5 tips voor het rijden bij gladheid

Rijden op gladde wegen, door ijzel of sneeuw, is voor veel mensen een nachtmerrie. En terecht, want een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Vijf tips om heelhuids thuis te komen.

1. Houd afstand

Het ligt enorm voor de hand: houd afstand. Vuistregel: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger – net zoals je bij mist zou doen. Die extra meters geven jou en degene achter je meer tijd en ruimte om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Bij invoegen geldt hetzelfde. Neem de tijd en ruimte om rustig, met gepaste snelheid in te voegen.

2. Kijk ver voor je uit

Kijk ver voor je uit, dan stuur je meestal vanzelf in de goede lijn en zie je eerder wat er gebeurt op de weg. Dit gaat beter als je niet te dicht achter je voorganger rijdt.

3. Trek rustig op

Soms is optrekken vanuit stilstand al meteen een uitglijder. De banden hebben dan moeite om grip te vinden. Wegrijden in de tweede versnelling kan helpen. Geef weinig gas en laat de koppeling heel rustig opkomen. Doe al je handelingen rustig en met beleid: stuur gelijkmatig, rem niet abrupt, stuur bochten niet te scherp in.

4. Remmen: soms hard

Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal functioneert. Als het ABS werkt, remt de auto maximaal af zonder dat de wielen blokkeren zodat je kunt blijven sturen. Het ABS werkt alleen bij maximale remdruk, wanneer je het rempedaal tot op de bodem blijft intrappen. Ga dus niet  ‘pompend’ remmen. Schrik niet als het rempedaal onder je voet begint te trillen en je rare geluiden hoort: dat is normaal.

5. Blijf alert, ook mét winterbanden 

Is het glad door sneeuw en heb je zomerbanden onder de auto zitten? Ga dan niet op pad. Met winterbanden kun je eventueel wel de weg op, maar winterbanden zijn zeker geen totaaloplossing voor winterse problemen. Als je twee keer zo hard rijdt, is je remweg normaal gesproken vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dat versterkt. Winterbanden mogen een kortere remweg hebben dan zomerbanden. Wanneer je hard rijdt, wordt dat effect volledig opgeheven.

We willen ook een fabeltje uit de wereld helpen. De bandenspanning verlagen zou handig zijn bij gladheid. De banden zouden daardoor meer contact met de weg maken, wat zou resulteren in extra grip. Te zacht opgepompte banden gaan juist ten koste van de stabiliteit. De zachtere structuur van winterbanden verergert dat. Om winterbanden optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning belangrijk.
Alles over winterbanden

Toch schade?

Ben je onverhoopt toch in een slippartij beland en heeft je auto schade? Lees hier meer over de ANWB autoverzekering en verschillende dekkingen.

Pech Onderweg?

Door kou kan je accu sneller leegraken, maar ook andere pechsoorten hebben eerder vat op je auto met koud weer. Heb je nog geen Wegenwacht? Regel dat dan vóórdat je stil komt te staan.

Bekijk de pakketten
 

Zie ook

Hoe is de situatie nu op de weg?
Doe je winterjas uit in de auto
Tips tegen uitglijden op de fiets