Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Zimbabwe

De aantrekkelijke vergezichten van de Eastern Highlands, ongerepte wildparken in Hwange National Park en kuddes olifanten. Met deze mooiste bezienswaardigheden ontdek je Zimbabwe.

Wat te doen in Zimbabwe?

Zimbabwe is het verrassende land van Afrika. Bekend om de ongerepte natuur en enorme wildparken. Grenzend aan Mozambique, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika. Met een oppervlakte van 390.580 vierkante kilometer is Zimbabwe 9,4 keer zo groot als Nederland. Het landschap is heuvelachtig en kent enkele berggebieden. Van de drukke hoofdstad Harare tot de serene Eastern Highlands. Geef je ogen het mooiste uitzicht van de wereld bij ‘the view of the world’ in het Matobo National Park. Reis je mee naar de mooiste bezienswaardigheden van Zimbabwe?

1. De donderende rook van de Victoria Falls

Op de grens met Zambia staat een van de zeven wereldwonderen, de Victoria Falls. Afrikanen noemen het ‘Mu si O Tu Nya’ ofwel 'de rook die dondert’. Het water van de twee kilometer brede waterval stort vanaf de Zambezi-rivier zo’n honderd meter naar beneden. Er ontstaat een mistwolk van kleine waterdruppels. Wandel door het National Park en kom stap voor stap dichter bij het dichtstbijzijnde uitkijkpunt op de waterval. Hier is het lawaai oorverdovend, je kan elkaar moeilijk verstaan en je kan er flink nat worden. Huur bij de ingang van het park een poncho of neem er zelf een mee.

De Victoria Falls zijn het hele jaar door te bezoeken, maar dit natuurwonder kent wel zijn beste momenten. In het regenseizoen – van november tot maart – valt het meeste water naar beneden. 625 miljoen liter water vliegt per minuut over de rotsen naar beneden.

2. De groene stad Harare

In het noordoosten van Zimbabwe vind je de hoofdstad Harare. Gelegen in Mashonaland, een regio voornamelijk bewoond door het Shona-volk. De Shona’s waren de eerste bewoners van Zimbabwe. Zij maken ongeveer 75% van de totale bevolking uit. Shona’s waren voornamelijk jagers en landbouwers. In de traditionele Shona-cultuur worden ijzer- en aardewerken gemaakt. Bezoek de Shona Sculpture Gallery. Een beeldentuin waar stenen sculpturen uit Zimbabwe zijn gepositioneerd, ook wel bekend als de 'Shona sculpture' kunstbeweging.

Wil je even ontspannen? Maak een wandeling door het centrum en ontdek de vele botanische tuinen en parken die de stad te bieden heeft. Loop door de groene oase van de Africa Unity Square. Het park werd gebouwd in 1890 en dient als een belangrijke ontmoetingsplek voor de bewoners van de stad, zowel nu als toen.

3. Het onbekende van Groot-Zimbabwe

Bezoek Groot-Zimbabwe. Groot-Zimbabwe is een oude stad in Zimbabwe met ruïnes uit de 11e eeuw. Ooit was dit de hoofdstad van een gebied dat nu Mozambique en Zimbabwe is. In het zuidoosten van Zimbabwe ligt deze hoofdstad waar een elf meter hoge muur tussen het heuvelachtige landschap staat. De ruïnes zijn gelegd zonder een klodder cement te gebruiken. Van de rotsen uit de heuvels zijn granietblokken gehakt om de muren op te bouwen. De oorsprong van de ruïnes is een mysterie. Of het de woonplek was van het Shona-volk, een koninklijke residentie of een groot handelscentrum weet men niet. In het Great Zimbabwe Museum vind je gereedschappen, kroonjuwelen en een kleine collectie oosterse handelsgoederen.

De oude stad wordt volledig opgenomen in de wilde omgeving. Loop langs de 820 meter uitgestrekte muren met smalle kruip-door-sluip-door-paden en over handgemaakte stenen. De omgeving kleurt groen als eenmaal het regenseizoen – november tot maart – is begonnen, waaronder de acaciabomen.

4. De ‘view of the world’ in Matobo National Park

Het Zimbabwaanse landschap Matobo National Park kent een wijds landschap van 424.000 hectare. Verspreid over dit landschap vind je grote keien en grotten die dienden als onderdak voor het Shona-volk in de Steentijd. Dit zijn de Matobo-hills. Op de keien en grotten tekenden de Shona hoe ze naar voedsel zochten en hoe deze traditie plaats maakte voor een agrarische samenleving. Reis dertienduizend jaar terug in de tijd, wandel langs honderden rotstekeningen en ontdek hoe het Shona-volk hier leefde.

Zie de zon oranje kleuren en achter het glooiende landschap verdwijnen vanaf de top van de berg op ‘the view of the world’. In het Matobo National Park ligt op deze plek Cecil Rhodes sinds 1902 begraven en heeft deze plek zelf zo genoemd. Deze Engelsman wilde het Britse rijk in Afrika stichten. Tot 1980 heette Zimbabwe Rhodesië, benoemd naar de omstreden Cecil Rhodes.

5. De oude locomotieven van Bulawayo

In het zuidwesten van Zimbabwe ligt Bulawayo. De op een na grootste stad van het land en de hoofdstad van het Matabeleland, een regio in het zuidwesten van Zimbabwe waar vooral graan, katoen, suiker en goud wordt verbouwd en gewonnen. Het is een sfeervolle stad waar bomen een tunnel vormen over de lange straten. Rijd je naar het zuiden, dan eindigen deze straten in het ruige landschap van het Matobo National Park op een half uur rijden. Goed te combineren. De stad biedt aangelegde parken en brede boulevards waar de Jacarandaboom in september/oktober zijn paarsblauwe bloemblaadjes ontpopt en de stad kleurt. Bezoek Bulawayo voor mooie parken, kunst- en ambachtswinkels en om musea te verkennen.

Nieuwsgierig naar historische spoorwegen? Bezoek Bulawayo’s Spoorwegmuseum. Bulawayo is een belangrijk transportknooppunt voor metaal en textiel tussen Bulawayo, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika. Het museum ligt naast het hoofdstation van de stad. Verschillende exposities leren je over de geschiedenis van het Zimbabwaanse spoorwegennetwerk. Oude stoomtreinen zijn goed bewaard gebleven, waarvan de oudste stukken uit 1897 komen.

6. Olifanten spotten in Hwange National Park

Het Hwange National Park geeft je de beste kans om wilde dieren te spotten, in West-Zimbabwe. Dit is het grootste park van Zimbabwe en is met 14.600 vierkante kilometer een thuis voor de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Zeker 120.000 olifanten lopen in deze gebieden rond. In de droge tijd – april tot november – bevatten de rivieren weinig water, het gras is uitgedroogd, scheuren lopen door het zanderige landschap en planten hebben moeite met groeien. Afgegraven holtes worden door mensen gevuld met water en zorgen voor kleine meertjes die voorkomen dat dier en plant uitdrogen.

Bezoek het Hwange National Park tijdens het droge seizoen. Op zoek naar water verzamelen kuddes nijlpaarden, penseelzwijnen en leeuwen zich rond deze aangename waterrijke plekken. Een uitgelezen kans om je favoriete big five dier van je bucketlist af te kruisen.

7. De veelzijdige Eastern Highlands

Grenzend aan Mozambique liggen de Eastern Highlands, 300 kilometer langs de oostkust van Zimbabwe. Gevuld met watervallen, groene heuvels, valleien, flora en fauna. Dit is een dunbevolkt stukje Afrika waar de locals in de warme zomermaanden verblijven. Het bergachtige gebied bestaat uit drie regio’s: Nyanga National Park (noordelijk), Bvumba Mountains (midden) en Chimanimani National Park (zuidelijk). Met alle drie hun eigen bijzondere kenmerken. Tussen de glooiende heidevelden van het Nyanga National Park staat de hoogste berg van Zimbabwe. De Mount Nyangani van 2595 meter is omgeven met dennenbomen, meren vol forellen en theeplantages.

In het Chimanimani-gebergte steken granieten stenen toppen boven het ruigelandschap uit. Grotten, kliffen en watervallen domineren dit gebied. Bij de Bvumba Mountains vind je veel koffieplantages. Dankzij de weelderig nevelwouden, koele temperaturen en goede grond hebben de Eastern Highlands een perfect klimaat om koffie te verbouwen.

Inspiratie voor een onvergetelijke verre reis

De 15 mooiste verre bestemmingen 
Bewonder de rijstterrassen van Bali, het vulkanische geweld van Nieuw-Zeeland of de tropische wateren van Belize.
De mooiste treinreizen ter wereld 
Ah, de trein! Je hoeft niet op het verkeer te letten en je komt op plekken die anders onbereikbaar zouden zijn. Dit zijn treinreizen om van te dromen. Rail away!
De mooiste stranden ter wereld 
Wandel over de woeste, zwarte stranden van IJsland, maak kennis met duizenden pinguïns op Boulders Beach in Zuid-Afrika of zwem met tropische vissen bij de koraalriffen van Honduras.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu€10,-korting
Huur een auto met ledenvoordeel 

In het buitenland een auto huren? Dat kan via de ANWB met ledenvoordeel bij Sunny Cars.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.