Praktisch ter plaatse in Turkije
Op vakantie? Er zijn altijd dingen waar je rekening mee moet houden. Bekijk hier de praktische informatie voor Turkije.
Elektriciteit
Voltage
- 230 volt
Stopcontacten
- Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen niet-geaard (type C) of geaard (type F) zijn.
- Je hebt geen reisstekker of wereldstekker nodig.
Feestdagen
2023 | 2024 | |
Nieuwjaar (Yeni yıl) | 1 januari | |
Suikerfeest (Seker Bayrami; A) | 21 t/m 23 april | 10 t/m 12 april |
Dag van de Soevereiniteit en van het Kind (Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami) | 23 april | |
Dag van de Arbeid (Işçi Bayramı) | 1 mei | |
Dag van Atatürk, Jeugd en Sport (begin opstand Atatürk, 1919) | 19 mei | |
Offerfeest (Kurban Bayrami; A) | 28 juni t/m 1 juli | 16 t/m 19 juni |
Dag der Democratie en Nationale Solidariteit (neerslaan staatsgreep 2016) | 15 juli | |
Dag der Overwinning (Zafer Bayramı; Slag bij Dumlipinar, 1922) | 30 augustus | |
Dag der Republiek (Cumhuriyet Bayramı; 1923) | 29 oktober |
- A: Islamitische feestdagen verschuiven elk jaar zo'n 10 à 11 dagen en de datum is mede afhankelijk van de maanstand. De exacte data worden kort tevoren aangekondigd.
- Op de eerste twee dagen van het Suikerfeest en het Offerfeest zijn banken en kantoren gesloten, winkels niet of beperkt open, en hotels, bussen, treinen en vliegtuigen vaak vol.
Feiten en cijfers
Officiële naam
- Republiek Turkije / Türkiye Cumhuriyeti (Turks)
Inwoner
- Turk (m), Turkse (v)
Staatsvorm
- Republiek
- Turkije is opgedeeld in 81 provincies.
Hoofdstad
- Ankara
Europese Unie
- Turkije is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie.
Taal
- Turks
Aantal inwoners
- 2019: 83 miljoen
Oppervlakte
- 779.452 km² (19 keer Nederland)
Inkomen per inwoner per jaar
- 2018: $ 25.100 (NL: $ 50.200)
Gemiddelde levensverwachting
- 2018: 77,4 jaar (NL: 82,1 jaar)
Munteenheid
- Turkse lira (TRY)
Landcode kenteken
- TR
Afstand vanaf Utrecht
- Ankara: 3.090 km
- Istanboel: 2.665 km
- Antalya 3.385 km
Gezondheid
- De gezondheidszorg in Turkije is in de grotere steden van goede kwaliteit. In onder andere Ankara, Antalya, Izmir en Istanbul zijn particuliere ziekenhuizen met moderne faciliteiten en goede specialisten. In kleinere plaatsen is het niveau van de gezondheidszorg lager.
- Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald.
- In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.
Corona (COVID-19)
- In een aantal landen gelden maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bekijk voor je op reis gaat het actuele reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.
Noodgevallen
- In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de Reisapp Buitenlandse Zaken.
- Voor informatie en eventuele ondersteuning kun je ook terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Turkije.
Vakantieformulier 111
- De Europese zorgpas (EHIC) is in Turkije niet geldig, maar een zogeheten Vakantieformulier 111 biedt reizigers recht op vergoeding van spoedeisende medische zorg onder dezelfde voorwaarden. Op het moment dat onmiddellijke spoedeisende medische zorg noodzakelijk is, kun je het 111-formulier telefonisch aanvragen bij de alarmcentrale van je ziektekostenverzekeraar. Houd er rekening mee dat zorgkosten mogelijk contant moeten worden betaald. Bewaar in elk geval altijd alle rekeningen, afschriften en kwitanties. Raadpleeg de website van je zorgverzekeraar voor meer informatie over de EHIC en het Vakantieformulier 111.
Geneesmiddelen
- Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.
- Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.
Medische verklaring
- Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).
- Vraag de verklaring tijdig aan.
- Ga voor meer informatie naar hetcak.nl.
Gezondheidsadviezen
Muggen
- In het zuidoosten van Turkije komt malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend steken.
- Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
Slangen en schorpioenen
- In de bergen van Turkije leven slangen en schorpioenen. Draag bij wandelingen door begroeid terrein beschermende kleding en dichte schoenen. Controleer schoenen, slaapzakken en de rest van de bagage op ongedierte. Hoewel de meeste beten ongevaarlijk zijn, is het aan te raden na een beet een arts of apotheker te bezoeken.
Zoogdieren
- Hondsdolheid komt voor in Turkije. Vermijd contact met zoogdieren en aai bijvoorbeeld geen zwerfhonden, die hier veel voorkomen.
- Neem onmiddellijk contact op met een arts bij een beet of krab van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis).
Drinkwater
- Het kraanwater in Turkije is niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.
Voedsel
- Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en zelf geschild fruit.
Zwemwater
- Zwemmen en pootjebaden in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.
Hygiëne op reis
- Neem hygiëneregels serieus en kijk voor praktische tips op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/gezond-op-reis/hygiene-op-reis.
ANWB Vakantiedokter
- De ANWB Vakantiedokter staat voor je klaar als je medisch advies nodig hebt op vakantie in het buitenland. Je kunt in het Nederlands met een medisch adviseur spreken. Iedereen met een ANWB Reisverzekering kan gebruikmaken van deze dienst via de Alarmcentrale: + 31 70 314 14 14.
- Let op: bel voor noodgevallen het landelijke alarmnummer.
- Voor uitgebreide informatie zie anwb.nl/verzekeringen/reisverzekering/vakantiedokter.
Huisdier op vakantie
- Turkije is een matig hondvriendelijk land. Er zijn wel appartementen te vinden waar een hond welkom is.
- Honden worden in Turkije alleen als waakhond of soms als hulphond gebruikt. Het is geen gewoonte een hond binnenshuis te hebben. Hierdoor kijkt de Turkse bevolking anders tegen honden aan dan wij gewend zijn.
- De vereisten voor het meenemen van je huisdier zijn redelijk complex, tevens kan de lange reis en de hitte het plezier voor de huisdieren behoorlijk verminderen.
Identificatie
- Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip (standaard wordt de ISO microchip 11784/11785 ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Tevens is er ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
Gezondheid
- Honden en katten moeten ten minste 4 maanden voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiësvaccinatie). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar).
- Er moet minimaal 30 dagen na de vaccinatie en minimaal 3 maanden voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. De uitslag moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Let op: De chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht (op dezelfde dag mag).
- Je hebt voor Turkije een gezondheidsverklaring nodig van maximaal 4 maanden oud. De verklaring moet gelegaliseerd worden via de afdeling CoA van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (nvwa.nl). Je kunt een afspraak maken online of via 0900-0388 (€ 0,20 per gesprek + gebruikelijk tarief).
- Aangeraden wordt je huisdier door de dierenarts te laten behandelen tegen teken en wormen, laat dit aantekenen in het EU-dierenpaspoort en op de gezondheidsverklaring.
- Honden en katten hoeven in Turkije niet in quarantaine.
- Turkije is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.
- De temperatuur kan in Turkije flink oplopen in de zomer. Een hond kan daardoor snel oververhit raken. Zorg dus altijd voor voldoende water en afkoeling.
Verboden honden
- Pitbull terriër.
Huisdieren en vervoer
- De Turkse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een hond of kat in de auto. Je kunt daarom het beste uitgaan van artikel 5 in de Nederlandse Wegenverkeerswet (WvW 1994). Volgens dit artikel mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
- In Turkije kan een hond of kat in het vliegtuig of op de boot ingecheckt worden als handbagage of voor een speciale vrachtruimte.
Jonge dieren
- Dieren jonger dan 3 maanden worden niet toegelaten.
Bijzonderheden
- Denk er ook aan de regels van de landen te bekijken waar je doorheen reist richting Turkije.
Informatie
- Landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren: licg.nl.
Kleding
- Neem luchtige kleding mee. Een (fleece)trui of vest is handig voor de koele avonden. Lange mouwen en een lange broek bieden 's avonds bescherming tegen muggen.
- Stevige wandelschoenen bieden tevens bescherming tegen slangenbeten. Aan de kust zijn stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen.
- Bij moskeebezoek geldt een kledingvoorschrift. Vrouwen bedekken hun haar met een sjaal, dragen hun rok of broek tot over de knie en de armen zijn geheel bedekt. Mannen dragen een lange broek en de armen zijn tot op de elleboog bedekt.
Klimaat
- De west- en zuidkust hebben een mediterraan klimaat: de zomers zijn heet en de winters zacht.
- Het Zwarte-Zeegebied kent een gematigd klimaat met warme zomers, zachte winters en veel regen.
- Centraal- en Oost-Anatolië kennen een steppeklimaat met hete, droge zomers en koude winters. Zelfs in de zomer kunnen de nachten koud zijn.
Praktische tips
Paspoort kwijt
- Je paspoort of ID-kaart kwijtraken tijdens je vakantie is op z'n zachtst gezegd onhandig. Lees wat je kunt doen op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/reisdocumenten/paspoort-kwijt-op-vakantie.
Reisseizoen
- Het badseizoen aan de Zee van Marmara en het noordelijk deel van de Egeïsche Zeekust loopt van juni tot en met eind september. In het zuidelijk deel van de Egeïsche Zeekust en aan de Middellandse Zee loopt het badseizoen van eind april tot eind oktober.
- De Turkse Rivièra (zuidkust) is niet echt geschikt om te overwinteren. Voor een actief of cultureel verblijf is de winter wel aangenaam, maar toeristische voorzieningen zijn niet op de winter ingesteld. Winkels en andere voorzieningen kunnen gesloten zijn. Excursies worden wel georganiseerd.
- Vlakbij Antalya liggen bergen waar je 's winters kunt skiën.
- Istanboel kun je het beste buiten de (hete) zomerperiode bezoeken.
- De beste perioden om Centraal- en Oost-Anatolië te bezoeken zijn het voorjaar (mei t/m juni) en najaar (september).
- Ook de winter heeft z'n charme. Bijvoorbeeld in Cappadocië, wanneer de bizar gevormde tufsteenformaties zijn bedekt onder de sneeuw.
Schoolvakanties 2022-2023
van | t/m | |
Herfstvakantie | 14-11-2022 | 18-11-2022 |
Wintervakantie | 23-01-2023 | 03-02-2023 |
Voorjaarsvakantie | 17-04-2023 | 20-04-2023 |
Zomervakantie | 19-06-2023 | 08-09-2023 |
Taal
- Meest gesproken taal: Turks (officieel).
- Onder de minderheidstalen bevinden zich Arabisch, Armeens en Grieks; Koerdisch, de taal van de grootste minderheid, wordt vooral in het oosten en zuidoosten gesproken.
- Onderwijs in een van de minderheidstalen is, ondanks internationale druk en protesten van mensenrechtenorganisaties, grondwettelijk verboden.
- In hotels en bij bezienswaardigheden kun je meestal ook wel met Engels, Duits of Frans uit de voeten.