarsroute

Route 6 - Waterburcht in de Brabantse bossen

13 km, Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant

Wie vanuit Heeswijk naar het westen wandelt, ziet al snel de contouren van het imposante Kasteel Heeswijk opdoemen, een Brabants topmonument. In deze stokoude waterburcht zijn vele kunstschatten te bewonderen. Deze wandeling voert door het bijbehorend landgoed, over fraaie lanen en langs de kasteelboerderijen. Waarna je via stille landweggetjes de Heeswijkse Bossen induikt. 
Bekijk de voorjaarsroute

Route 7 - Groenekanroute

12 km, Groenekan, Utrecht

Het landschap ten noorden van Utrecht wordt gekenmerkt door langgerekte weilanden, rechte wegen en dwarskaden. Wel is er in de loop van de tijd veel aan toegevoegd. Zo volgt de wandeling twee keer de slingerende paden van voormalige landgoedparken. Verder passeert de route een 19e-eeuws fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en loopt een stukje parallel aan de A27 en de spoorweg. Maar overheersend zijn de weiden en de lange rijen wilgen en elzen.
Bekijk de voorjaarsroute

Misschien vind je dit ook interessant:

Voorjaarsfietsroutes
Nog meer gratis wandelroutes
Wandelvoorbereiding

Speciaal voor jou geselecteerd