Naar artikel

Wel of niet je fiets verzekeren?

Je hebt een nieuwe fiets gekocht! Wellicht volgt nu de vraag: sluit je een fietsverzekering af of niet? Of je jouw fiets wel of niet verzekert is natuurlijk geheel aan jou. Wel is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Deze kunnen namelijk jouw keuze vergemakkelijken. Wat dit is lees je hieronder.

Stel jezelf een aantal vragen

Stel jezelf de volgende vragen voordat je je verdiept in een fietsverzekering. Deze vragen geven namelijk antwoord of een fietsverzekering überhaupt interessant voor jou is.

Wat is de aanschafwaarde van mijn fiets?

Een belangrijke vraag: wat is de aanschafwaarde van je fiets? Voor een tweedehands fiets van € 75,- loont een fietsverzekering natuurlijk niet. Maar bij een nieuwe of tweedehands (elektrische) fiets met een aanschafwaarde van bijvoorbeeld € 700,- of meer is het natuurlijk een ander verhaal.

De laatste jaren zien we dat e-bikes enorm in populariteit zijn gestegen. Niet alleen de aankoop, maar ook het aantal gestolen elektrische fietsen neemt toe. Omdat e-bikes duurder zijn, kiezen veel mensen ervoor hun elektrische fiets te verzekeren. Dus heb jij onlangs een e-bike aangeschaft? Dan kan het verstandig zijn om deze te verzekeren.

Waar stal ik mijn fiets?

De plek waar jij je fiets stalt bepaalt deels het risico of jouw fiets wordt gestolen en/of schade kan oplopen. Parkeer jij bijvoorbeeld altijd je fiets in een gesloten of bewaakte ruimte? Dan is de kans klein dat jouw fiets iets overkomt. Een fietsverzekering is dan niet per se noodzakelijk. Zet jij je fiets altijd in jouw eigen schuur of garage, dan is het afsluiten van een inboedelverzekering wel handig.

Ben je veel op pad met de fiets en zet je bijvoorbeeld je fiets vaak neer op openbare plekken? Dan is het raadzaam een fietsverzekering af te sluiten. Zo zijn winkelgebieden en stations populaire plekken onder fietsendieven. Als je in een grote stad woont, loopt je fiets ook meer risico om gestolen te worden.

Lees hier meer over de fietsdiefstal-hotspots in Nederland.

Kan ik zelf de schade betalen als mijn fiets wordt gestolen en/of wordt beschadigd?

Een andere afweging voor een fietsverzekering is om na te gaan of je de schade kunt betalen als jouw fiets wordt gestolen of beschadigd raakt. Als je geen geld achter de hand hebt om bij diefstal of schade een nieuwe fiets te kopen of te laten repareren, dan is het verstandig een fietsverzekering af te sluiten.

Kies je fietsverzekering

Heb je besloten om je fiets te verzekeren? Dan is de volgende stap uitzoeken hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn. Je kunt kiezen voor de dekking diefstal of schade. Je kunt ook een combinatie van deze twee dekkingen nemen. Zo ga je goed verzekerd op weg. De aanvullende dekking pechhulp kan voor sommige fietsers ook interessant zijn. Bij sommige verzekeraars valt pechhulp onder de standaarddekking van de fietsverzekering. Bij andere verzekeraars kun je dit als aanvullende dekking erbij nemen zoals bij ANWB.

Met de ANWB Fietsverzekering is je nieuwe of tweedehands fiets of e-bike goed verzekerd. Bij diefstal krijg je de eerste 5 jaar het aankoopbedrag terug. Je kunt rekenen op snelle en deskundige hulp bij schade en diefstal. Zo kun jij zorgeloos met je fiets op weg.

Premie vergelijken voor het afsluiten

Weet je welke dekkingen je kiest voor je fiets? Dan is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Premies kunnen verschillen per aanbieder en ook de dekking kan per verzekeraar altijd net iets anders in elkaar zitten. Vergeet daarom niet ook naar de polisvoorwaarden te kijken.