Rugzakken voor wandelaars en fietsers
Waar moet je op letten als je een rugzak wilt kopen + hoe stel je hem handig af?
Van alle tassen is de rugzak wel het populairst, zeker als je wilt gaan wandelen of backpacken. Waar moet je op letten als je een rugzak gaat kopen en hoe stel je 'm handig af?
Soorten rugzakken
Als je op zoek bent naar een goede rugzak, is de eerste vraag: waarvoor ga je 'm gebruiken? Grofweg onderscheiden we daarom drie verschillende types rugzakken: de dagrugzak, de fietsrugzak en de trekkingrugzak (voor meerdaagse tochten of backpackreizen). Vooral bij deze laatste categorie zijn er veel dingen om op te letten bij de aanschaf.
Ga je een dagtocht maken, dan kies je voor een dagrugzak. Dat zijn rugzakken met een volume variërend tussen ca. 15 tot 25 liter. Een dagrugzak hangt om je schouders en dus niet op je heupen. De meeste dagrugzakken hebben dan ook geen echte heupgordel. Dat is ook niet nodig, omdat een dagrugzak relatief klein is en licht in gewicht. In een dagrugzak kun je alle spullen stoppen die je tijdens een gemiddelde dagtocht nodig hebt. Denk aan een fles water of een thermosfles warme drank, eten voor onderweg, eventueel een EHBO-set en een extra jas.
Een fietsrugzak is een dagrugzak speciaal voor fietsers. De pasvorm is vaak iets anders dan een normale dagrugzak, omdat hij helemaal is afgestemd op je houding op de fiets. Op de fiets wil je niet dat je de rugzak gaat schuiven of in je nek gaat zitten. Door hun vorm blijven ze ook stabiel op de rug liggen tijdens het fietsen. Het hoofdvak is vaak wat kleiner, zodat het niet in de weg gaat zitten als je bijvoorbeeld een helm draagt. De meeste modellen zijn tussen de 10 en 20 liter en vaak is het mogelijk om een drinkslang te gebruiken en een helm weg te stoppen. Vaak hebben ze een ventilatiesysteem, zodat transpiratievocht kan ontsnappen. Bijvoorbeeld grote sleuven of een strakgespannen net dat voorkomt dat de zak en de rug met elkaar in contact komen.
Ga je een meerdaagse tocht of een backpackreis maken, dan is een trekkingrugzak ideaal. De inhoud varieert van ongeveer 24 tot wel 85 liter. De grootte hangt helemaal af van wat je gaat doen. Ga je bijvoorbeeld een meerdaagse wandeltocht maken langs hutten of hotels, dan is een rugzak van ongeveer 40 liter ideaal. Je hoeft dan niet je eigen slaap- of kookspullen mee te nemen. Wil je wel een complete kampeeruitrusting kwijt kunnen of ga je op een lange (wereld)reis, dan kom je bij de zwaardere jongens uit. Het draagcomfort van zo’n rugzak is natuurlijk erg belangrijk. Hiervoor zorgen onder andere gepolsterde schouderbanden en een stevige heupgordel.
Heren- en damesmodellen
Er zit verschil tussen heren- en damesrugzakken. Dames hebben meestal een kortere rug dan heren (bij dezelfde lichaamslengte). Daarom is het rugpand van een damesrugzak korter dan een vergelijkbare herenrugzak. De heup- en schouderbanden zijn voor vrouwen ook anders vormgegeven dan voor mannen, omdat vrouwen hebben vaak bredere heupen hebben dan mannen. En de schouderbanden lopen bij dames wat ronder weg, zodat ze niet tegen borsten schuren. Maar, de ene vrouw is de andere niet. Het blijft belangrijk om verschillende rugzakken te passen in de winkel.
Heupband
Samen met het rugpand is de heupband het belangrijkste onderdeel van een trekkingrugzak. Ze zorgen er samen voor dat het gewicht van je schouders wordt afgehaald en verplaatst wordt naar je heupen en je sterkere beenspieren. Hiervoor moet de heupband wel breed en stevig en toch flexibel zijn. Een goede heupband omsluit je heupbot.
Rugpand
Sommige trekkingrugzakken hebben een verstelbaar rugpand, zodat je de lengte kunt afstellen op je rug. Handig als je de rugzak met meerdere mensen met verschillende ruglengtes wilt delen. Een rugpand zit goed als de onderkant van het frame op of iets boven je heupbot zit (wat je zelf het prettigst vindt) en de bovenkant (waar de schouderbanden beginnen) net onder je schouders. Er zijn rugzakken met een netframe, rugzakken met een massief rugpand en tussenvarianten met bijvoorbeeld zachte stukken op de drukpunten. Het voordeel van een netje is dat het luchtiger en zachter is. Het voordeel van een massief rugpand is, dat het gewicht dichter tegen rug zit. Naarmate het gewicht verder van de rug af zit, kan het gevoel ontstaan dat de rugzak je naar achteren trekt.
Schouderbanden
De schouderbanden moeten vooral niet te smal zijn, anders gaan ze bij een hoog gewicht snijden in je schouders. Brede banden kunnen warm zijn bij hoge temperaturen. Daarom brengen sommige merken luchtgaten aan in de banden, wat voor een beetje verkoeling zorgt.
Borstband
Vaak zijn borstbandjes van rugzakken in hoogte verstelbaar. Belangrijk, omdat dit bandje voor de juiste stabiliteit van je rugzak zorgt. Hij moet dus vastzitten. En dat doe je alleen als hij op een prettige hoogte zit.
Regenhoes
Een regenhoes is heel handig. Mocht je geen regenhoes hebben, dan kun je je spullen ook in waterdichte of plastic zakken verpakken. Een regenhoes is niet altijd standaard. Maar je kunt ze ook los kopen.
Rugzak inpakken
Om de rugzak zo comfortabel mogelijk te kunnen dragen, is goed afstellen en inpakken belangrijk. Zeker naarmate je rugzak zwaarder is. We beginnen met het inpakken. Zorg natuurlijk dat je rugzak goed gevuld is, want anders gaan de spullen schuiven binnenin. Verdeel het gewicht ook goed, want anders ga je dat merken. De zwaarste spullen leg je het beste zo dicht mogelijk tegen je rug aan en niet te hoog, maar ergens tussen je schouders en heupen in. Tip: gebruik je een smartphone als navigatie? Hierdoor kan de accu sneller leegraken. Neem een powerbank mee in je rugzak om je smartphone tussentijds weer op te laden.
Rugzak afstellen
Hoe groter en zwaarder je rugzak, hoe belangrijker het wordt om hem ook goed af te stellen voor optimaal draagcomfort. Hoe je dit het beste kunt doen, laten we je zien in onderstaande video. Dit zijn de te volgen stappen kort op een rij:
Stap 1: Maak alle riemen los, met de nadruk op álle.
Stap 2: Hang de rugzak, met de losse riemen, om.
Stap 3: Buig voorover en schuif de rugzak hoog op de rug, zodat de heupbanden net boven heuphoogte zitten.
Stap 4: Snoer, terwijl je nog voorover gebukt staat, de heupriemen aan en ga weer rechtop staan. Als het goed is, rust het meeste gewicht nu op je heupen. Dat is belangrijk voor het comfort.
Stap 5: Trek de schouderbanden aan, zodat het gewicht op de heupen blijft rusten, maar de rugzak tegen je rug wordt aangetrokken.
Stap 6: Stel banden boven de schouder (loadlifters) zo af dat de gewichtsverdeling schouder/heup gelijk blijft aanvoelen, maar dat het geheel strakker komt te staan.
Stap 7: Borstlus gebruiken ter verdeling van het gewicht. Zorg dat deze niet te strak/hoog zit, zodat je ademhaling niet wordt bemoeilijkt.
Stap 8: Het meeste gewicht draag je met de heupen en de rugzak dient niet te ‘zwabberen’ aan je lichaam. Het moet mogelijk zijn om relatief makkelijk met je hand tussen de schouderband en je schouder te komen.
Bestel je rugzak makkelijk online
Ben je eruit welke rugzak het beste bij je past? Bekijk ons rugzakken aanbod.