Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

6x mooie steden in Schotland

Bezichtig Dunnottar Castle in Stonehaven, bezoek het Victoria & Albert Museum in Dundee en wandel door Aberdeen waar de granieten gebouwen de stad letterlijk een magische glans geven. Dit zijn 6 mooie steden in Schotland.

Schotland staat bekend om de doedelzak, haggis en de ruige natuur met als populairste gebied de Schotse Hooglanden. Maar het land kent ook een aantal verrassend leuke steden. Van Inverness in het noorden met de Clava Cairns tot Balloch in het Loch Lomond & The Trossachs National Park in het zuidwesten. En daartussen Aviemore in Cairngorms Nationaal Park. Dit zijn 6 mooie Schotse steden.

1. Loch Lomond & The Trossachs National Park

Aan de zuidwestkust van Loch Lomond ligt de toegangspoort tot het Loch Lomond & The Trossachs National Park: Balloch. Bekijk in dit Schotse dorp het 19e-eeuwse Kasteel Balloch, met een landgoed dat bestaat uit 200 hectare bossen, parken, tuinen, weiden en kustlijn. Vanuit dit kasteel reis je eenvoudig naar Loch Lomond & The Trossachs National Park. Dit allereerste nationale park van Schotland, dat is opgericht in 2002, bestaat uit 1865 vierkante kilometer aan bergen, valleien en meren.

Het Trossachs National Park is verspreid over twintig bergtoppen over de 1.000 meter hoogte. Hiertussen liggen vele lochs (Schotse naam voor een meer of inham van een zee), waarvan Loch Katrine de belangrijkste watervoorziening van Glasgow is. Maak een tocht met de stoomboot van de Trossachs Pier naar Stronachlachar voor een uniek uitzicht op het landschap. Wil je juist Loch Katrine in volle glorie zien, beklim dan de 461 meter hoge heuvel Ben A’an, waarvan de puntige top op een kleine berg lijkt.

2. Inverness: Clava Cairns en de Munlochy Clootie Well

Inverness ligt in de Schotse Hooglanden en betekent letterlijk ‘mond van de rivier Ness’. Het is de toegangspoort tot de Noordelijke Hooglanden en het bekende Loch Ness. Maar verken ook de rest van Inverness en de omgeving zoals de Clava Cairns ten westen van het stadje. Dit zijn stenen graven van ongeveer 4.000 jaar oud en vergelijkbaar met de Drentse hunebedden. De Cairns zijn vooral populair doordat ze gebruikt werden in de televisieserie Outlander.

Op ongeveer 15 kilometer ten noorden van Inverness ligt de Munlochy Clootie Well. Een Clootie Well is een eeuwenoude Keltische traditie waarbij bezoekers een eigen gekozen kledingstuk in de bron dopen en ophangen. Ze wensen of bidden dan om minder pijn of genezing van een bepaalde ziekte. Wandel langs dit bedevaartsoord en je aanschouwt een bizar tafereel van duizenden kledingstukken hangend aan bomen.

3. Bezoek Cairngorms Nationaal Park vanuit Aviemore

Aviemore ligt op ongeveer 240 kilometer ten noorden van Edinburgh. Dit dorpje is met een afstand van 22 kilometer tot het Cairngorms National Park, de ideale uitvalsbasis om het 4.500 vierkante kilometer grote park te bezoeken. Je vindt hier lochs en een massief met 52 bergtoppen, waarvan de Ben Macdui met 1.309 meter de hoogste is. Volg vanaf het Aviemore Information Centre het pad richting Loch an Eilein. Hoewel de kans niet groot is, heb je zomaar kans om rode eekhoorns en Schotse wilde katten tegen te komen tijdens je tocht door dit 3.000 jaar oude bos.

Op ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Aviemore in het Cairngorms National Park ligt het Highland Wildlife Park. Dit safaripark heeft een oppervlakte van 105 hectare en is eigendom van de liefdadigheidsinstelling Royal Zoological Society of Scotland, die als missie heeft bezoekers te inspireren over de wonderlijke dierenwereld. Je ziet in dit park – dat geschikt is voor alle leeftijden – onder andere sneeuwapen, rode panda’s, kamelen en tijgers.

4. Bekijk het Marischal College in granietstad Aberdeen

Aberdeen is na Glasgow en Edinburgh de derde grootste stad van Schotland. De stad kent een aantal bijnamen zoals de ‘zilveren stad met de gouden stranden’ – die verwijst naar de goudkleurige stranden aan de Noordzee – en de ‘granietstad’ dankzij de bleke stenen waaruit veel gebouwen opgetrokken zijn. Wanneer deze granieten gebouwen, zoals de 14e-eeuwse Sint Machar’s Kathedraal en het Marischal College, glinsteren in het zonlicht krijgt de stad letterlijk een magische glans.

Het Marischal College uit 1593 is met een oppervlakte van 17,5 vierkante kilometer – na het Escorial (dat een paleis, abdij en mausoleum in één is) in Madrid – het op een na grootste granieten gebouw ter wereld. De architectuur wordt aan de ene kant gevormd door de sobere stijl van architect Archibald Simpson en aan de andere kant door de loodrechte gotische stijl van architect A. Marshall Mackenzie, waarvoor de steensoort Mackenzie’s Kemnay-graniet is gebruikt.

5. Wandel van Stonehaven naar Dunnottar Castle

Aan de oostkust van Schotland in de regio Aberdeenshire ligt Stonehaven. Dit stadje staat vooral bekend om het 14e-eeuwse vervallen Dunnottar Castle. Volg vanaf Stonehaven het 4 kilometer lange wandelpad langs de kust naar deze kasteelruïnes. Dit pad voert je onder andere langs het oorlogsmonument ter herdenking aan de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Even later doemen uit het niets de verlaten ruïnes van Dunnottar voor je op, die spectaculair op een landtong in de ruige zee liggen.

Dunnottar Castle was in de 14e eeuw de woning van de Graven Marischal – een van de machtigste families van Schotland – en is de plek waar de Schotse kroonjuwelen in de 17e eeuw werden verborgen voor het binnenvallende leger van het staatshoofd Oliver Cromwell (1649 - 1658). Wandel door de over 1,4 hectare verspreide ruïnes van dit kasteel en houd ook de zee rondom in de gaten. Wie weet spot je nog dolfijnen, zeehonden of papegaaiduikers.

6. Dundee: bezoek het eerste designmuseum van Schotland

Ten oosten van Perth en aan de noordelijke oever van de Firth of Tay, de trechtervormige uitmonding van de rivier de Tay in de Noordzee, ligt Dundee. Iets voorbij het centrum van deze stad – op zijn Schots Dùn Dèagh – ligt de 152 meter hoge Dundee Law-heuvel, die is ontstaan op de top van een uitgedoofde vulkaan die 400 miljoen jaar geleden werd gevormd. Ga hier picknicken tussen de locals en bewonder het uitzicht over de rivier de Tay en de stad met onder andere het Victoria & Albert Museum.

Dankzij de bouw in 2018 van dit V&A-museum – tevens het eerste designmuseum van Schotland – wordt Dundee steeds bekender bij het grote publiek. De geometrie die je ziet aan de buitenkant van dit museum is geïnspireerd op de kliffen langs de Schotse oostkust en is opgetrokken uit ongeveer 2500 stenen panelen. In het museum vind je meer dan driehonderd collecties van Schots designerfgoed zoals metaalbewerking, glas, fotografie, mode en textiel.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.