Naar artikel

Optrekken en verkeersveiligheid

De manier waarop je optrekt met jouw auto kan bijdragen aan de verkeersveiligheid. Het sleutelwoord is rustig optrekken. Zo houd je zelf het overzicht op de weg en voorkom je onverwachte situaties voor jou en je medeweggebruikers. We zetten een aantal tips met betrekking tot het optrekken voor je op een rijtje.

Tips

Trek rustig op

Door rustig op te trekken, zorg je ervoor dat je beter op anderen kunt reageren en anderen ook op jou. Doordat je rustig optrekt, creëer je meer overzicht voor jezelf. Zo kun je beter reageren op handelingen van andere weggebruikers. Daarnaast geeft rustiger optrekken meer duidelijkheid over wat je gaat doen voor andere weggebruikers. Pas de snelheid vervolgens zo vlot mogelijk aan aan het overige verkeer tot aan de maximum toegestane snelheid.


Optrekken op een kruising

Je staat te wachten bij een rood stoplicht op een kruising. Veel mensen zijn geneigd om als het licht op groen springt zo snel mogelijk weg te rijden. Maar als je op hoge snelheid wegrijdt, kun je minder goed de situatie om je heen inschatten. Zeker als je rijdt op een kruising waar het verkeer van drie kanten kan aankomen. Trek rustig op op een kruising. Dit geeft je meer overzicht over je situatie om je heen.

Denk aan je medeweggebruikers

Als jij heel snel optrekt en wegrijdt, kan dat een schrikreactie bij je medeweggebruikers veroorzaken. Zeker als er weggebruikers in de buurt zijn die moeite hebben om jouw snelheid in te schatten. Houd hier rekening mee door rustig op te trekken.

Gebruik je gaspedaal soepel

Door het gaspedaal soepel te gebruiken, ervaar je vele voordelen: het brandstofverbruik vermindert, slijtage aan je auto vermindert, het rijden wordt veiliger en de impact van jouw auto op het milieu vermindert. Te hard accelereren kan ertoe leiden dat je gaat slippen. Wees vooral voorzichtig bij ijzige of natte omstandigheden.

Stel de bestuurderstoel goed af

Zorg ervoor dat de bestuurdersstoel goed is afgesteld. Als je in de juiste positie zit, kun je de pedalen gemakkelijker gebruiken en zit je ook nog eens comfortabeler. Controleer of je stoel ver genoeg naar voren staat om je pedalen te kunnen gebruiken zonder dat je te veel moet strekken met je benen. Als je te ver van de gaspedalen zit, ben je niet in staat om snel genoeg bij het gaspedaal te komen.

Niet te veel druk op het gaspedaal

Zorg voor niet meer druk op het gaspedaal dan nodig is om de auto te verplaatsen. Met te veel toeren verspil je brandstof en is het moeilijker om controle over je voertuig te houden. Daarnaast leidt het andere bestuurders af.

Kies voor de juiste versnelling

Het kiezen van de verkeerde versnelling kan de auto te snel of te langzaam doen bewegen. Dat kan problemen veroorzaken voor andere bestuurders. Als je hebt ingeschat dat je genoeg tijd hebt om je in het verkeer te verplaatsen, maar je kunt niet versnellen in de juiste snelheid dan ben je een gevaar voor jezelf en anderen op de weg.

Wij gaan ervan uit dat jij een veilige rijder bent

Daarom krijg je standaard elke maand 10% veilige rijderskorting. En kun je elk kwartaal tot 30% extra korting krijgen door veilig te rijden. De beacon (of dongel) in jouw auto verzamelt data over jouw rijgedrag. Ontvangen wij niet voldoende rijgegevens? Dan kunnen wij niet zien of jij veilig rijdt. De 10% veilige rijderskorting betaal je dan aan ons terug. Bekijk of de ANWVB Veilig Rijden Autoverzekering bij jou past en bereken direct je premie.

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.