Auto winterklaar maken

Tips: Van voorkomen van accuproblemen tot invetten van deurrubbers

Tijdens de winter zijn de omstandigheden voor je auto een stuk zwaarder door de lage temperaturen, gladheid en pekel. Hoe maak je de auto winterklaar? Dit kun je zelf doen om winterse auto-problemen te voorkomen.

Bereid je auto voor op de winter

Door je auto voor te bereiden op winters weer kun je een hoop ergernis en problemen voorkomen. Van het invetten van deurrubbers tot het checken van je accu. Met deze tips van de Wegenwacht rijd je ’s ochtends gewoon weg. Zonder irritatie en tijdsverlies.

 1. Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale stick of smeersel, maar talkpoeder kan ook al helpen.
 2. Vul de ruitensproeiervloeistof bij met een antivriesvariant. De zomervloeistof kan bevriezen in het reservoir.
 3. Koop een speciale deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Ramen krijg je ook ijsvrij met ruitontdooier.
 4. Stel een setje winterspullen samen. Denk naast ruitontdooier, slotontdooier (buiten de auto bewaren) en ijskrabbers ook aan een paar matten, een schep en een veger om wegrijden uit diepe sneeuw makkelijker te maken. Heb je nog niet alles in huis? Een setje winterspullen koop je snel en eenvoudig in onze webwinkel.
 5. Wissel je zomerbanden door winterbanden. Zo heb je veel meer grip bij winterse omstandigheden.
 6. De accu zorgt in de winter veruit voor de meeste problemen, probeer deze dus te sparen. De zelfontlading van de accu gaat sneller bij koude temperaturen. Vermijd het rijden van alleen korte stukjes. De dynamo komt dan niet voldoende in de gelegenheid om de accu bij te laden.
 7. Een handrem kan vastvriezen. Gebruik de handrem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan. Sommige auto’s hebben een elektronische handrem. Omdat zulke systemen niet met kabels maar op stroom werken, zou vorst geen problemen mogen opleveren.
 8. Goed zicht is erg belangrijk. Zorg voor schone ruiten, die beslaan minder snel. Gebruik de airco om de condens weg te krijgen. Als het te koud is voor de airco zal er ook minder vocht in de lucht zitten, en is de kans op condens stukken kleiner.

Zo ontdooi je je auto

Vastgevroren portieren, een dichtgevroren deurslot, een handrem die vast zit; irritante winterproblemen die je snel kunt oplossen. In deze video zie je hoe je je auto snel kunt ontdooien, zonder dat er dingen stuk gaan.

 1. Sloten bevroren: gebruik slotontdooier, een zakje warm water of föhn om de sloten te verwarmen.
 2. Deuren dichtgevroren: druk de deuren bij de raamsponningen goed aan zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen gebruiken).
 3. Handrem bevroren: trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
 4. Ruiten bevroren: gebruik een plastic ijskrabber of een flacon ruitontdooier. gebruik geen emmer warm water, daardoor kunnen ruiten barsten. Ruitontdooier komt ook van pas bij het loshalen van vastgevroren ruitenwissers.
 5. Ruitensproeiers bevroren: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Is het reservoir (met zomervloeistof) bevroren? vul het dan aan met warm water zodat het ijs smelt en vergeet het niet te vullen met een antivriesvariant.
 6. Veeg eventuele sneeuw van de auto voordat je gaat rijden. Het kan een gevaar vormen voor jezelf of andere weggebruikers als het tijdens het rijden los komt.
 7. Wil de motor niet starten door een lege accu? Schakel bij voorkeur de Wegenwacht in. Zelf aan de slag gaan kan schade aan de elektronica opleveren.

Handig: wintersetje voor de auto

Handige winterspullen die bij de auto horen:

Winterbanden: optimaliseer je grip bij winterse omstandigheden.

•Ruitontdooier: uiteraard om de ruiten te ontdooien, alternatief voor de ruitenkrabber.

•Slotontdooier: om sloten te ontdooien. Bewaar de slotontdooier dan ook buiten de auto.

•IJsdeken: leg hem op de voorruit voordat het gaat vriezen en je hoeft niet te krabben.

•IJskrabber (plastic): om ruiten ijsvrij te maken.

•Veger: om sneeuw van de auto te vegen.

•Warme dekens: voor als je onderweg met pech komt te staan en moet wachten op hulp.

Ontbreken er nog spullen in jouw winterset?
Vul hem eenvoudig en snel aan in de ANWB webwinkel.

Winterse omstandigheden en ANWB Verkeersinformatie

Ga voorbereid op weg en houd de verkeersinformatie in de gaten voor de actuele situatie op de weg. De ANWB verkeersredactie houdt niet alleen de situatie op de Nederlandse wegen in de gaten, maar ook van verschillende Europese landen door middel van grafische verkeersinformatie, twitterfeed en nieuws. Handig tijdens de wintersport.
ANWB Verkeer