Podcastserie De Buitendienst seizoen 2

Luisteren naar de Nederlandse natuur

Doe je ogen dicht en laat je meevoeren naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Geniet een uur lang van zingende vogels, zoemende insecten en ritselende bladeren. Voor bij het thuiswerken, onder het studeren of gewoon om lekker bij weg te dromen. Speciaal voor jou van de ANWB.

Niets is zo ontspannen als genieten van de Nederlandse natuur. Daarom heeft ANWB een nieuw seizoen van de podcast De Buitendienst ontwikkeld. Vanaf 18 januari 2021 nemen we je elke twee weken mee naar een nieuw natuurgebied in ons land. Een uur lang hoor je niets anders dan de rustgevende geluiden van de natuur. Zorg dat je geen aflevering mist en abonneer je op De Buitendienst.

De trailer van De Buitendienst seizoen 2

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je (kosteloos) op de podcast via één van onderstaande podcasts platforms: 

Aflevering 4: Slenteren door Utrecht

In deze bijzondere aflevering slenteren door één van Nederlands oudste steden: Utrecht. We rijden met de trein het Centraal Station binnen en starten vanaf daar onze wandeling door de binnenstad - in hartje winter. We komen langs eenden die ronddobberen in de Singelgracht en horen koerende duiven. Uiteraard horen we ook die andere natuurlijke bewoner die hier zijn habitat heeft: de mens. Voetstappen, spelende kinderen, flarden van gesprekken, fietsers en verkeer. En wat zou een wandeling in Utrecht zijn zonder het carillon van de Dom?

Aflevering 3: De rust van het Wieselsche bos

Vlakbij het Gelderse Wenum-Wiesel ligt het prachtige Wieselsche Bosch. Een uitgestrekt bos, waar we onze wandeltocht beginnen midden in de herfst. We verkennen het bos en de omliggende gebieden terwijl ondertussen de winter haar intrede doet. Door de wind horen we de takken kraken. Ook al zijn er veel minder vogels actief dan in het voorjaar, een groot aantal verschillende vogels heeft het nog behoorlijk druk: roffelende spechten, zingende mezen en een enkele roodborst. Totdat het gaat regenen en de vogels een veilig heenkomen zoeken.

Aflevering 2: Op de hoogste duintop van Nederland

Bij het Noord-Hollandse Schoorl liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland: het perfecte beginpunt voor een uur uitwaaien aan het strand. De branding bruist, de golven rollen over het strand, de wind blaast door het helmgras en de meeuwen krijsen. Maar we zijn niet alleen. In de verte horen we af en toe honden en spelende kinderen. Dan gaat het regenen. Eerst nog zachtjes, dan harder en harder. Totdat er ook nog onweer losbarst. Zodra de bui is overgetrokken, lijkt het op het strand wel vrediger dan ooit.

Wandelen en fietsen op de Schoorlse Duinen

Ontdek het gebied zelf met de gratis fietsroute Blanke top der duinenroute. Wist je dat er hagedissen in Nederland voorkomen? De wandelroute Zandhagedissen bij Schoorl neemt je langs de plekken waar je ze kunt spotten.

Aflevering 1: De Lepelaarsplassen in wintertijd

De Lepelaarsplassen in Flevoland zijn een populaire bestemming voor vogels. Wij wandelen door het drassige moeraslandschap en langs de oevers van de plassen. De wind laat het riet ruisen en het water zachtjes tegen de oever klotsen. Naar mate de wandeling vordert, worden we verrast door grote groepen brandganzen en spreeuwen. En dan, aan het einde van de tocht, is het gaan vriezen: op het water ligt een dikke laag ijs waar schaatsers met lange halen overheen zoeven.

Zelf de Lepelaarsplassen ontdekken? Dat kan met de gratis ANWB wandelroute Wandelen door Nieuw Land en de fietsroute Langs Almeerse wateren.

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB podcast De Buitendienst (seizoen 1)
ANWB podcast Wandellust
ANWB podcast Verborgen Verhalen
7x de mooiste Nederlandse natuurfilms
 

Speciaal voor jou geselecteerd