Podcastserie De Buitendienst

Luisteren naar de Nederlandse natuur

Doe je ogen dicht en laat je meevoeren naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Perfect voor bij het thuiswerken, je studie of om lekker bij weg te dromen.

De podcast De Buitendienst is speciaal ontwikkeld voor de periode waarin we extra voorzichtig moeten zijn in verband met het coronavirus. We kunnen het best zo veel mogelijk thuis blijven en natuurgebieden van ons land mijden. Met deze podcast brengen we de rust van de Nederlandse natuur bij je thuis. Elke week een uur lang en telkens vanuit een ander natuurgebied.

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je kosteloos op de podcast via een van onderstaande platforms: 

Aflevering 6: De Boschplaat van Terschelling

Dit uitgestrekte natuurgebied telt zo’n 65 verschillende vogelsoorten. In deze aflevering horen we er talloze voorbijkomen. En natuurlijk veel wind en zee. We bewegen langzaam via de branding over het strand naar de duinen, waar de wind door de grashalmen waait. Let op; we zitten vlak in de buurt van een actieve meeuwenkolonie. Gelukkig zijn we onzichtbaar.

Terschelling zelf ontdekken?

Dat kan met deze Struinen en jutten wandelroute of ontdek het eiland met de fiets met onze Terschellingfietsroute. De routes lopen niet door de Boschplaat, maar laten je wel andere mooie plekken op het eiland ontdekken.

Aflevering 5: Het dorpsleven van Tzum tot Gortel

In de kleinste dorpen van ons land staat het leven in een lage versnelling: een paard dat voorbijkomt, een kerkklok in de verte, koerende duiven. Vanuit Friesland zakken we via Drenthe en Overijssel af langs de mooiste, landelijk gelegen dorpjes naar hartje Gelderland. In deze naadloze compilatie bezoeken we onder meer Tzum, Kubaard, Zwartemeer en Gortel.

Tip

Ontdek de drie provincies uit deze aflevering met de ANWB wandel- en fietsroutes. De 70 fietsroutes en 50 wandelroutes lopen door verschillende omgevingen en landschappen en variëren in lengte.

Aflevering 4: In de moerassen van de Weerribben

De Weerribben is een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Een uniek landschap dat bestaat uit rietkragen, moerasbossen en een oneindig doolhof van slootjes en plassen: een paradijs voor vogels en kikkers. Hier kunnen zij ongestoord kwetteren en kwaken. In deze aflevering hoor je een symfonie van onder meer rietzangers, karekieten en blauwborsten – ingeleid door de nachtegaal.

De Weerribben zelf ontdekken?

In het natuurgebied, en uiteraard ook op het water, is van alles te doen: varen, kanoën, suppen. Verder kun je het museum Schoonewelle bezoeken en kun je heerlijk wandelen en fietsen in het gebied.

Aflevering 3: Tussen de weidevogels van Blankenham

In het noordwesten van Overijssel vind je uitgestrekte groene weilanden die worden onderbroken door slootjes. Dit is het gebied waar weidevogels zich graag nestelen. Terwijl wij ongezien in het gras liggen, wolken overdrijven en er een lange lentedag aan ons voorbij trekt, horen we talloze vogels – én die andere, karakteristieke bewoners van dit gebied: grazende koeien.

Overijssel zelf ontdekken?

Op meer plekken in de provincie kun je mooi wandelen. Denk bijvoorbeeld aan de heuvels van Sallandse Heuvelrug. Ontdek de Overijssel met al onze wandelroutes.

Aflevering 2: De bossen van de Veluwe

In één van de meest uitgestrekte natuurgebieden van ons land hebben de dieren het voor het zeggen. Roffelende spechten, zanglijsters, roodborsten en… rondscharrelende wilde zwijnen.

De Veluwe zelf ontdekken?

Dat kan met deze wandel- en fietsroutes die allemaal deels over de Veluwe gaan.

Wandelen

De Veluwe roept beelden op van stoffige zandwegen, strenge kerkgenootschappen en volle vakantieparken, maar ook van oases van rust en ruimte. En er is zelfs een heuse wijngaard te vinden op Veluwe. De wandelroute Mekka van de biologische wijn brengt je erlangs. 
Nog meer wandelroutes: Kuren op de Veluwe en Rondje radio Kootwijk.

Fietsen

De Oranjeroute laat je de speciale band zien tussen Apeldoorn en omgeving met het Huis van Oranje. In 1684 kocht stadhouder Willem III het oude jachtslot Het Loo. Hier vlakbij liet hij samen met zijn vrouw een nieuw palies bouwen. Deze route is perfect te combineren met een bezoek aan het paleis. Nog meer fietsroutes: Beekbergerwoudroute en Aardhuisroute.

Aflevering 1: Een warme lentedag in Bargerveen

Midden in Drenthe ligt een uniek stukje Nederlandse natuur dat bestaat uit hoogveen, heidevelden en moerassen. Wij strijken er neer op een van de eerste zonovergoten lentedagen van het jaar. De vogels hebben het hoogste woord, maar we horen ook grazende schapen voorbijkomen en aan de rand van het moeras kwakende kikkers. Ondertussen zoemen de insecten ongestoord door. In Bargerveen staat de tijd stil.

Bargerveen zelf ontdekken?

Dat kan met deze wandelroute door het Bargerveen die je meeneemt op een tocht langs zuigende moerassen, een schaapskooi, uitkijkpunt De Bult en verraderlijke velden veenmos.

Misschien vind je dit ook interessant:

ANWB podcast Wandellust
ANWB podcast Verborgen Verhalen
7x de mooiste Nederlandse natuurfilms
Zomerfietsroutes
 

Speciaal voor jou geselecteerd