Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rugzakken voor wandelaars en fietsers

Waar moet je op letten als je een rugzak wilt kopen + hoe stel je hem handig af?

Van alle tassen is de rugzak wel het populairst, zeker als je wilt gaan wandelen of backpacken. Waar moet je op letten als je een rugzak gaat kopen en hoe stel je 'm handig af?

 

Soorten rugzakken

Als je op zoek bent naar een goede rugzak, is de eerste vraag: waarvoor ga je 'm gebruiken? Grofweg onderscheiden we daarom drie verschillende types rugzakken: de dagrugzak, de fietsrugzak en de trekkingrugzak (voor meerdaagse tochten of backpackreizen). Vooral bij deze laatste categorie zijn er veel dingen om op te letten bij de aanschaf.

Rugzak inpakken

Om de rugzak zo comfortabel mogelijk te kunnen dragen, is goed afstellen en inpakken belangrijk. Zeker naarmate je rugzak zwaarder is. We beginnen met het inpakken. Zorg natuurlijk dat je rugzak goed gevuld is, want anders gaan de spullen schuiven binnenin. Verdeel het gewicht ook goed, want anders ga je dat merken. De zwaarste spullen leg je het beste zo dicht mogelijk tegen je rug aan en niet te hoog, maar ergens tussen je schouders en heupen in. Tip: gebruik je een smartphone als navigatie? Hierdoor kan de accu sneller leegraken. Neem een powerbank mee in je rugzak om je smartphone tussentijds weer op te laden.

Rugzak afstellen

Hoe groter en zwaarder je rugzak, hoe belangrijker het wordt om hem ook goed af te stellen voor optimaal draagcomfort. Hoe je dit het beste kunt doen, laten we je zien in onderstaande video. Dit zijn de te volgen stappen kort op een rij:

Stap 1: Maak alle riemen los, met de nadruk op álle.
Stap 2: Hang de rugzak, met de losse riemen, om.
Stap 3: Buig voorover en schuif de rugzak hoog op de rug, zodat de heupbanden net boven heuphoogte zitten.
Stap 4: Snoer, terwijl je nog voorover gebukt staat, de heupriemen aan en ga weer rechtop staan. Als het goed is, rust het meeste gewicht nu op je heupen. Dat is belangrijk voor het comfort.
Stap 5: Trek de schouderbanden aan, zodat het gewicht op de heupen blijft rusten, maar de rugzak tegen je rug wordt aangetrokken.
Stap 6: Stel banden boven de schouder (loadlifters) zo af dat de gewichtsverdeling schouder/heup gelijk blijft aanvoelen, maar dat het geheel strakker komt te staan.
Stap 7: Borstlus gebruiken ter verdeling van het gewicht. Zorg dat deze niet te strak/hoog zit, zodat je ademhaling niet wordt bemoeilijkt.
Stap 8: Het meeste gewicht draag je met de heupen en de rugzak dient niet te ‘zwabberen’ aan je lichaam. Het moet mogelijk zijn om relatief makkelijk met je hand tussen de schouderband en je schouder te komen.

Bestel je rugzak makkelijk online

Ben je eruit welke rugzak het beste bij je past? Bekijk ons rugzakken aanbod.

Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over je wandeluitrusting
Langeafstandswandelen