Natuur aan de Costa Brava

Tussen de woeste rotskusten van de Costa Brava liggen ook brede zandstranden, een vlak en verstild drassig gebied en allerlei parken met een lieflijke, getemde natuur.

Highlights aan de Costa Brava

Een hoogtepunt in het landschap is de Cap de Creus, de meest oostelijk gelegen punt van Spanje bij Cadaqués, waar de Pyreneeën eindigen in een woest maanlandschap. Sant Pere Pescador met zijn ongerepte stranden is zeer geliefd bij (Nederlandse) kampeerders. Opvallend aan de Costa Brava is de tramuntana, een koude noordenwind, die zowel ’s zomers als ’s winters langs de kust kan waaien. Hij blaast elke aanwezige vochtigheid in de lucht en alle duistere wolken weg en brengt een zo helder en intensief licht dat de hemel en de zee daaronder met een bijna bovennatuurlijk azuurblauw schitteren.

Er zijn veel natuurparken aan de Costa Brava, zoals Empordà: Aiguamolls de l’Empordà (moerasland), Parc Natural Cap de Creus, Medeseilanden (vogel- en onderwaterreservaat) en Parc Natural de l’Albera (Pyreneeënuitloper).

Wandelen aan de Costa Brava

De Costa Brava en vooral de nabijgelegen Pyreneeën bieden – behalve hartje zomer – een uitstekende omgeving om te wandelen. Catalonië kent een padennet van ongeveer 5000 km, ingedeeld in lange routes (GR, witrode markering), korte routes (PR, witgele markering) en lokale routes (SL, witgroene markering). In veel plaatsen worden nu zogeheten camins de ronda, rondwegen, aangelegd, die langs het water naar mooie baaien, uitkijkpunten of andere bezienswaardigheden voeren. Je kunt langs bijna de hele Costa Brava lopen over de Europese wandelroute GR 92 van Portbou naar Blanes. Daarbij kom je langs de mooiste stukjes van de kust.

Lees ook op oppad.nl: wandelroute Cap de Creus

Fietsen aan de Costa Brava

De wielersport is in Spanje immens populair. Veel campings verhuren dan ook fietsen. Overigens moet je aan de Costa Brava wel grote hoogteverschillen, hobbelige paden en drukke secundaire wegen voor lief nemen. Het is belangrijk extra voorzichtig te zijn, want de automobilisten houden vaak geen rekening met fietsers. In Spanje moeten fietsers verplicht een helm dragen.

Vogelparadijs in natuurpark Aiguamolls

Over het algemeen is de Costa Brava een woest en ruig gebied. Heel anders doet ze zich echter voor in het vlakke moerasgebied aan de monding van de rivier de Muga – hier hangt een bijzondere stilte boven de zoutpannen met de zoetwaterlagunes, die met hun bijzondere flora en fauna bescherming genieten binnen het Parc d'Aiguamolls de l’Empordà. In dit vogelparadijs ligt een heel netwerk van wandelpaden.

Afhankelijk van het seizoen zijn hier flamingo’s, baardmannetjes, ooievaars, roerdompen en nachtegalen te zien. Een relatief klein gebied laat een grote verscheidenheid zien aan zoutpannen, moeras, weidelandschap, zoetwaterlagunes en aan de natuur overgelaten stranden. Het natuurpark met zijn vogelobservatieposten is geliefd bij vogelkenners. Met een wandeling van een tot twee uur krijg je al een goed beeld van de planten en dieren die hier leven.

Ontdek de natuur van de Costa Brava

De Costa Brava biedt afwisseling genoeg voor de natuurliefhebber! Wil je meer weten over de natuur van de Costa Brava? Je leest er alles over in de ANWB Extra Reisgids Costa Brava.

Handig om te weten als je naar de Costa Brava gaat

Alles voor een stedentrip Barcelona
Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal
Leuke tips voor een vakantie naar Spanje