Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB podcast Verborgen Verhalen

Luister onze podcast en ontdek de mysteries van Nederland

Voor de ANWB reist podcastmaker Pascal van Hulst naar alle uithoeken van Nederland, op zoek naar mysteries: raadselachtige natuurverschijnselen, lokale legendes en oude mythes. Verborgen Verhalen is een Nederlands gesproken podcast. Zet je koptelefoon op en ga mee op ontdekkingsreis in Nederland.

Podcast luisteren

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je (kosteloos) op de podcast via één van onderstaande podcasts platforms:

Seizoen 2

Vanaf 18 juli luister je naar het tweede seizoen van Verborgen Verhalen. Elke twee weken komt een nieuwe aflevering online.

Aflevering 6: Het raadsel van de verdwaalde kreeft

In de Zeeuwse wateren leeft de Oosterscheldekreeft. En dat is merkwaardig. Kreeften leven namelijk in gebieden met ruige rotskusten, zoals Amerika, Canada en Scandinavië. Wat doet dat dier dan op de zanderige zeebodem van Nederland? Is hij verdwaald? Of is er iets anders aan de hand? Pascal reist af naar Zuid-Beveland en ontdekt dat de kreeft inderdaad een immigrant is. Over hoe het zeedier hier terecht is gekomen, daar doen wilde verhalen over de ronde...

Aflevering 5: De geheime tunnels van Den Haag

Bevindt zich onder het oude centrum van de Hofstad een geheim gangenstelsel? De geruchten hierover doen al een flinke tijd de ronde. De verborgen tunnels zouden in de verre geschiedenis dienst hebben gedaan als vluchtroute, aangezien Den Haag nooit een ommuurde vesting heeft gehad om zich tegen vijanden te beschermen. Inmiddels, eeuwen later, zou alleen nog een klein, select gezelschap van de tunnels af weten. Wat is er waar van al die verhalen? Pascal gaat op onderzoek met één doel: via zo’n geheime tunnel terechtkomen in dit ondergrondse gangenstelsel.

Aflevering 4: Waarom kabouters bestaan

Ze kunnen vijandig zijn, maar ook behulpzaam. Het zijn in ieder geval harde werkers. En wat er nooit ontbreekt: een puntmuts! We hebben het hier natuurlijk over de kabouter, een van de meest beroemde sprookjesfiguren. De kabouter zoals wij die nu kennen is wellicht wat doorgeschoten in z'n fabelachtige ontwikkeling. Maar dat kleine, hardwerkende wezentje heeft wel degelijk bestaan volgens verschillende bronnen. Pascal wil hier het fijne van weten en stuit in zijn zoektocht op een volkskundige plattegrond die hem vanuit Zuidoost-Brabant, via de Flevopolder weer terug naar het kleine plaatsje Bruggehuize brengt. En daar doet hij een verrassende ontdekking.

Eropuit tip

  • Vind hier meer achtergrondinfo over deze aflevering en inspiratie-tips om de omgeving zelf te ontdekken.

Aflevering 3: De waterput van Keinse

Vlak boven het Noord-Hollandse Schagen ligt buurtschap Keinse, een kleine gemeenschap met een handvol huizen. Middenin dit dorpje vind je een kapel met een bijzondere waterput. Of misschien wel een wónderlijke waterput, het zou namelijk gevuld zijn met heilig en geneeskrachtig water. Wat is er zo bijzonder aan deze plek? En wat heeft deze put te maken met bekende bedevaartsoorden als Santiago de Compostela en Lourdes? Pascal neemt een bijzonder object ter hand en ontrafelt gaandeweg het mystieke verhaal achter deze plek...

Eropuit tip

  • Vind hier meer achtergrondinfo over deze aflevering en inspiratie-tips om de omgeving zelf te ontdekken.

Aflevering 2: De Robin Hood van de Waddenzee

In de vroege Middeleeuwen was de piraat Klaus Störtebeker heer en meester over de Waddenzee. Samen met zijn bende enterde hij schepen om er vervolgens vandoor te gaan met de buit. Zo wist Störtebeker grote hoeveelheden kostbaarheden te veroveren. Dat kwam deels bij de arme bevolking van toen terecht, maar een ander deel is nooit gevonden. Al eeuwenlang wordt er gespeculeerd over waar deze omvangrijke schat ligt. Maar Pascal heeft aanwijzingen over waar hij moet zoeken en dat leidt hem naar een plek net buiten Nederland...

Eropuit tip

Aflevering 1: De onthoofding van Zwarte Kaat

In Brabant, tussen Eindhoven en de Belgische grens, staat een markante boom: een grote beuk waarvan het wortelstelsel zich niet onder, maar boven de grond bevindt. Hoe kan dat? Volgens een eeuwenoud verhaal heeft dit te maken met Zwarte Kaat. Zij was de leider van een roversbende, zo'n 400 jaar geleden. Nadat ze op wrede wijze aan haar einde kwam, zou ze op de plek van de beuk zijn begraven. Maar klopt dat verhaal? En kan een boom de vorm aannemen van menselijke resten? Pascal reist af naar het Brabantse Bladel en gaat op zoek naar antwoorden.

Eropuit tip

  • Waan jezelf in het verhaal van de Zwarte Kaat met deze fietsroute.
  • Vind hier meer achtergrondinfo over deze aflevering en inspiratie-tips om de omgeving zelf te ontdekken.

Seizoen 1

 

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.