ANWB podcast Verborgen Verhalen

Ontdek de mysteries van Nederland

Wist je dat er in Nederland ooit een echte goudkoorts heeft gewoed? Of heb je ooit gehoord van een reuzenhert dat zich schuilhield in de bossen van Drenthe?

 

In de ANWB-podcastserie Verborgen Verhalen gaan we op zoek naar de mysteries van Nederland. Bijzondere natuurverschijnselen, lokale mythes en bizarre mysteries. Verhalen uit alle uithoeken van Nederland, die vaak al eeuwen van mond-tot-mond gaan maar nog weinig bekend zijn. Zijn het fantasierijke sprookjes? Of is er werkelijk iets vreemds aan de hand met deze plekken? Zet je koptelefoon op en ga mee op ontdekkingsreis in Nederland.

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je (kosteloos) op de podcast via één van onderstaande podcasts platforms:

Aflevering 10: in de voetsporen van de Bokkenrijders

Waren de Bokkenrijders helden of criminelen? In Limburg vind je op een groot aantal dorpspleinen, gevels en in het landschap monumentjes en beelden die verwijzen naar deze mythische 'bende'. Pascal loopt vanuit Kerkrade de Bokkenrijdersroute, op zoek naar de oorsprong van dit verhaal dat talloze schrijvers, film- en televisiemakers heeft geïnspireerd. Waarom heeft het zo'n aantrekkingskracht? En hoe is het verbonden met de Franse Revolutie? Hoe meer Pascal over deze Limburgse geschiedenis te weten komt, hoe wranger de ontdekkingen...

De omgeving zelf ontdekken? Dat kan met de gratis wandelroute In adellijke kringen.

Aflevering 9: De geheime dochter van de koning van Holland

Ligt op een landgoed in Assen de geheime dochter van Lodewijk Napoleon begraven? Lodewijk was de broer van veel beroemdere keizer Napoleon. Onder lichte dwang werd Lodewijk aangesteld als koning van Holland, in 1806. Er doen talloze verhalen de ronde over zijn buitenechtelijke verhoudingen. Uit één van die affaires zou een kind zijn voortgekomen dat haar leven doorbracht nabij Assen. Wat klopt er van dat verhaal? En op welke manier is het verbonden met Assen? Pascal gaat op onderzoek in de stad die op Lodewijk Napoleon een magische aantrekkingskracht had.

Assen zelf ontdekken? Dat kan me de gratis wandelroute Stad der paleizen.

Aflevering 8: Het wonder van de geneeskrachtige lapjesboom

Zou het kunnen? Een boom die een geneeskrachtige werking heeft? In het Gelderse Overasselt bevindt zich een lapjesboom die elke dag opnieuw bezocht wordt door mensen die geloven in de kracht van deze plek. Door een lapje in de boom te hangen van een zieke, wordt deze genezen. Het is niet alleen een historische verhaal over een mooi volksgebruik, zo ontdekt Pascal...

Ontdek de omgeving vlak buiten Nijmegen met de gratis fietsroute Nijmeegse stuwwalroute.

Aflevering 7: Oog in oog met de hellehond

Wat klopt er van de talloze verhalen over de hellehond? Het dier met vuurspuwende ogen zou ronddwalen in Overijssel, in de buurt van het dorp De Lutte. Als je het beest ontmoet, zullen mensen in je omgeving worden getroffen door onheil. En dat is meer dan alleen een sterk verhaal, zo ontdekt Pascal tijdens zijn zoektocht naar dit mythische dier.

Trek eropuit het Overijsselse landschap in met de gratis fietsroute Grenzen in het Overijsselse landschap.

Aflevering 6: De vloek van de zeemeerman

In Zeeland bevond zich eeuwen geleden een welvarend stadje: Westenschouwen. Totdat het werd opgeslokt door de zee. In deze kustprovincie circuleren talloze legendes over zeemeerminnen en hun geheime krachten. Maar het verhaal over dit plaatsje is anders, hierin wordt de hoofdrol vervult door een zeemeerman die een vloek uitspreekt, waarna Westerschouwen verzwolgen wordt door de zee. Pascal gaat op zoek naar tastbare herinneringen aan dit ooit zo florerende stadje én hij probeert in contact te komen met de mysterieuze zeewezens uit de verhalen. Hij komt niet met lege handen thuis...

Wandel door Zeeland met de gratis wandelroute Kuitenbijter in de duinen.

Heb jij ook een verborgen verhaal?

Heb jij ook een Verborgen Verhaal wat zou passen in deze podcastserie? Mail deze dan naar verborgenverhalen@anwb.nl.

Aflevering 5: Een spookachtige verschijning op de Veluwe

Op de Veluwe huist in een holle boom een spookachtig figuur die al eeuwen lang voorkomt in verhalen: de witte juffer van Hoog Soeren. Als je goed oplet, dan zou je haar 's nachts moeten kunnen zien. Pascal gaat op zoek naar de oorsprong van dit bijzondere verhaal. Hij ontdekt niet alleen dat deze juffer nog altijd mensen inspireert, maar ook dat er met deze plek veel meer aan de hand is dan hij in eerste instantie denkt.

Ontdek de Hoge Veluwe zelf met de gratis wandelroute De Hoge Veluwe.

Aflevering 4: De onvindbare schat van De Lutine

Waar is de schat van De Lutine? Dit Britse schip verging tijdens een heftige storm in 1799, vlak voor kust van Terschelling. Aan boord bevond zich een kapitaal aan goudstaven en munten. Verschillende schatzoekers wisten na de schipbreuk kostbaarheden uit de zee vissen, maar lang niet alles. Tot op de dag vandaag wordt vermoed dat een groot deel van de verloren lading nog altijd ergens in de buurt van Terschelling op de zeebodem moet liggen. Maar waar? Pascal gaat op zoek naar aanknopingspunten.

Ontdek Terschelling zelf met de gratis wandelroute Struinen en jutten en de fietsroute Terschellingroute.

Aflevering 3: Op zoek naar goud in Nijverdal

Zit er goud in de grond van Overijssel? Ruim een eeuw geleden waren twee professionele goudzoekers daar heilig van overtuigd. Zij ontketenden rond Nijverdal een ware goudkoorts. Overal werden stukken land afgegraven, op zoek naar kostbare edelmetaal. Pascal reist af naar de Sallandse Heuvelrug. Hij gaat op zoek naar sporen van de goudkoorts en natuurlijk het goud zélf.

Wist je dat er in Nederland heuvelachtig landschap is? De gratis wandelroute Rollende heuvels neemt je mee door het heuvelachtige landschap op de Sallandse Heuvelrug.

Aflevering 2: Het verdwenen klooster van het Solse Gat

Midden op de Veluwe bevindt zich een groot gat in de grond. Wie teruggaat in de geschiedenis ontdekt dat dit er al vele eeuwen zit. Maar wat is de verklaring van deze opmerkelijke plek in het Veluwse landschap? Klopt het verhaal dat hier ooit een kolossaal klooster stond dat op een raadselachtige manier in de bodem is verdwenen? En waarom heeft deze plek tot op de dag van vandaag zo'n grote aantrekkingskracht op allerlei mensen? Pascal gaat op onderzoek uit en dompelt zich onder in het mysterie van het Solse Gat.

De gratis fietsroute Gelderse Valleiroute neemt je mee door het landschap vlak buiten de Veluwe.

Aflevering 1: Het reuzenhert in de bossen van Drenthe

Mammoeten, wolharige neushoorns en... reuzenherten: ooit leefden ze allemaal op het Nederlands grondgebied. Inmiddels zijn ze al duizenden jaren uitgestorven. Tenminste, daar gaat iedereen vanuit. Het reuzenhert lijkt namelijk een uitzondering, want het enorme dier leefde nog veel langer dan zijn tijdsgenoten. En zou het niet mogelijk zijn dat hij nu nog steeds rondloopt? Pascal gaat op zoek in de bossen rond het Drentse Schoonloo.

Ontdek de omgeving nu zelf met de gratis wandelroute Roldertorenroute en de fietsroute Terug naar de oertijd.

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB podcast De Buitendienst
ANWB podcast Wandellust

Speciaal voor jou geselecteerd