Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Bangkok

Bangkok is een wervelende bestemming in het ‘land van de glimlach’. Bezoek het traditionele Thaise huis van Amerikaan James Thompson en stap op de fiets over de groene long Bang Krachao Island. Ontdek Bangkok met de mooiste dertien bezienswaardigheden.

Wat te doen in Bangkok?

Thai Bangkok Kung Trep, ofwel Bangkok, is een avontuur op zich. Met de bruisende Khao San Road, de Maeklong-markt en de vele wolkenkrabbers is de hoofdstad van Thailand een metropool waar modern en traditioneel in balans zijn. Ook op de Chao Phraya-rivier is dit zichtbaar: Thaise longtailboten varen harmonieus gezamelijk met opgevoerde watertaxi’s over de levensader van Bangkok. Het Boeddhisme wordt geëerd in de goudglanzende tempels Wat Pho en Wat Phra Kaew met de heilige smaragdgroene boeddha. Op typische Thaise markten als de Chatuchak Market leidt het onvermijdelijke afdingritueel vrijwel nooit tot boze gezichten. Welkom in het ‘Land van de Glimlach’: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bangkok.

1. Het schiereiland Bang Krachao: de groene long van Bangkok

Het natuurlijke schiereiland Bang Krachao is de groene long van Bangkok en een van de verborgen parels van de stad. Niet alleen door de dichtbegroeide mangrovebossen maar ook vanwege de daadwerkelijke vorm van een menselijke long. Toeterende tuktuks maken plaats voor rinkelende fietsbellen en houten huizen die worden omgeven door palmbomen bepalen het straatbeeld.

Om de natuur te blijven beschermen mogen huizen niet boven de boomgrens uitkomen en zijn gemotoriseerde voertuigen niet toegestaan (behalve voor bewoners). De leukste manier om het eiland te verkennen is dan ook per fiets. Toer over het 2 kilometer lange fietspad Pa Sam Yuk, over houten bruggetjes die de waterpoelen verbinden en onder laaghangende mangrove- en palmtakken door.

2. Chatuchak Market: de grootste markt van Thailand

De wijk Chatuchak is doordeweeks een rustige wijk, totdat op vrijdagmiddag de Chatuchak Market losbarst. 15.000 marktlieden stallen hun waar uit in de simpele maar bomvolle kramen, die de grootste markt van Thailand vormen. Van vrolijke T-shirts en kamerplanten tot keramieken vazen en eetkamerstoelen.

’s Avonds worden al je zintuigen op scherp gezet. Techno-muziek knalt uit de speakers, een voortkruipende mensenmassa vult de straten en de geur van kokosijs prikkelt je neus. Bezoek de markt op zaterdag en zondag om 09.00 uur, wanneer de kramen net geopend zijn. Verkopers geloven dat de eerste verkoop van de dag geluk brengt en gaan gewillig mee in je afdingkunsten. Handig om te weten: de meeste verkopers accepteren geen creditcard, dus zorg voor contant geld.

3. De porseleinen huisraad op Wat Arun

Aan de oevers van de Chao Phraya-rivier staat de 19e-eeuwse Wat Arun, ofwel ‘Tempel van de Dageraad’ (‘Wat’ betekent tempel in Thais). Al vanuit je longtailboot valt de centrale 82 meter hoge toren van de tempel op, zeker tijdens zonsopgang en -ondergang. De gouden gloed van de zon weerkaatst op de talloze porseleinen ornamenten en glinstert in het rimpelige oppervlak van de rivier.

Volgens een legende komen de Chinese porseleinen ornamenten van de lokale bevolking. Er zou onvoldoende geld zijn geweest om de tempel te voltooien, dus werd de gedetailleerde versiering gemaakt met eigen huisraad. In werkelijkheid zijn de ornamenten gemaakt van gebroken stukken porselein van handelsboten uit China. Leuk weetje: de tempel staat ook afgebeeld op de 10 Baht munt.

4. Het nachtelijke circus Khao San Road

Wat overdag nog een doorgaande weg is voor verkeer, slaat na zonsondergang om in een waar circus. Muziekboxen voeren een onderlinge strijd om welke het hardst kan, flikkerende neonverlichting verblindt je ogen en luidruchtige standwerkers bereiden de lekkerste Pad Thai. Welkom op de 400 meter lange Khao San Road, de bekendste straat in Bangkok.

Khao San betekent ongekookte rijst en doet de straat eer aan: eetgelegenheden zijn 24/7 geopend. Van fastfoodketens tot omgebouwde bakfietsen als foodtrucks. Loop met een vers geroosterde spin op een stokje langs overvolle terrassen vol genietende backpackers. Voor de kalmere versie steek je over naar Soi Ramuttri, de parallelle tegenhanger van Khao San Road. Geen neonverlichting maar sfeervolle lampionnen verlichten de straten en luidsprekers maken plaats voor live muziek.

5. De driekoppige olifant bovenop het Erawan Museum

Al vanaf de grote Motorway 9 zie je een van de meest unieke musea van Bangkok liggen: het Erawan Museum. Bovenop het zuurstokroze museum torent de driekoppige olifant Erawan 29 meter boven de bebouwing uit. Dit beeld staat in het Hindoeïsme voor de mythische olifant Airavata, die de godin Indra op zijn rug draagt.

De benedenverdieping van het museum is minimaal verlicht en bevat kunstvoorwerpen uit de privécollectie van de Thaise miljonair Lek Viriyapant. Van theesets uit de Chakri-dynastie (van de 18e eeuw tot heden) tot Vietnamese keramische vazen. Laat je betoveren door de donkerblauwe en okergele vlakken van het glas-in-loodraam op de bovenste verdieping, dat symbool staat voor de hemel. Mythische figuren als rode draken wisselen af met sterren en vormen samen de symbolische Melkweg.

6. Chao Phraya-rivier: de levensader van Bangkok

Sinds de 15e eeuw is de Chao Phraya-rivier van levensbelang voor de Thai in Bangkok. Destijds was de grond waar nu de bruisende metropool ligt niet meer dan een zompig moeras, met de Chao Phraya als toevoer. Toch trok de Thaise bevolking hier naartoe voor de vruchtbare grond aan de oevers van de rivier.

In de loop der tijd kreeg Bangkok de bijnaam ‘Venetië van het Oosten’ door de kanalen die vanuit Chao Phraya zijn gegraven. Wegen waren er amper in de 18e eeuw, waardoor al het transport over het water ging. Rijst afkomstig van de terrassen buiten Bangkok werd over de kanalen naar de drijvende markten vervoerd voor handel. Per Thaise longtailboot doorkruis je deze kanalen van Chao Phraya, langs de bezienswaardigheden van Bangkok.

7. Op audiëntie in het Royal Grand Palace

Een van de populairste bezienswaardigheden van Bangkok is het Royal Grand Palace aan de Chao Phraya-rivier. Dit 22 hectare grote complex omvat honderd gebouwen en tempels die nog gebruikt worden voor officiële ceremonies. Ondanks dat de koninklijke familie sinds 1925 in het Chitralada Palace woont.

Bewonder naast de beroemde Phra Kaew-tempel de Amarindra Winitchai, ofwel de troonzaal. Hier ontving koning Rama I (1782 – 1809) de lokale bevolking op audiëntie. Een traditie die nog steeds in ere wordt gehouden, is de kroning van de nieuwe koning waarbij alle politici van het land aanwezig zijn. Bijzonder zijn de rood en gouden zuilen op de aangrenzende binnenplaats, die oorspronkelijk door Rama zijn gebouwd om de olifanten van ambtenaren aan vast te binden.

8. Het huis van de ‘Koning van Zijde’ Jim Thompson

Verstopt tussen teakbomen en palmstruiken staat het Jim Thompson House, een woning met een intrigerende geschiedenis. James Harrison Wilson ‘Jim’ Thompson (1906 – 1967) was een Amerikaan die tijdens de Tweede Wereldoorlog als soldaat naar Bangkok vertrok. Hij verloor zijn hart aan het land en besloot na de oorlog terug te keren. Als zoon van een textielfabrikant zette hij zich in om de zijdeproductie op gang te helpen. Met de titel ‘Koning van Zijde’ als gevolg.

Thompson was ook een fervent kunstliefhebber – van boeddhabeelden en geborduurde wandkleden tot porseleinen theepotten. Zijn huis werd echter te klein, dus kocht hij vier nieuwe houten huizen om met dit materiaal een grote etalage te kunnen maken. Zo geschiedde: tegenwoordig is het een museum waar de krakende trappen en gladgeschuurde balustrades historie ademen.

9. Wat Phra Kaew: de meest heilige tempel van Thailand

Op het buitenhof van het Royal Grand Palace ligt de populaire Wat Phra Kaew die in de volksmond bekend staat als de ‘Tempel van de smaragdgroene boeddha’. Van de bijna 40 duizend tempels in Thailand is dit de belangrijkste vanwege het 66 centimeter hoge beeld van Boeddha in kleermakerszit. Binnen het Boeddhisme is dit 15e-eeuwse beeld een van de heiligste objecten: het zou ziektes als cholera bestrijden en koningen kracht geven om te regeren.

Let vooral op de goudgekleurde jas van de boeddha. Deze wordt drie keer per jaar verwisseld – als de lente plaatsmaakt voor de zomer (maart tot mei), wanneer het regenseizoen begint (mei tot oktober) en de zomerse temperaturen verdwijnen en de winter inzet (november tot februari).

10. De rijdende trein van de Maeklong-markt

In het dorp Samut Songkhram, dat tegen Bangkok aan ligt, vindt sinds 1905 de bijzondere markt Maeklong plaats. Dit is de markt waar verkopers acht keer per dag hun hele hebben en houden inklappen voor de langsrijdende trein. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is rijdt deze over de bakken gevuld met bonen of bananen, die net laag genoeg zijn om niet geraakt te worden.

Zodra je de hoge fluit van de trein hoort, heb je drie minuten om aan de kant te gaan. De daken van de kramen worden als paraplu’s ingeklapt, wat de markt de naam ‘Umbrella Pulldown Market’ heeft bezorgd. De trein past maar net. Let dus goed op waar je staat: het is niet voor niets een van de gevaarlijkste markten ter wereld.

11. Ontsnap aan de hectiek van Bangkok in Lumpini Park

Een van de geliefde stadsparken van Bangkok is het bij reizigers relatief onbekende Lumpini Park in de gelijknamige wijk. Deze groene oase is in 1920 in opdracht van koning Rama VI gebouwd en is het eerste openbare park van de stad. Slenter over het 2,5 kilometer lange wandelpad langs picknickbanken waar Thaise families het weekend vieren en kijk uit op het kunstmatige meer vol boten in de vorm van zwanen.

Het park is vooral populair onder de lokale bevolking. In de koele ochtenduren beoefenen ouderen serene Thai Chi oefeningen op de grasperken. Watervaranen kruipen uit het meer zodra de zon doorkomt, om hun schubbige huid op te warmen in de zonnestralen. Leuk weetje: het park is vernoemd naar de stad Lumbini in Nepal, de geboorteplaats van Boeddha.

12. Koop je geluk in Wat Pho

Een glimp door de gouden deur- en raamkozijnen verraadt al waarom Wat Pho een van de bekendste bezienswaardigheden van Bangkok is. De 46 meter lange en 15 meter hoge liggende boeddha valt gelijk op en lijkt door zijn immense formaat in de tempel geperst te zijn. In tegenstelling tot veel andere boeddhabeelden ligt deze boeddha, wat de overgang naar het hiernamaals symboliseert.

Vergeet ook niet de 108 bronzen schalen, die parallel aan de liggende boeddha staan, te bewonderen. 108 staat in het Boeddhisme voor het aantal acties dat Boeddha moest voltooien om tot Verlichting te komen. In Wat Pho symboliseren de kommen geluk. Koop bij de ingang een bak met bronzen munten van de monniken en laat de schalen galmen door er een munt in te gooien, terwijl je in gedachte een wens uitspreekt.

13. De onbekende Tha Kha Floating Market

Bangkok staat bekend om de levendige drijvende markten. Slechts 10 kilometer van Damnoen Saduak Floating Market – de bekendste en oudste (1866) drijvende markt van Bangkok – ligt Tha Kha Floating Market. Een sfeervolle markt waar zelfs de lokale bevolking nog hun dagelijkse boodschappen komt halen.

Huur je eigen longtailboot en vaar (zelf of met een schipper) over de markt, langs boten vol kokosnoten en bananen. Het gebied dat de markt omringt, staat bekend om de honing en kokosolie die in de tuinen van de lokale gemeenschap wordt geteeld. Potten vol zoet goud staan vakkundig opgestapeld in de boten en hakmessen blinken in de lucht tot de kokosspetters rondvliegen.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.