Bezienswaardigheden Costa Brava

Ondanks dat de meeste mensen voor de zon naar de Costa Brava komen, is er toch ook heel veel te zien in deze streek. Zoals het Dalí-museum in Figueres, een benedictijnerklooster met spectaculair uitzicht en Griekse en Romeinse opgravingen bij L’Escala.

1. Girona

Girona is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, die in de streek Costa Brava ligt, en is met zijn universiteit ook zo ongeveer de culturele hoofdstad van deze streek. De voorstadjes mogen misschien een wat minder uitnodigende indruk maken – des te pittoresker is het nog sterk middeleeuws getinte oude stadsdeel met zijn wijk Klein-Venetië aan de rivier de Onyar. Behalve de imposante kathedraal vind je hier ook onder meer de Call, een van de eerste joodse getto’s van Europa. Na een zorgvuldige restauratie vertelt deze buurt tegenwoordig de geschiedenis van de belangrijkste gemeenschap van de Catalaanse Sefardische joden.

2. Salvador Dalí-museum

Vele kunstenaars hebben zich laten inspireren door het grillige landschap van de Costa Brava, maar niemand had zo’n nauwe band met de landschapsvormen van de woeste kust als de surrealist Salvador Dalí. Hij werd in 1904 in Figueres geboren en heeft een groot deel van zijn leven in deze kuststreek doorgebracht. Zijn laatste rustplaats heeft hij ook in zijn geboortestad gevonden – in het door hem opgerichte Teatre-Museu, dat een van de meest bezochte musea van Spanje is.

De voormalige stadsschouwburg, een imposant gebouw uit de 19de eeuw, te herkennen aan de eieren die de dakrand tooien. Het is geen toeval dat hij voor zijn museum uitgerekend een theater uitzocht: veel meer dan een museum biedt hij hier een enscenering, een voor het publiek toegankelijke kunstinstallatie met theaterachtige effecten.

3. Spectaculair uitzicht bij San Pere de Rodes

Alleen al het uitzicht maakt een bezoek aan het Sant Pere de Rodes-klooster de moeite waard: op een duizelingwekkende hoogte van 520 meter boven de baai van Port de la Selva staat dit monumentale benedictijnenklooster op de hellingen van een steile kust. Het biedt een adembenemend panorama van Cap de Creus tot aan de Franse grens. Het klooster werd ooit gebouwd in de 11de en de 12de eeuw. De gerestaureerde ruïne is nu een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van Spanje.

4. Tijdreis naar de oudheid

Het is nauwelijks te geloven: op slechts een paar meter van het strand met zijn dicht op elkaar liggende badgasten en zijn waterfietsen neem je hier een duik in de geschiedenis van duizenden jaren geleden. Zonder de ontwikkelingen in dat verre verleden zou Spanje in zijn huidige vorm misschien niet eens bestaan.

In de 6de eeuw v.Chr. stichtten Griekse handelaars hier de antieke kolonie Emporion. Later kwamen Romeinse soldaten aan land in de haven van Empúries en begonnen vanhier uit aan de verovering van het Iberisch Schiereiland. De ruïnes van hun steden uit die tijd nodigen ertoe uit om te midden van pijnbomen en cipressen door een soort open geschiedenisboek te wandelen.

Ontdek wat je nog meer kunt doen aan de Costa Brava

De Costa Brava biedt afwisseling genoeg! Wil je meer weten over de cultuur en hoogtepunten aan de Costa Brava? Je leest er alles over in de ANWB Extra Reisgids Costa Brava.

Handig om te weten als je naar de Costa Brava gaat

Alles voor een stedentrip Barcelona
Tolbadge Frankrijk/Spanje/Portugal
Leuke tips voor een vakantie naar Spanje