Podcastserie De Buitendienst seizoen 2

Luisteren naar de Nederlandse natuur

Doe je ogen dicht en laat je meevoeren naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Geniet een uur lang van zingende vogels, zoemende insecten en ritselende bladeren. Voor bij het thuiswerken, onder het studeren of gewoon om lekker bij weg te dromen. Speciaal voor jou van de ANWB.

Genieten van de Nederlandse natuur maakt een mens over het algemeen heel ontspannen. Daarom heeft de ANWB een nieuw seizoen van de podcast De Buitendienst ontwikkeld. Vanaf 18 januari 2021 nemen we je elke twee weken mee naar een nieuw natuurgebied in ons land. Een uur lang hoor je niets anders dan de rustgevende geluiden van de natuur. Zorg dat je geen aflevering mist en abonneer je op De Buitendienst.

De trailer van De Buitendienst seizoen 2

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je (kosteloos) op de podcast via een van onderstaande podcasts platforms: 

Aflevering 6: 4 Seizoenen op het Deelense Veld

Het uitgestrekte Deelense Veld is onderdeel van de Veluwe. Vanuit hier maken we een bijzondere wandeling dwars door vier seizoenen. We starten op een van de laatste winterdagen van het jaar en horen vervolgens, in het voorjaar, de natuur weer tot leven komen. Onder meer de boomleeuwerik, de houtsnip en de roodborsttapuit laten van zich horen. Bij een heidevennetje zijn heikikkers actief. In de zomer is de sfeer loom, met het geluid van bijen en en sprinkhanen. Dan komt het najaar en zetten de tot dan toe stille edelherten het op een burlen.

Aflevering 5: Op verkenning in de kwelders van Texel

Op Texel ligt het bijzondere natuurgebied De Slufter. Het is een van de grootste kwelders van ons land: door een open verbinding met zee loopt dit gebied vol met water zodra het vloed wordt. Daardoor kent dit deel van Texel een uniek ecosysteem dat bestaat uit kwelders, kreken en duinen. Wij doen de wandelschoenen aan en trekken er dwars doorheen. We starten onze tocht vanaf het strand, bij de branding, en komen dan al snel in het deel waar vogels de baas zijn.

Aflevering 4: Slenteren door Utrecht

In deze bijzondere aflevering slenteren we door een van Nederlands oudste steden: Utrecht. We rijden met de trein het Centraal Station binnen en starten vanaf daar onze wandeling door de binnenstad – in hartje winter. We komen langs eenden die ronddobberen in de Singelgracht en horen koerende duiven. Uiteraard horen we ook die andere natuurlijke bewoner die hier zijn habitat heeft: de mens. Voetstappen, spelende kinderen, flarden van gesprekken, fietsers en verkeer. En wat zou een wandeling in Utrecht zijn zonder het carillon van de Dom?

Aflevering 3: De rust van het Wieselsche bos

Vlak bij het Gelderse Wenum-Wiesel ligt het prachtige Wieselsche Bosch. Een uitgestrekt bos, waar we onze wandeltocht beginnen midden in de herfst. We verkennen het bos en de omliggende gebieden terwijl ondertussen de winter haar intrede doet. Door de wind horen we de takken kraken. Ook al zijn er veel minder vogels actief dan in het voorjaar, een groot aantal verschillende vogels heeft het nog behoorlijk druk: roffelende spechten, zingende mezen en een enkele roodborst. Totdat het gaat regenen en de vogels een veilig heenkomen zoeken.

Aflevering 2: Op de hoogste duintop van Nederland

Bij het Noord-Hollandse Schoorl liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland: het perfecte beginpunt voor een uur uitwaaien aan het strand. De branding bruist, de golven rollen over het strand, de wind blaast door het helmgras en de meeuwen krijsen. Maar we zijn niet alleen. In de verte horen we af en toe honden en spelende kinderen. Dan gaat het regenen. Eerst nog zachtjes, dan harder en harder. Totdat er ook nog onweer losbarst. Zodra de bui is overgetrokken, lijkt het op het strand wel vrediger dan ooit.

Wandelen en fietsen op de Schoorlse Duinen

Ontdek het gebied zelf met de gratis fietsroute Blanke top der duinenroute. Wist je dat er hagedissen in Nederland voorkomen? De wandelroute Zandhagedissen bij Schoorl neemt je langs de plekken waar je ze kunt spotten.

Aflevering 1: De Lepelaarsplassen in wintertijd

De Lepelaarsplassen in Flevoland zijn een populaire bestemming voor vogels. Wij wandelen door het drassige moeraslandschap en langs de oevers van de plassen. De wind laat het riet ruisen en het water zachtjes tegen de oever klotsen. Naarmate de wandeling vordert, worden we verrast door grote groepen brandganzen en spreeuwen. En dan, aan het einde van de tocht, is het gaan vriezen: op het water ligt een dikke laag ijs waar schaatsers met lange halen overheen zoeven.

Zelf de Lepelaarsplassen ontdekken? Dat kan met de gratis ANWB wandelroute Wandelen door Nieuw Land en de fietsroute Langs Almeerse wateren.

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB podcast De Buitendienst (seizoen 1)
ANWB podcast Wandellust
ANWB podcast Verborgen Verhalen
7x de mooiste Nederlandse natuurfilms
 

Speciaal voor jou geselecteerd