Veelgestelde vragen scooterverzekering

Op deze pagina vind je een overzicht van alle veelgestelde vragen over de ANWB Scooterverzekering.

Top 5 veelgestelde vragen

Dat hangt ervan af hoe oud je zoon/dochter is. Is je zoon/dochter jonger dan 25? Dan moet je hem of haar altijd opgeven als hoofdbestuurder. Ook als hij/zij slechts incidenteel op jouw scooter rijdt.

Is je zoon/dochter ouder dan 25, dan hangt het er vanaf wie het meeste op de scooter rijdt. Rij je zelf het meeste op de scooter? Dan vul je jouw eigen gegevens in bij hoofdbestuurder. In andere gevallen geef je jouw zoon of dochter op als hoofdbestuurder.

Let op: heb je jouw zoon/dochter jonger dan 25 jaar niet opgegeven als hoofdbestuurder? Dan kan het grote gevolgen hebben bij schade. Het kan zijn dat de schade niet of slechts gedeeltelijk wordt vergoed als deze is veroorzaakt door de jonge bestuurder. Bekijk hier de voorwaarden.

Om diefstalschade vergoed te krijgen, moet je scooter op slot staan met een ART categorie 3 of hoger slot, als deze wordt gestolen. Bij diefstal vragen wij je ook om de sleutels van het slot op te sturen, waarbij 1 sleutel gebruikssporen moet vertonen. Verder verwachten wij van jou dat je zorgvuldig met je spullen omgaat. Bij onvoldoende zorg krijg je diefstalschade niet vergoed. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als je de sleutels niet bij je houdt, niet opbergt in een kluisje/locker of in bewaring geeft bij de receptie.

Schadevrije jaren van de scooterverzekering zijn na beëindiging van de verzekering 36 maanden geldig. Op basis van je schadevrije jaren kan je tevens extra korting krijgen op je auto- of motorverzekering.

Met de dekking WA + Diefstal & Aanrijding ben je ook verzekerd voor schade door een aanrijding. Schade aan je helm en kleding wordt vergoed (tot maximaal €350,-) als dit is ontstaan door een val of aanrijding waar ook je scooter bij betrokken is.
Diefstal van je helm is niet verzekerd.

Bij de ANWB Scooterverzekering geldt het volgende eigen risico:

 • bij diefstal of totaal verlies: € 125,-
 • bij beschadiging: € 125,-

Meer over eigen risicoVeelgestelde vragen dekkingen

Beschadiging is alleen gedekt als Aanrijding is meeverzekerd. De scooter is daarmee verzekerd tegen schades die plotseling en onvoorzien ontstaan, zoals schade door een ongeval, brand, storm of vandalisme.

Diefstal is alleen gedekt als dit is meeverzekerd. Met deze dekking ben je verzekerd voor schade door diefstal, verduistering en joyriding. Daarnaast is ook schade door brand en storm meeverzekerd. Lees meer over de basisdekking diefstal.

Vandalisme is alleen gedekt als Aanrijding is meeverzekerd. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd als iemand een grote kras op je scooter achterlaat of als er schade ontstaat doordat iemand je scooter omgooit.

Als je scooter total loss is en je verzekerd bent voor de schade, dan heb je recht op een vergoeding.

 • Ben je de eerste eigenaar en is de scooter minder dan 1 jaar oud? Dan vergoeden wij de aanschafwaarde. Je krijgt dus het bedrag terug wat je ervoor betaald hebt.

 • Ben je de eerste eigenaar en is de scooter ouder dan 1 jaar? Dan vergoeden we een deel van de aanschafwaarde. Is dit minder dan de dagwaarde, dan ontvang je de dagwaarde.

 • Ben je niet de eerste eigenaar van de scooter? Dan ontvang je de dagwaarde.

De Verhaalsrechtsbijstand is een aanvullende verzekering op je Scooterverzekering waarmee je jezelf verzekert voor het verhalen van schade die je hebt geleden door een verkeersongeval met de verzekerde scooter. Juridische hulp is verzekerd tot maximaal € 25.000.

Lees meer over verhaalsrechtsbijstand

Als je een Scooterverzekering bij de ANWB afsluit, kun je een aanvullende verzekering Ongevallen voor opzittenden afsluiten. Deze aanvullende verzekering biedt een eenmalige uitkering in geval van blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeval. Deze aanvullende verzekering geldt voor elke opzittende, dus ook de bestuurder.

De verzekerde bedragen zijn:

 • Bij overlijden € 3.000.
 • Bij blijvende invaliditeit maximaal € 30.000.Veelgestelde vragen kortingen

De hoogte van de no-claim korting is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren dat je hebt. De korting bedraagt maximaal 75%.Veelgestelde vragen schade

Meld je schade zo snel mogelijk bij ANWB. Je kunt hier je schade online melden.

Als je scooter gestolen is, volg je de onderstaande stappen:

 • Doe aangifte. Dit kan online of op het politiebureau. Zorg ervoor dat je bij de aangifte jouw verzekeringsbewijs bij de hand hebt.
 • Meld de diefstal van jouw scooter ook bij Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Het VbV is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op: 071-36 41 777.
 • Ben je bij de ANWB verzekerd voor diefstal van je scooter? Geef aan ons door dat jouw scooter is gestolen en het eigendom wordt aan ons overgedragen. Wij hebben bij diefstal het volgende van jou nodig: alle delen van het kentekenbewijs en de sleutels van de scooter. Verstuur dit altijd per aangetekende post, dit omdat de verzending voor eigen risico is. Zodra alles binnen is, keren we jou de vergoeding uit.

Als je schade hebt aan jouw scooter, doe dan het volgende:

 • Meld ons de schade zo snel mogelijk.
 • Beperk zoveel mogelijk de schade.
 • Volg de aanwijzingen van ons of de expert op.
 • Geef op tijd alle informatie, zodat wij de schade kunnen afhandelen.
 • In het geval van diefstal, verduistering, vandalisme, joyriding of een ander strafbaar feit doe je onmiddellijk aangifte bij de politie.
 • Doe geen toezegging, geef geen verklaring af en verricht geen handeling die jouw en onze belangen kunnen schaden.
 • Overleg eerst met ons voordat je de schade laat repareren, restanten laat vernietigen of er afstand van doet.
 • Maak ook melding van de schade als de schade door een andere verzekering is verzekerd, of te verhalen is op een ander.

Ben je bij de ANWB verzekerd voor schade aan je scooter? Geef aan ons door dat jouw scooter schade heeft. Bij totaal verlies (als de kosten voor reparatie hoger zijn dan de waarde) draag je de scooter over aan een partij die wij aanwijzen. Naast de scooter hebben we het volgende van jou nodig: alle delen van het kentekenbewijs en de sleutels van de scooter. Verstuur dit altijd per aangetekende post, dit omdat de verzending voor eigen risico is. Zodra alles binnen is, keren we jou de vergoeding uit.Overige veelgestelde vragen

Op de pagina ANWB Scooterverzekering vind je de voorwaarden van de ANWB Scooterverzekering.

Via tweewielerkanaal afgesloten?
Heb je je ANWB Scooterverzekering afgesloten bij een (brom-)fietsenwinkel, dan gelden - afhankelijk van wanneer je deze hebt afgesloten - de volgende voorwaarden:

ANWB Scooterverzekering - afgesloten via het tweewielerkanaal - vanaf 19 mei 2014 (PDF)
ANWB Scooterverzekering - afgesloten via het tweewielerkanaal - voor 19 mei 2014 (PDF)

Is jouw bromfiets of scooter voorzien van een goedgekeurd track-en-tracesysteem van Scootsecure? Dan profiteer je van 10% extra korting op de premie van de ANWB Bromfiets- en Scooterverzekering. Ook geldt dan ook het eigen risico van € 125,- bij diefstal niet. Bezoek de speciale pagina voor meer informatie over Track en Trace en de korting

Ja, dat kan. High speed e-bikes vallen onder de categorie bromfietsen en kun je verzekeren met de ANWB Speed pedelec verzekering.

Je scooter is direct verzekerd als je deze online afsluit. Wanneer je je scooter telefonisch verzekert, ontvang je eerst een voorlopige dekking van 14 dagen. Na ontvangst van het getekend aanvraagformulier zetten wij deze om in een definitieve verzekering.

Een WA-verzekering is verplicht voor een scooter. Wij adviseren je om je scooter direct te verzekeren op het moment dat de scooter op je naam wordt geschreven. Onverzekerd rijden is strafbaar.

Het verschil tussen een bromfiets en snorfiets is de maximale snelheid van het voertuig. Een bromfiets kan maximaal 45 km/uur. Een snorfiets kan maximaal 25 km/uur. Het verschil tussen een scooter of een brommer is dat de voeten tijdens het rijden naast elkaar tussen de stuurinrichting en de zitplaats worden geplaatst bij een scooter. Bij een brommer staan je voeten aan de zijkant.

De premie wordt bepaald door: je geboortedatum, postcode, soort scooter, de cataloguswaarde van de scooter, de mee te verzekeren accessoires en de aanvullende dekkingen. Over de premie wordt assurantiebelasting berekend.

De meldcode is een 4-cijferig nummer en zijn de laatste 4 cijfers van het identificatienummer (chassis- of framenummer). Je vindt dit nummer op je kentekenbewijs.