Rugzakken

Alles over soorten, maten, koop- en gebruikstips

Tijdens een langere wandeling sjouw je vaak van alles mee. Een regenjack, een lunchpakket, een waterfles en een kaart, want je weet maar nooit... Een rugzak is dan ideaal, omdat je er bij het wandelen nauwelijks last van hebt. Lees hieronder meer over de verschillende soorten rugzakken, waar je op moet letten bij de aanschaf en tips voor het gebruik van een rugzak.

Soorten rugzakken

Voor wandelaars is de rugzak het ideale middel om bagage te vervoeren, zeker als het maar om een paar kilo gaat. Het draagcomfort van de moderne rugzak is zo groot dat je daar tijdens het wandelen nauwelijks last van hebt. Rugzakken zijn er in soorten en maten. De prijzen lopen op van 15,- voor de eenvoudigste daypack tot meer dan 300,- voor een expeditierugzak. Ben je eruit welke rugzak het beste bij je past? Bekijk ons rugzakken aanbod.

Een heuptasje bestaat uit een stevige heupgordel met op de rug een klein tasje. Schouderbanden ontbreken zodat de rug vrij blijft. Dit komt de bewegingsvrijheid ten goede en voorkomt een natte rug. Nadeel is dat het pakvolume niet groot is: tot maximaal 15 liter. Vaak is er wel een aparte plaats voor een drinkbus.

Deze rugzakken zijn bedoeld voor tochten van maximaal één dag. Het volume varieert van 10 tot 45 liter. Voldoende dus voor een lunchpakket, een extra jas en een EHBO-set. De meeste dagrugzakken hebben geen heupgordel, zodat het hele gewicht terechtkomt op de schouders. Houd hier dus rekening mee. Voor een kwalitatief goede dagrugzak kun je terecht bij de (buiten)sportwinkels. Bekijk de Op Pad dagrugzakken test om te weten welke tas het beste uit de bus is gekomen.

Voor langere tochten zijn er trekkingrugzakken. Dit zijn grote, stevige rugzakken die geschikt zijn om een complete uitrusting, zoals kleding, tent, keukenuitrusting enzovoort mee te nemen. Het draagcomfort van zo’n rugzak is natuurlijk erg belangrijk. Let op de volgende zaken bij je keuze voor een trekkingrugzak:

  • Pas de rugzak met gewicht zodat je weet of de tas lekker en goed zit. De heupgordel doe je vast om het harde deel van je heupen.
  • Trek de schouderbanden ook goed aan. Deze moeten perfect rondom de schouders aansluiten. Verstel eventueel de ruglengte van de rugzak.
  • Controleer of de stabilisatiebandjes vanaf de schouder schuin omhoog lopen naar de frame-uiteinden. Controleer ook of het frame de countouren van je rug goed volgen. Deze kan je eventueel buigen in de juiste vorm. En controleer ten slotte de lengte van het frame: de staven moeten zeker 5 cm boven de schouders uitsteken. Kies eventueel voor een kortere of langere rugzak.

Hiervoor zorgen onder andere gepolsterde schouderbanden en een stevige heupgordel. Deze heupgordel zorgt ervoor dat je een groot deel van het gewicht draagt met je heupen in plaats van met je schouders. Het volume varieert van vijftig tot tachtig liter. De meeste trekkingrugzakken blijven comfortabel tot een totaalgewicht van zo’n twintig kilo.

Dagrugzak of trekkingrugzak?

Twijfel je tussen een dagrugzak of een trekkingrugzak? Bekijk de Op Pad grote rugzakkentest om te bepalen welke tas voor jou geschikt is. Voor deskundig advies kun je ook altijd terecht in de ANWB-winkels.

Fietsrugzakken zijn vooral populair bij mountainbikers, langeafstandsfietsers én skaters. Door hun vorm blijven ze stabiel op de rug liggen tijdens het sporten. Vaak hebben ze een ventilatiesysteem, zodat transpiratievocht kan ontsnappen. Bijvoorbeeld grote sleuven of een strakgespannen net dat voorkomt dat de zak en de rug met elkaar in contact komen. Vaak is er ook ruimte voor een fietshelm.

Klimmers en toerskiërs moeten zich goed kunnen bewegen en willen dus graag een smalle, maar wel ruime en stevige rugzak. Bovendien moeten er bevestigingspunten zijn voor allerhande gereedschap en materialen die bij het beoefenen van de sport nodig zijn.

Een travelpack is grof gezegd een koffer met een draagstel. Het hoofdvak is helemaal toegankelijk omdat er een rits rond de voorzijde loopt. Aan de achterzijde zit een draagstel dat bestaat uit schouderbanden en een heupgordel. Je kunt het draagstel wegstoppen achter een flap, zodat een nette, rechthoekige tas ontstaat. Het draagcomfort is redelijk, maar minder goed dan bij een trekkingrugzak. Travelpacks zijn dan ook vooral bedoeld voor reizen per openbaar vervoer met af en toe een stuk wandelen.

Stel je rugzak goed af en pak 'm slim in

Naast een goede rugzak is het inpakken en afstellen van je rugzak erg belangrijk om blessures te voorkomen. Daarnaast wil je graag al je spullen meenemen onderweg. Bekijk hieronder onze tips voor het inpakken en afstellen van je rugzak.

Het is essentieel dat je rugzak goed is afgesteld om blessures te voorkomen. Naast goed afstellen is inpakken belangrijk. Een goed ingepakte rugzak van 15 kilo voelt maximaal aan als 10 kilo. Een slecht ingepakte rugzak van 15 kilo voelt minimaal aan als 20 kilo. Onze tips om je rugzak slim in te pakken en goed af te stellen.

  • Een rugzak hangt aan je schouders en duwt op je hopen. Zorg er daarom voor dat het meeste gewicht op de heupen terecht komen. Pak de zware spullen zo dicht mogelijk tegen je rug aan tussen je schouders en heupen in.
  • Trek de compressiebanden goed aan zodat het gewicht dichter tegen je lichaam aanhangt. 
  • Houd rekening met evenwicht bij het inpakken. Stop niet alle zware spullen links in, maar verdeel dit zodat je in evenwicht loopt. Voorkom daarom ook dat je spullen schuiven, want dit zorgt voor een slechter evenwicht.
  • Pak je spullen slim in zodat je niet door je tas hoeft te graaien als je wat zoekt. Stop vloeistoffen in plastic in om lekken te voorkomen.
  • Houd rekening met het gewicht. Ben je een ongetrainde loper? Het is dan aan te raden om maxmaal een vierde van je lichaamsgewicht mee te dragen.

Bekijk de video voor een snelcursus rugzak afstellen:


Bestel je rugzak makkelijk online

Ben je eruit welke rugzak het beste bij je past? Bekijk ons rugzakken aanbod.

Misschien vind je dit ook interessant:

De mooiste wandelroutes in Nederland
Waarom wandelen gezond is voor je
Langeafstandswandelen

Speciaal voor jou geselecteerd