Naar artikel

Remmen en verkeersveiligheid

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt dat de bestuurder voor je ineens op zijn rem stond. Of dat je zelf plotseling moest remmen voor iets. Hoe kun je op een goede en rustige manier remmen? We geven jou een aantal tips.


Tips

Voorkom dat je te hard moet remmen

 • Blijf op een veilige afstand van de auto’s die voor en achter je rijden
  Dat heeft meerdere voordelen. Als eerste geef je je medeweggebruikers de kans om te kunnen remmen indien nodig. Als tweede houd je meer overzicht op de weg en alles daar omheen als je meer afstand neemt. Ten derde kun je je beter voorbereiden op mogelijke situaties, omdat je het overzicht hebt. Als laatste, als je in langzaam rijdend verkeer bent terechtgekomen, moet je de banden van de auto voor je en het asfalt voor je kunnen zien. Zo heb je voldoende reactietijd mocht er iets met de auto voor je gebeuren.
 • Kijk niet alleen naar de auto voor je, maar kijk ook wat er om je heen gebeurt
  Het is beter om verder te kijken dan alleen naar de auto die voor je rijdt. Vaak doet een gebeurtenis zich voor ongeveer 3 of 4 auto’s voor je. Door verder te kijken, kun je gebeurtenissen zien aankomen en kun je er sneller op anticiperen. Zie je bijvoorbeeld voor je veel auto’s met hun remlichten aan? Dan is er zeer waarschijnlijk iets aan de hand, of het nu gaat om wegwerkzaamheden, een ongeluk of een andere gebeurtenis, je kunt meteen reageren.
 • Rem geleidelijk
  Als je goed vooruit kijkt, zie je bijvoorbeeld of je een kruising of rotonde nadert. In zo’n geval kun je alvast je snelheid verminderen, zonder dat je heel hard hoeft te remmen. Rem vervolgens zachtjes en zet je auto in de tweede versnelling. Als je bij de kruising of rotonde bent aangekomen, druk je de rem helemaal omlaag om volledig tot stilstand te komen als dat nodig is.
 • Bereid je voor op mogelijke gevaren
  Je kunt makkelijker met een gevaar omgaan als je deze al (deels) hebt zien aankomen. Als je ergens een potentieel gevaar in ziet, is het verstandig om alvast een beetje af te remmen. Waar je op kunt letten? Waar een bestuurder naar kijkt en in welke richting de wielen staan. Door op deze punten te letten, kun je inschatten wat een bestuurder gaat doen.
 • Schat in hoe lang je erover doet om te kunnen stoppen
  Weet jij hoe snel je met jouw auto tot stilstand kunt komen als je een bepaalde snelheid rijdt? Het belangrijk om te weten wat jouw remweg is: de afstand die je nodig hebt om tot stilstand te komen vanaf het moment dat je begint met remmen. De remweg is afhankelijk van 2 factoren: de snelheid en de gemiddelde remvertraging. De remvertraging is het aantal km/u waarmee jouw snelheid elke seconde vermindert. De remweg neemt toe met het kwadraat van jouw snelheid. Voorbeeld: als jij 2 keer harder gaat rijden dan is jouw remweg 2 x 2 = 4 keer langer dan daarvoor. Houd er rekening mee dat deze berekening geldt bij een normaal wegdek en goede weersomstandigheden. Bij een slecht wegdek en slecht weer is de remweg langer.

Wij gaan ervan uit dat jij een veilige rijder bent

Daarom krijg je standaard elke maand 10% veilige rijderskorting. En kun je elk kwartaal tot 30% extra korting krijgen door veilig te rijden. De beacon (of dongel) in jouw auto verzamelt data over jouw rijgedrag. Ontvangen wij niet voldoende rijgegevens? Dan kunnen wij niet zien of jij veilig rijdt. De 10% veilige rijderskorting betaal je dan aan ons terug. Bekijk of de ANWVB Veilig Rijden Autoverzekering bij jou past en bereken direct je premie.

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.