Wandelknooppunten

Spontaan op pad of een route op maat

Wie weleens fietst, kent ze allang: knooppunten. Maar ook als ervaren wandelaar ben je ze vast al tegengekomen. Want in navolging van de fietsknooppunten, zijn er ook steeds meer wandelknooppunten in Nederland. Bijna elke provincie heeft zijn eigen wandelnetwerk. Wandelknooppunten zijn handig voor een spontane wandeling of wanneer je zelf je route wilt uitstippelen.

Hoe werkt het?

Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal wandelnetwerk. Een wandelpad of rustige weg vormt de verbinding tussen die punten. Bij elke wegverandering staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Je hoeft je dus niet bezig te houden met straatnamen of routebeschrijvingen, maar alleen de bordjes met nummers in de gaten te houden. Onderweg staat af en toe een informatiepaneel met een kaart van het wandelnetwerk in de regio. Wandelnetwerken zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd. De bewegwijzering verschilt per regio, maar is meestal te herkennen aan een driehoek met een pijl naar het volgende knooppunt.

Route plannen met knooppunten

Met zo'n systeem is het dus gemakkelijk om spontaan een mooie wandeling te maken. Je hoeft alleen maar op het informatiepaneel te kijken welke knooppunten je wilt volgen. Maar je kunt je route ook voorbereiden. Om een knooppuntroute te plannen ga je eerst naar de website van het netwerk waar je wilt wandelen. Hieronder vind je de links naar de verschillende netwerken. Je kunt routes ook plannen op de routeplanner van Wandelnet. Kies een start- en eindpunt en bereken je route. Of, en dat is natuurlijk veel leuker, kies zelf de knooppunten die je wilt volgen. Zo maak je je route helemaal op maat.

Wandelnetwerken in Nederland

Wandelroutenetwerk Brabant
Wandelnetwerk Vechtdal Overijssel
Wandelnetwerk Twente
Wandelnetwerk IJsseldelta (Overijssel)
Wandelnetwerk Noord-Holland
Wandelnetwerk Friesland
Wandelnetwerk Zeeland
Wandelroutenetwerk Zuid-Holland
Wandelnetwerk Zuid-Limburg
Wandelnetwerk Noord- en Midden-Limburg
Wandelnetwerk Groene Hart
Wandelnetwerk Achterhoek (Gelderland)
Wandelnetwerk Ooijpolder (Gelderland)

Sommige Klompenpaden in het Eemgebied, de Gelderse Vallei en Utrecht zijn aan elkaar te knopen tot langere tochten.

Meer wandelroutes

Toch liever een vooraf uitgestippelde route wandelen? Bekijk de gratis ANWB wandelroutes.

Fietsknooppunten

Maak je eigen route met de fietsknooppuntenplanner

Speciaal voor jou geselecteerd