Naar artikel

Top 15 bezienswaardigheden Edinburgh

Edinburgh is een tikkeltje duistere Schotse stad vol mythes en legendes. Met bezienswaardigheden als het Edinburgh Castle dat boven de stad uittorent en de ‘Auld Reekie’ wandel je licht huiverend het Schotse verleden binnen.

1. Edinburgh Castle

De meestbezochte bezienswaardigheid van Schotland is eigenlijk een volledig stadsdeel, dat machtig boven de stad uittorent. Hier worden de Schotse kroonjuwelen en de Stone of Destiny bewaard, hier laten musea krijgshaftige tijden en historische gebouwen feiten uit de geschiedenis weer tot leven komen.

2. Royal Mile

De verkeersader van het Castle naar het Palace of Holyroodhouse is de historische en toeristische hoofdweg van de stad. De Royal Mile verbindt de twee koninklijke residenties Edingburgh Castle en Palace of Holyroodhouse met elkaar. Hij loopt van Castlehill via Lawnmarket en High Street omlaag naar Canongate. Onder aan de burcht liggen de uitgesproken toeristische winkels, terwijl aan High Street en Canongate de apartere zaken gevestigd zijn.

3. Auld Reekie

Hier spookt het! De oude stad van Edinburgh Auld Reekie, de ‘oude doorrookte’, kent gestaafd door de cijfers, de hoogste dichtheid aan spookgeschiedenissen en gruwelijke historische misdrijven ter wereld. Tegenwoordig is de duistere zijde van Edinburgh een van de grootste toeristische attracties die vele bezienswaardigheden met zich mee brengt zoals gewelvendoolhof The Vaults en de claustrofobische stegen van de verborgen buurt Real Mary King’s Close.

4. Palace of Holyroodhouse

Macht, moord, mannen… en uiteindelijk het schavot. In de renaissancevertrekken van het koninklijk paleis hangt meer dan een vleugje Maria Stuart (1542-1587), de vrouw die de fantasie van tijdgenoten en latere generaties sterk heeft beziggehouden. De beslissende jaren, aan het einde waarvan ze de Schotse kroon verloor, bracht ze door in Edinburgh.

5. Scottish Parliament

In dit gedurfde gebouw vergadert sinds 2004 het Schotse parlement. Het gewaagde futuristische ontwerp maakt het tot een bezienswaardigheid in Edinburgh die de moeite waard is.

6. Museum of Scotland en Royal Museum

De geschiedenis van Schotland van de raadselachtige stenen van de Picten en de prehistorie tot de elektrische gitaar van Tony Blair, wordt in het postmoderne Museum of Scotland uit de doeken gedaan. Het in 2011 compleet gerenoveerde en uitgebreide Royal Museum of Scotland toont schatten uit de hele wereld.

7. Princes Street en George Street

In de winkelbuurt rond deze beide straten met nog menig gebouw uit de 18e en 19e eeuw valt niet alleen het chique warenhuis Jenners te ontdekken, maar ook taal van trendy boetieks. Daar komen nog hippe bars en restaurants bij, om bij te komen van een vermoeiende dag bezienswaardigheden en shoppen.

8. New Town in georgian stijl

In stijlvolle herenhuizen wordt de geest van de 18e en vroege 19e eeuw weerspiegeld. In weidse pleinen als Charlotte Square, in de hoge ramen met roeden en de stucinterieurs van de stadspaleizen wordt de geest van de gouden eeuw van Edinburgh weerspiegeld, de 18e en vroeg 19e eeuw. Niemand twijfelt eraan dat deze adressen ook nu nog tot de gewildste van de stad behoren.

9. Calton Hill en Broughton

De door neoclassicistische monumenten bedekte heuvel biedt een magnifiek zicht op Edinburgh en haar bezienswaardigheden. De met zuilen verfraaide gebouwen op de heuvel doen een leek meteen aan Griekse tempels denken. Vandaar de bijnaam ‘Athene van het Noorden’. In de hippe wijk Broughton aan de voet van de heuvel is het altijd feest.

10. Tollcross

Tussen het postmoderne Traverse Theatre en het neobarokke King´s Theatre spelen enkele van de beste toneelgezelschappen van theaterstad Edinburgh. Het spreekt vanzelf dat nachtbrakers hier genoeg pubs en restaurants vinden voor meer of minder verfijnd amusement voor dan wel na theaterbezoek.

11. Arthur´s Seat en Duddingston

De berg van Edinburgh is slechts 251 m hoog, maar kaal, gekloofd en romantisch als de Highlands. Zeer de moeite waard. Niet alleen vanwege het uitzicht over de bezienswaardigheden van de stad, maar ook vanwege de idyllische dorpse sfeer in Duddingston.

12. Leith

Postmoderne appartementenblokken en trendy, nautisch geïnspireerde restaurants op de voormalige haven- en industrieterreinen. Edinburghs historische havenstad biedt een charmant contrast tussen oud en nieuw. Zo’n twintig jaar geleden was hier niets meer dan een verwaarloosde rij huizen te vinden, nu herrijzen er continu nieuwe, hippe winkels, restaurants en clubs.

13. East End

Glasgow is een prachtige Victoriaanse stad, op nog geen uurtje van Edinburgh. Glaswegians voelen passie voor hun ‘Dear Green Place’ en hebben een zwak voor de historische bezienswaaridgheden in de stad. De gotische St. Mungo´s Cathedral en de fascinerende begraafplaats Necropolis bepalen de oude stad van Glasgow.

14. Jugendstil in Glasgow

De bekende jugendstilarchitect liet een rijke erfenis na. Geen andere stad kan bogen op zo’n rijk erfgoed aan wereldbekende art-nouveau-architectuur. In de Glasglow School of Arts en het House for an Art Lover kun je de designersdroom met zijn grote herkenningswaarde van dichtbij bekijken.

15. West End in Glasgow

Aan de westrand van de binnenstad in de buurt van de universiteit zijn niet alleen musea als het Kelvingrove Museum te ontdekken. Dankzij de levendige scene is het er elke avond druk in de kroegen en restaurants.

Misschien vind je dit ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!