Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wandelknooppunten

Spontaan op pad of een route op maat

Wie weleens fietst, kent ze allang: knooppunten. Maar ook als ervaren wandelaar ben je ze vast al tegengekomen. Want in navolging van de fietsknooppunten, zijn er ook steeds meer wandelknooppunten in Nederland. Bijna elke provincie heeft zijn eigen wandelnetwerk. Wandelknooppunten zijn handig voor een spontane wandeling of wanneer je zelf je route wilt uitstippelen.

Route plannen met knooppunten

Met zo'n systeem is het dus gemakkelijk om spontaan een mooie wandeling te maken. Je hoeft alleen maar op het informatiepaneel te kijken welke knooppunten je wilt volgen. Maar je kunt je route ook voorbereiden. Plan je route in de ANWB Eropuit app of maak er een met behulp van de wandelnetwerken per provincies.

ANWB Eropuit app

In de ANWB Eropuit app kun je met de wandelknooppuntenplanner een gratis route maken. Ook vind je in de app de gratis ANWB kant-en-klare wandelroutes, de ANWB fietsknooppuntenplanner, uitjes en weekendjes weg.

Wandelnetwerken in Nederland

Wandelroutenetwerk Brabant
Wandelnetwerk Vechtdal Overijssel
Wandelnetwerk Twente
Wandelnetwerk IJsseldelta (Overijssel)
Wandelnetwerk Noord-Holland
Wandelnetwerk Friesland
Wandelnetwerk Zeeland
Wandelroutenetwerk Zuid-Holland
Wandelnetwerk Zuid-Limburg
Wandelnetwerk Noord- en Midden-Limburg
Wandelnetwerk Groene Hart
Wandelnetwerk Achterhoek (Gelderland)
Wandelnetwerk Ooijpolder (Gelderland)

Meer wandelroutes

Toch liever een vooraf uitgestippelde route wandelen? Bekijk de gratis ANWB wandelroutes.

Hoe werkt het?

Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal wandelnetwerk. Een wandelpad of rustige weg vormt de verbinding tussen die punten. Bij elke wegverandering staat een bordje met de richting en het nummer van het volgende knooppunt. Je hoeft je dus niet bezig te houden met straatnamen of routebeschrijvingen, maar alleen de bordjes met nummers in de gaten te houden. Onderweg staat af en toe een informatiepaneel met een kaart van het wandelnetwerk in de regio. Wandelnetwerken zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd. De bewegwijzering verschilt per regio, maar is meestal te herkennen aan een driehoek met een pijl naar het volgende knooppunt.

ANWB fietsknooppuntenplanner

Knooppunten bestaan er ook voor fietsers en werken op dezelfde manier als de wandelknoopunten. Je vindt de gratis ANWB fietsknooppuntenplanner hier voor web en in de ANWB Eropuit app.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.