Naar artikel

Je vakantie annuleren

Waar heb je recht op?

Op vakantie gaan is iets waar veel mensen naar uit kijken. Je hebt geregeld op het werk of met school wanneer je het beste kunt vertrekken. En uiteindelijk heb je je favoriete vakantiebestemming geboekt. Maar net als je op vakantie wilt gaan, krijgt een familielid een ernstig ongeval. Je moet er niet aan denken, maar dit kan je overkomen. Op vakantie gaan is dan het laatste wat je wilt. Je besluit de vakantie te annuleren. Waar heb je dan recht op? 

De annuleringsverzekering

De reisverzekering vergoedt geen kosten bij annulering van je vakantie. Je hebt hiervoor een annuleringsverzekering nodig. Met de annuleringsverzekering ben je verzekerd voor de kosten van het annuleren van je reis voordat je vertrekt. Maar ook wanneer je de reis moet afbreken. Bijvoorbeeld omdat een familielid ernstig ziek is geworden of plotseling overlijdt. Je krijgt dan (een deel van) de reissom terug. Maak daarom altijd voor je op vakantie gaat een afweging of je een annuleringsverzekering afsluit of niet.

Waar moet je op letten?

  • De hoogte van de vergoeding. Dit kan een standaard verzekerd bedrag zijn of de reissom die je opgeeft bij het aangaan van de verzekering. Dit is per verzekeraar verschillend.
  • De duur en de aard van je reis. Ga je bijvoorbeeld op stage of ga je vrijwilligerswerk doen? Dan is het niet altijd mogelijk hiervoor een annuleringsverzekering af te sluiten. Ook lange reizen zijn niet altijd verzekerd.
  • Het aantal keren dat je op reis gaat. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is een doorlopende verzekering vaak voordeliger dan een kortlopende.

In welke situaties vergoedt de ANWB?

Er zijn verschillende redenen waardoor je je reis moet afzeggen of eerder moet beëindigen. ANWB vergoedt deze kosten in verschillende omstandigheden. Denk hierbij aan situaties die betrekking hebben op je gezondheid, accommodatie of vervoer. Ook zwangerschap, een nieuwe huurwoning, nieuwe baan en scheiding zijn geldige annuleringsredenen.

De meeste verzekeraars vergoeden de annuleringskosten in het geval van overlijden of ziekte van ouders, broers of zussen. Maar wat als tijdens de vakantie je beste vriend(in) overlijdt? De ANWB biedt dan ook een vergoeding. En wist je dat je voor de annuleringskosten van gemiste concerten of theatervoorstellingen ook bij de ANWB terecht kunt?

Alle geldige annuleringsredenen van de ANWB Annuleringsverzekering lees je hier.

Dekking Calamiteiten

Als je een reis boekt, kun je niet alle gebeurtenissen in de wereld voorzien. De dekking Calamiteiten is een aanvullende dekking op de ANWB Annuleringsverzekering. Met deze dekking kun je jouw reis omboeken of annuleren als je niet meer naar jouw vakantiebestemming wilt door terrorismedreiging, natuurrampen of besmettelijke ziektes.

ANWB Annuleringsverzekering

Ga je binnenkort op reis en wil je een annuleringsverzekering afsluiten? Je kunt kiezen voor de ANWB Doorlopende Annuleringsverzekering of Kortlopende Annuleringsverzekering. Een doorlopende annuleringsverzekering is het hele jaar geldig en voordeliger als je regelmatig op vakantie gaat of een weekendje weg. Ook in eigen land.

Schade en diefstal voorkomen 

Met een ANWB Verzekering ben je verzekerd van goede hulp. Toch is het beter om schade of diefstal te voorkomen. Lees onze tips.

Goed verzekerd op vakantie 

Heb je vakantieplannen? Zorg dan dat je goed verzekerd op pad gaat. Hier vind je alle informatie op een rij.

Hobby en sport verzekerd 

Besteed jij je vrije tijd voor een hobby of sport? Zorg dan dat je verzekeringen op orde zijn. Bekijk onze handige informatie.

Thuis goed verzekerd 

Het is fijn om te weten dat je woning en je spullen goed zijn verzekerd. Met deze info weet je waarop je moet letten.