17 lange afstandwandelingen

De Nederlandse natuur heeft ontzettend veel moois te bieden. Al wandelend kun je dat moois pas echt goed ontdekken. En wil je zo veel mogelijk van ons land zien? Dan is er eigenlijk niets beter dan een lange afstandswandeling (LAW). Speciaal voor actieve wandelaars hebben wij 17 mooie routes in heel Nederland verzameld, van het Pieterspad tot het Pegrimspad.

Alle lange afstandswandelingen

Doorkruis Nederland van grens tot grens en ontdek alles dat ons land te bieden heeft.

Oudste wandelroute van Nederland: Amsterdam - Arnhem, 149,7 km

"We slaan met een hypernerveus gebaar van allermodernste verbazing, de handen boven ons hoofd samen, en richten de oogen met een languisanten blik naar onze voeten, - wat! Wordt er nog gewandeld in deze wereld, en waagt men het in de twintigste eeuw, onze aandacht te vragen voor zoo iets barbaarsch als het zich-voortbewegen-per-voet?"

Zo begint het boekje 'Te voet van Amsterdam naar Arnhem' uit 1914. Een heerlijke wandeling van Amsterdam, door het plassengebied van het Gooi, over de Utrechtste heuvelrug, langs de grote rivieren, door de zuidrand van de Veluwe naar Arnhem. Zes etappes, een wandelroute dwars door het hart van Nederland.

Bekijk de Oudste wandelroute van Nederland

Het Pieterpad is het beroemdste wandelpad van Nederland.  Wandel van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg.

Pieterpad deel 1: Pieterburen - Vorden, 236 km

Deel 1 van het Pieterpad voert je mee over het noordelijke gedeelte van de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland.

De route begint in Groningen. Hier loop je vanuit de Hondsrug richting het Drents Plateau, waar je kunt genieten van alle hoogtepunten waar Drenthe om bekend staat. Vervolgens loopt de route naar de voormalige hoogvenen rond Coevorden en loop je daarna een stuk van de Overijsselse Vecht.

Het laatste stukje van het wandelpad neemt je mee door de bossen en over de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug om vervolgens te eindigen bij de Graafschap. Hier kun je je route vervolgen op Pieterpad deel twee.

Bekijk Pieterpad deel 1

Pieterpad deel 2: Vorden - Maastricht, 262 km

De route van het tweede deel van het Pieterpad neemt je mee langs houtrijke landschappen, over de heuvels in Montferland naar het dal van de Rijn.Het zuidelijke deel van het Pieterpad begint in Vorden. Vervolgens wandel je langs houtrijke landschappen met beken en hier en daar een boerderij. Laat je verrassen door de overgang van het heuvellandschap naar het dal van de Rijn.

Verderop gaat de route weer omhoog richting het Rijk van Nijmegen. Treed vanaf daar in de voetsporen van de bedevaartgangers en wandel langs de Maas naar het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De route eindigt op de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Bekijk Pieterpad deel 2

Het Zuiderzeepad neemt je mee over een route die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van de omringende plaatsjes.

Zuiderzeepad: rondje IJsselmeer, 490 km

De Zuiderzeeroute voert je mee rond het gouden hart van Nederland. Je begint en eindigt in Enkhuizen. Tijdens het wandelen krijg je een mooi beeld van de Gouden Eeuw door de prachtige straatjes en huizen die je onderweg tegemoet loopt. Eén van de hoogtepunten van het Zuiderzeepad is Nationaal Park De Weerribben. Maar er zijn er nog heel veel meer. Geniet van de landschappen in Zuidoost-Friesland of van de klifkusten in Gaasterland. De dijk en het IJsselmeer verbinden al deze mooie uitzichten.

Bekijk het Zuiderzeepad

Het Groot-Friesland pad neemt je mee langs een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken. Tijdens het wandelen zul je zowel de overeenkomsten als de verschillen ontdekken tussen Friesland en West-Friesland. Een wandeling over deze langeafstandsroute is zeker de moeite waard en is dan ook tot Wandelroute van het Jaar 2017 verkozen.

Groot-Frieslandpad: Bergen aan Zee - Sneek, 362 km

Vroeger bestond Friesland uit de Zeven Friese Zeelanden. Dit was dan ook de inspiratie voor de routemakers bij het maken van het Groot-Frieslandpad. De route begint in Bergen aan Zee en voert je vervolgens mee door West-Friesland. De overeenkomsten met de rest van Friesland zie je vooral in de gezellige Zuiderzeestadjes aan beide zijden van het IJsselmeer.

Typisch West-Fries zijn de velden met geurende kool en niet te vergeten Kasteel Radboud. Dit kasteel is de enige burcht die is overgebleven van graaf Floris V. Je loopt via Medemblik naar Enkhuizen waar je het IJsselmeer oversteekt. Van Stavoren, aan de overkant, gaat de route verder naar Sneek.

Bekijk het Groot-Frieslandpad

Volgens de makers is het Friese Woudenpad een van de mooiste langeafstandswandelingen in Nederland. Het koppelt namelijk de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar.

Friese Woudenpad: Lauwersoog - Steenwijk, 147 km

Dit pad heette voorheen het Zevenwoudenpad. Het pad loopt door oostelijk Friesland en laat een onverwachte kant van deze waterprovincie zien: waddenkust, veengebied en coulisselandschap in een dunbevolkt stukje Nederland.

De route omvat zowel de grote openheid van het noordelijke polderland als de betrekkelijke beslotenheid van het Friese Woudengebied. De route volgt veel onverharde wegen en komt langs kleine, gemoedelijke dorpjes.

Bekijk het Friese Woudenpad

Het Nederlands Kustpad is het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland, in totaal 725 km. 

Nederlands Kustpad deel 1: Sluis/Bergen op Zoom - Hoek van Holland, 210 km

Als je Zeeland altijd al een keer te voet hebt willen verkennen, is dit eerste deel van het Nederlands Kustgebied een prachtige route. Ontspan en geniet van de schitterende zuidwesthoek van Nederland. Je loopt hier door oude en nieuwe duinen en over hoge duintoppen. Over mooie, groene dijken en over de dammen van het Deltaplan. 

Bekijk Nederlands Kustpad deel 1

Nederlands Kustpad deel 2: Hoek van Holland - Den Oever, 233 km

Geniet tijdens je wandeling over het tweede deel van het Nederlandse Kustpad van de rijke natuur. Je zult veel over onverharde paden lopen waar je weinig last hebt van de grote wegen. Aan de duinrand passeer je mooie buitenplaatsen en bloeiende bollenvelden.

Het tweede deel van het Nederlands Kustpad voert door een aantal duingebieden, waaronder Meijendel en het Noord-Hollands Duinreservaat. Tijdens deze route kom je diverse keren langs het strand, bijvoorbeeld bij Monster en Egmond of bij de badplaatsen Kijkduin en Noordwijk. Maar de Hollandse kust heeft meer te bieden dan duin en strand. Ook de historische stadscentra van Den Haag en Haarlem, bollenvelden, havens en zeeweringen komen aan bod.

Bekijk Nederlands Kustpad deel 2

Nederlands Kustpad 3: Stavoren - Bad Nieuweschans, 268 km

Op dit derde en laatste deel van het Nederlands kustpad wandel je over oude zeedijken en kun je genieten van de uitzichten. Landinwaarts tref je polders die zich uitstrekken met graanakkers en koolzaadvelden. Hier en daar duikt een boerderij op of een klein dorp met een middeleeuws kerkje.

Tijdens het wandelen hoef je je geen moment te vervelen. Vanaf de dijken zie je de talrijke vogels die in de lage polders verblijven. Kenmerkend voor de route zijn de wind in het open land en de vele hekken op de dijken.

Bekijk Nederlands Kustpad deel 3

Pionierspad: Steenwijk - Muiden, 200 km

Het Pionierspad loopt dwars door Flevoland. In feite wandel je op de bodem van de Zuiderzee. De tocht loopt door bossen en moerassen afgewisseld met uitzichten over oneindig laagland. Je wandelt tijdens de route over onverharde paadjes langs akkers, sloten en grasdijken.

In de Kop van Overijssel kunt je bijkomen in het schilderachtige Giethoorn. En dan weer verder door de Noordoostpolder en langs de Oostvaardersplassen om tenslotte te eindigen op het Muiderslot.

Bekijk het Pionierspad

Noaberpad: Bad Nieuweschans - Kleve, 415 km

Beter een goede buur (noaber) dan een verre vriend. Deze route voert je mee langs de Nederlands-Duitse grens. Tijdens het wandelen ga je op ontdekkingstocht naar de overeenkomsten en de verschillen tussen deze twee buurlanden.

Het pad voert je mee langs de vestingsstadjes van Groningen, het hoogveen in Drenthe naar Bentheim. Daar wandel je door naar Twente. Via scholtenboerderijen in de Achterhoek loop je helemaal door naar de bossen in Montferland. De route eindigt in het Duitse Kleef.

Bekijk het Noaberpad

Grote Rivierenpad: Hoek van Holland - Kleef, 282 km

Het Grote Rivierenpad is een prachtige wandelroute die een aantal oer-Hollandse rivieren volgt zoals de Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Lek, Linge en Waal. Je begint bij de Noordzeekust en wandelt richting Maassluis ten zuiden van Rotterdam langs de Oude Maas.

Aangekomen bij Maassluis vervolgt de route zich naar Schoonhoven via Krimpen aan de Lek. Daarna wandel je naar Leerdam en vervolgens dwars door de Betuwe richting Tiel. Vanaf hier ga je naar de krachtig stromende Waal bij Nijmegen. De route eindigt ten slotte in het Duitse Kleef. Geniet tijdens het wandelen van de prachtige uitzichten vanaf de dijken op de verschillende rivieren. Vooral het westelijke deel van de Linge is erg mooi om te zien.

Bekijk het Grote Rivierenpad

Floris V-pad: Amsterdam - Bergen op Zoom, 245 km

De route begint op de Dam in Amsterdam. En dat is niet zomaar. De stad verschijnt namelijk voor het eerst in de geschiedenis als graaf Floris V de omwonenden bij de dam aan de Amstel vrije vaart verleent over de Hollandse wateren. Langs de Amstel gaat het via Diemen en Weesp naar Muiden.  Daarna kruist de route de wegen die de vermaarde Floris V ooit ging. Je maakt kennis met het veenweidegebied ten westen van Utrecht, dwars door het Groene Hart. Onderweg passeer je boerderijen, smalle dijkjes, wipmolens en wilgenlaantjes. Hier daalt de grond ieder jaar twee à drie centimeter, wel iets om even bij stil te staan.

Je vervolgt je weg via de Tiendweg, door oer-Hollands poldergebied naar zilverstad Schoonhoven. Een stuk verder kom je door grote open kleigebieden, die later weer afgewisseld worden met groener gebied. In Oudland wandel je tussen weilanden, houtwallen en bossen. De route eindigt bij landgoed Zoomland, met statige beukenlanen, weiland, heide, stuifzand en moeras.

Bekijk het Floris V-pad

Pelgrimspad deel 1: Amsterdam - 's-Hertogenbosch, 206 km

Deel 1 van het Pelgrimspad neemt je mee vanaf het Begijnhof in Amsterdam door Gorinchem met als eindpunt Den Bosch. De route voert helemaal naar de uiterwaarden van de Bommelerwaard, het vestingstadje Heusden en daarna naar de zandvlakten van de Loonse en Drunense Duinen. 

Bekijk Pelgrimspad deel 1

Pelgrimspad deel 2: 's-Hertogenbosch - Maastricht, 250 km

Het tweede deel van het Pelgrimspad loopt van Den Bosch naar Maastricht. Via Eindhoven loop je naar Limburg. Tijdens het wandelen kun je niet alleen genieten van het prachtige Brabantse en Limburgse landschap, maar leer je ook over het katholieke volksgeloof van de afgelopen eeuwen.

Bekijk Pelgrimspad deel 2

Grenslandpad: Sluis - Thorn, 372 km

Het Grenslandpad is een route over en langs de grillige grenslijn met België. Tijdens de wandeling zal je deze dan ook meerdere keren heen en weer oversteken. Onderweg kom je wisselende landschappen tegen: van waterrijke gebieden tot bossen en heide.

Je begint de route over het Grenslandpad in Sluis. Hier wandel je langs de grens met België door naar Terneuzen. De route gaat verder naar Zuid-Beveland. Hier wandel je deels langs de Oosterschelde naar Bergen op Zoom. Vervolgens voert het Grenslandpad je mee via onder andere Rijsbergen en Alphen naar Eersel. Hier loop je naar Budel waarvandaan je via Belgisch grondgebied langs Hamont terug naar Nederlands grondgebied wandelt om vervolgens te eindigen in Thorn.

Bekijk het Grenslandpad

Trekvogelpad: Bergen aan Zee - Enschede, 414 km

Het Trekvogelpad is het langste natuurpad van Nederland. Vooral voor vogelliefhebbers is dit een absolute aanrader, want je loopt langs veel vogelnatuurgebieden. Vergeet dus niet je verrekijker mee te nemen.

Een lange route van de kust naar de Duitse grens, die heel veel natuurgebieden aaneenrijgt. Om te beginnen wandel je langs drassige weilanden, statige stolpboerderijen, ranke kerktorens en de molens van Noord-Holland.

Vervolgens gaat de route over de loofbosheuvels en door de landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied. Via de Gelderse Vallei verder naar de Veluwe: bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Na de IJsselvallei volgen de landgoederen en het kleinschalige boerenland van de Achterhoek.

Bekijk het Trekvogelpad

Overijssels Havezatepad: Oldenzaal - Steenwijk, 272 km

Het Overijssels Havezatepad gaat langs prachtige zeventiende-eeuwse landgoederen en veel historische stadjes en dorpen. De route begint in Oldenzaal en neemt je via een 272 kilometer lange route mee naar Steenwijk.

Overijssel wordt terecht de tuin van Nederland genoemd. Ontdek tijdens je langeafstandswandeling over het Overijsselse Havelzatepad glanzende rivieren, glooiende heuvels met bolle essen, veenmoerassen en gele hooilanden. Onderweg kom je veel historische stadjes en dorpen tegen wat dit een prachtige route maakt.

Bekijk het Overijssels Havezatepad

Marskramerpad: Bad Bentheim - Den Haag, 372 km

Treed in de voetsporen van de vroegere Marskramers tijdens je wandeling over het Marskramerpad. Hier trokken zij over het pad om hun handel te drijven. Je begint de route in het Duitse Bad Bentheim. Vervolgens loop je van oost naar west door een dwarsdoorsnede van de Nederlandse landschappen zoals Twente en Salland, de Veluwe en de Gelderse Vallei.

Tijdens de route wandel je langs de verschilende handelsteden zoals Oldenzaal, Deventer en Amersfoort. Na Amersfoort vervolgt het pad zich dwars door het Groene Hart naar Leiden. De laatste etappes voeren langs een groot aantal landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag.

Bekijk het Marskramerpad

Hertogenpad: Breda - Roermond, 238 km

Op het Hertogenpad proef je de bijzondere combinatie van natuur en cultuur. Ontdek het gezellige Brabantse leven tijdens deze groene wandeling. Het Hertogpad begint in Breda en via een prachtig bos richting Dorst. Vanaf hier wandel je door het schitterende landschap van de Loonse en Drunense Duinen naar Den Bosch.

Aangekomen in Den Bosch wordt de route vervolgd dwars door het ongerepte natuurgebied de Bossche Broek. Vervolgens loopt de route via de Maashoorst naar Nationaal Park de Groote Peel. De wandeling eindigt in het Leudal.

Bekijk het Hertogenpad

Maarten van Rossumpad: 's-Hertogenbosch - Steenwijk, 384 km

Het Maarten van Rossumpad is genoemd naar de legeraanvoerder die werkte voor de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt. Op de route ontdek je diverse natuurgebieden van Nederland die je een goed beeld geven van het gevarieerde landschap in ons land.

De route begint bij het station van 's-Hertogenbosch. Eenmaal de stad uit loop je langs afwisselende rivierenlandschappen. Door Maaskant loop je naar de Bommelerwaard. Bij Zaltbommel zie je de eerste kastelen en steenfabrieken langs de route. De route vervolgt naar Buren, door de glooiende bossen van de Zuid-Veluwe. Door de uitgestrekte Sallandse veengebieden loop je uiteindelijk naar Drenthe. Bewonder hier de glooiende essen, bosrijke gebieden en de stuwwal van de Havelterberg en de Woldberg. Het laatste deel van de route brengt je uiteindelijk naar het station van Steenwijk.

Bekijk het Maarten van Rossumpad

Voorbereiding lange afstandswandeling

Wil jij graag een lange afstandswandeling lopen? Wij helpen je graag op weg. Zo train je voor de 50 km!

Misschien vind je dit ook interessant:

Nationale parken in Nederland
Vogels spotten
Blaren: voorkomen en behandelen

Speciaal voor jou geselecteerd