Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Top 15 bezienswaardigheden Edinburgh

Met een overvloed aan geschiedenis, mythes, legendes, prachtige architectuur, eindeloze kronkelende straatjes en majestueuze kastelen is Edinburgh een stad die je niet snel zult vergeten. Verken de middeleeuwse oude stad en de elegante nieuwe stad, en bezoek andere bijzondere bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan Edinburgh.

Wat te doen in Edinburgh?

1. Kroonjuwelen en kanonschoten bij Edinburgh Castle

Het kasteel van Edinburgh staat op een vulkanische rots (Castle Rock). Het uitzicht over Edinburgh vanaf Castle Rock is schitterend, maar neem zeker ook een kijkje achter de kasteelmuren. In Edinburgh Castle vind je onder meer de Honours of Scotland, de oudste kroonjuwelen in het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt het kasteel op eigen gelegenheid bezoeken, maar het is aan te raden om gebruik te maken van de audio guide. Het is sowieso handig om vooraf online tickets te kopen. Deze tickets zijn goedkoper én je hoeft niet aan te sluiten in de rij bij de kassa. Elke dag (behalve op zon- en feestdagen) wordt om 13.00 uur een kanon afgeschoten. Vroeger had dit afvuren een functie, tegenwoordig is het voor de show. Vanaf Mill’s Mount Battery heb je goed zicht op het afvuren.

2. Royal Mile: Schotse pubs, stadshuizen en tuinen

© Catherine Poh Huay Tan, Flickr

De Royal Mile is een van de belangrijkste straten in het centrum van Edinburgh; het verbindt Edinburgh Castle met het Palace of Holyroodhouse. Oké, deze straat is best toeristisch, maar tóch is het leuk om langs de winkels en typisch Schotse pubs te dwalen. Sowieso vind je langs de Royal Mile veel bekende bezienswaardigheden.

Naast de geplaveide straten van de mile staan stokoude stadshuizen. Omdat de oude stad in de middeleeuwen overvol dreigde te worden, werd er veel omhoog gebouwd. In de kelders van deze woonden de armsten. Doordat veel pestlijders in deze kelders stierven, kreeg Edinburgh de reputatie van spookstad. Op veel plekken zouden geesten ‘ronddwalen’, aldus hardnekkige sages.

Langs de Royal Mile vind je veel steile, aflopende steegjes, zogenaamde ‘closes’. Veel van deze steegjes leiden naar verborgen, rustige tuinen, prachtige uitzichten over de stad en pubs en restaurants die erop wachten om ontdekt te worden. De Royal Mile vormde ook het decor voor veel films, zoals Avengers: Infinity War, met als hoogtepunt een vechtscène in het treinstation van Edinburgh Waverley.

3. Old Town: cultuur en een fascinerend verleden

© Catherine Poh Huay Tan, Flickr

Deze wijk wil je absoluut niet overslaan. Old Town ligt midden in het centrum van de stad en staat sinds 1995 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Als je er bent, snap je wel waarom. Het is prachtig! Old Town is het gebied rondom de Royal Mile en het Edinburgh Castle waar veel van Edinburgh’s historische bezienswaardigheden te vinden zijn. Neem absoluut een kijkje in de kleurrijke Victoria Street. Deze straat doet Harry Potter-fans zeker denken aan Diagon Alley uit de films - hierover later meer.

De oude stad heeft zoveel te bieden, dat het extra leuk is om er met een gids op uit te gaan. Je bezoekt, tijdens een wandeling van 90 minuten, de straten, pleinen, binnenplaatsen en huizen van Old Edinburgh. De gids vertelt je alles over het fascinerende verleden, de cultuur, de misdaad, de politiek en de mensen in de hoofdstad van Schotland.

4. Palace of Holyroodhouse: huis van ‘Queen of Scots’

Vanaf Edinburgh Castle loopt de hoofdstraat Royal Mile naar de koninklijke residentie Palace of Holyroodhouse. Ook zonder blauw bloed kun je deze bezienswaardigheid gewoon bezoeken. Je ziet dan de overblijfselen van de 12de-eeuwse Holyrood Abbey, de paleistuinen en de State Apartments van het paleis zelf. Tijdens een multimediatour hoor je verhalen over de geschiedenis van het gebouw en van de beroemdste bewoners uit het verleden en heden. Het paleis, vooral bekend als het huis van Mary Stuart, Queen of Scots, was het decor voor vele dramatische gebeurtenissen tijdens haar korte regeerperiode.

Tegenwoordig worden de staatsvertrekken gebruikt voor staatsceremonies. Zo werd drie dagen na het overlijden van koningin Elizabeth II haar stoffelijk overschot met een processie overgebracht naar Holyrood Palace. Hier verbleef het de nacht van 11 op 12 september 2022 in afwachting van herdenkingsplechtigheden in St Giles’ Cathedral op 12 september.

Oh ja: Palace of Holyroodhouse is elke dinsdag en woensdag gesloten.

5. Museum of Scotland: leuk met kinderen én gratis

© Shadowgate, Flickr

In het postmoderne Museum of Scotland nemen de tentoongestelde collecties je mee op een reis door de geschiedenis van Schotland, langs wonderen van de natuur en verschillende culturen van over de hele wereld. Ontdek wetenschappelijke doorbraken en bewonder exquise kunst, design en mode door de eeuwen heen. In ‘Scotland Transformed’ wordt de periode behandeld vanaf de vereniging met Engeland (1707). Dit is de tijd van de industriële revolutie en de opkomst van textielindustrie. Zo staat hier weefgetouw, waar de typische Schotse ruit wordt geweven.

Het museum heeft maar liefst 20.000 indrukwekkende voorwerpen in de collectie, waaronder de Millennium Clock, die nog steeds ieder uur slaat met een heerlijk deuntje en vrolijke lichten. En de T-rex, die meteen bij de ingang van de Natural World Galleries op de bezoekers staat te wachten. Het is bovendien een interactief museum, waarbij kinderen mee kunnen doen aan wetenschappelijke proeven. Een leuk uitje dus voor het gehele gezin. Ook leuk: de entree voor het Museum of Scotland is gratis.

6. Het ondergrondse leven van The Real Mary King’s Close

© Shadowgate, Flickr

Stel je een wirwar van straten voor die bevroren zijn in de tijd, waar eeuwen aan verhalen wachten om verteld te worden. Dat is The Real Mary’s King Close, het complex van onderaardse ruimten en tunnels uit de 17e eeuw, onder de Royal Mile. Hier ontdek je de waarheden over het duistere verleden van Edinburgh en hoor je hoe het echt was voor de mensen die in het gangenstelsel van de Close leefden, werkten en stierven.

Gidsen in kostuums uit de 17e eeuw vertellen je namelijk op grappige en spannende wijze over moorden, heksenvervolging en de mensen die in dit enge gangenstelsel woonden. Laat je ogen wennen aan het duister en ga in gedachten honderd jaar terug. Deze tour heeft een beetje van alles: geschiedenis, architectuur, cultuur en zelfs een spookverhaal.

7. National Monument: Athene van het noorden op Calton Hill

Aan de oostzijde van de wijk New Town ligt een 100 meter hoge vulkanische heuvel: Calton Hill. De wandeling naar boven is goed te doen; een aantal trappen en je bent boven. Een leuk alternatief voor de mensen die het beklimmen van Arthur’s Seat (volgende tip op de lijst) net even te veel van het goede vinden. En de beloning is groots, want vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over Edinburgh en omgeving. Maar Calton Hill is ook bekend dankzij het National Monument, dat lijkt op een Griekse tempel. Het bouwwerk is overigens nooit voltooid. Het is gebouwd tussen 1822 en 1829 en moest doen denken aan het Parthenon van Athene. Daardoor wordt de heuvel ook wel ‘het Athene van het noorden’ genoemd.

Het National Monument gedenkt de slachtoffers van de napoleontische oorlogen, die plaatsvonden tussen 1803 en 1815. Ook vind je er een oud sterrenobservatiecentrum, het Dugald Stewart Monument en het Nelson’s Monument. Als je Calton Hill ‘s morgens vroeg bezoekt, kun je genieten van de mooie zonsopgang vanaf de heuvel.

8. Klimmen op de uitgedoofde vulkaan van Arthur’s Seat

Een stukje verder in het oosten van de stad vind je Arthur’s Seat. Hier klim je tot 251 meter in Holyrood Park. De miljoenen jaren geleden uitgedoofde vulkaan is bijna vanaf elk punt in de stad te zien. Vanuit Holyrood Park leiden er verschillende routes naar de top. De snelste (en steilste) klim duurt een half uur tot drie kwartier.

In Holyrood Park kun je ook de middeleeuwse St Anthony’s Chapel bezoeken. Al lijkt het meer op de magere ruïne van een oud kasteel dan op een religieus gebouw. St Anthony’s Chapel staat op een rotspunt hoog boven St Margaret's Loch en biedt een prachtig uitzicht over Noord-Edinburgh, de rivieren Leith en Forth en Duddingston.

Duddingston is een van de oudste dorpjes in de omgeving en stamt uit de 12de eeuw. Het straalt een eenvoudige landelijke charme uit. Zo heb je hier een geheime tuin, een 12de-eeuwse kerk, een natuurreservaat vol wilde vogels en de oudste pub van Schotland. Deze pub, The Sheep’s Heid Inn, gaat terug tot 1360. Je kunt hier bowlen op de oudste houten bowlingbaan!

9. Spectaculair uitzicht (en shoppen!) bij Princes Street

Sinds 1770 is Princes Street het hart van de stad. De inwoners van Glasgow plagen Edinburghers dat hun hoofdstraat maar een halve hoofdstraat is, aangezien er maar aan één kant gebouwen staan. Maar wat ze daarbij even vergeten te vermelden, is hoe buitengewoon het uitzicht vanaf Princes Street daardoor is. Vanaf hier kijk je namelijk uit op uitgestrekte en schitterend aangelegde openbare tuinen onder de machtige kliffen waarop Edinburgh's Castle trots boven de rest van de dramatische skyline van de oude stad uitsteekt. En toch presteren de meeste mensen het om in Princes Street de andere kant op te kijken (lees: de kant van de winkels), omdat ze aan het shoppen zijn of de tram of trein op centraal station Waverley moeten halen. En ja, Princes Street leent zich dus ook uitstekend voor shoppen! Want je vindt er alle grote winkelketens en bekende merken. Na het winkelen kun je even uitrusten in het park aan Princes Street.

10. Stockbridge is niet voor niets zo’n populaire buurt

Met zijn geplaveide straatjes, elegante Georgische architectuur, weelderige groene parken en tuinen én een overvloedige mix aan winkels en restaurants, is Stockbridge een van de populairste buurten van de stad. Stockbridge ligt in het noorden van de stad, op een korte wandeling van het bruisende stadscentrum, en heeft toch een uitgesproken dorpsgevoel.

Je vindt er unieke boetieks en tweedehands winkels, maar ook superleuke plekken om te eten en drinken. St. Stephen Street is de leukste straat om te shoppen. En vergeet niet om op zondag naar de Stockbridge Market te gaan. Loop onder de authentieke toegangspoort door en trakteer jezelf op allerlei lekkers dat je hier kunt kopen, zoals het Schotse dessert cranachan, dat bestaat uit verse frambozen met room, Schotse haver en whisky. Wandel ook even naar Circus Lane, want dit is een van de mooiste straten van Stockbridge en bovendien enorm fotogeniek. Alle Georgische rijtjeshuizen en verbouwde stallen in deze straat hebben potten en hangende manden buiten, dus het ziet er allemaal heel kleurrijk uit. Denk daar nog wat magisch mooie voordeuren, kasseien, een charmante kerk en een flauwe bocht bij en het perfecte straatje is daar.

Ook de Royal Botanical Garden is een aanrader, hier hebben ze een enorme collectie planten uit alle klimaatzones. In ongeveer 15 minuten loop je naar Dean Village, een prachtig klein plaatsje aan de kust.

11. Dean Village is een schilderachtige oase van rust

Slechts een paar stappen verwijderd van de drukte van het lawaaierige verkeer en de met toeristen beladen winkels van Edinburgh, ligt een schilderachtige plek van rust. Een wandeling over de oude Bells Brae-heuvel brengt je naar het hart van het charmante, pittoreske Dean Village. Deze plaats voelt als een dorp midden in de stad. Hier vind je geen winkels of restaurants die om je aandacht strijden.

Wat je hier wel ziet? Een mooi en goed bewaard gebleven dorp, met enkele huizen die dateren uit de 17de eeuw en met sprookjesachtige straten langs de rivier de Leith. Er heerst een complete rust in het dorp. Je hoort alleen het stromen van de Leith en het fluiten van vogels. De historische huizen bevatten prachtige details en zijn omgeven door veel groen, waardoor je het idee hebt dat je in een stilleven terecht bent gekomen. Loop ook zeker even naar de Dean Bridge, want deze brug is misschien wel de mooiste plek om een foto te maken in deze schilderachtige wijk in Edinburgh.

12. Edinburgh's ‘Harry Potter Street’: trekpleister voor fans

Dreuzels, heksen en tovenaars (oftewel: fans van Harry Potter) opgelet! Wisten jullie dat je een echte Diagon Alley in Edinburgh kunt bezoeken? Hij heet Victoria Street en lijkt zo op de boekbeschrijving dat de straat bekend is geworden als Edinburgh's Harry Potter Street en elk jaar veel fans trekt. In Victoria Street vind je allerlei Harry Potter-shops, waar je accessoires uit de film kunt kopen.

Maar dat is niet de enige Harry Potter-bezienswaardigheid in Edinburgh. Je weet misschien dat JK Rowling veel tijd in cafés doorbracht om haar romans te schrijven. Het Elephant Café is hiervan de bekendste. En met een schitterend uitzicht op de oude stad, is het goed te begrijpen waarom Rowling hier inspiratie vond. Dichtbij het Elephant Café zit de George Heriot's School, waarvan wordt gedacht dat deze als inspiratie voor Zweinstein diende. Net als Hogwarts is het gebouw groots, omvat het torens en torentjes en dragen de leerlingen schooluniformen.

Last but not least heb je hier de straat Potterow. Je voelt ’m wellicht al aankomen: mensen zeggen dat Rowling door deze straatnaam op de naam van onze favoriete jongenstovenaar is gekomen.

13. Greyfriars Kirkyard: historisch en spookachtig

Greyfriars Kirkyard is het historische kerkhof rond de Greyfriars Kirk-kerk, dat stamt uit 1500. Deze rustplaats staat bekend als het meest spookachtige kerkhof ter wereld en heeft een rol gespeeld in veel van de belangrijkste historische hoofdstukken van Edinburgh. Zo was er de godsdienstoorlog Hendrik VIII; hij richtte in de 16de eeuw de Anglicaanse Kerk op en verbrak de banden met de katholieke kerk. Wie zich niet wilde bekeren, werd geëxecuteerd en kwam op dit kerkhof terecht. Op Greyfriars Kirkyard is een monument voor de martelaren.

Het kerkhof is de afgelopen jaren ook beroemd geworden vanwege de Harry Potter-connectie. Potterfans zullen het bijzonder vinden dat je hier (op de graven) veel herkenbare namen uit de boeken kunt vinden.

De Kirkyard is over de hele wereld beroemd en trekt elk jaar duizenden bezoekers die over het terrein wandelen om de historische graven te zien en mogelijk getuige te zijn van een spookachtige figuur dat door de monumenten beweegt. Hier vind je veel interessante historie en verhalen over gewelddadige geesten en andere mythes.

14. Legendarisch Leith: zoveel leuke en lekkere hotspots

Wat iconische gebieden betreft: legendarischer dan Leith vind je ze niet. Deze historische haven aan de noordkust van Edinburgh diende eeuwenlang als toegangspoort tot de stad. Tegenwoordig is Leith een populaire plek om te wonen en te bezoeken. Van lokaal gebrouwen biertjes tot cocktails en chique gerechten bij sterrenrestaurants; hier vind je zóveel leuke en lekkere hotspots. Ook worden er het hele jaar door multiculturele evenementen georganiseerd. En dat terwijl hier twintig jaar geleden niets meer te vinden was dan een verwaarloosde rij huizen. Een wandeling over de Leith Walk is een must als je in Edinburgh bent. Dit is de hoofdader die Leith verbindt met het centrum van Edinburgh. De straat zit vol met bars, pubs, restaurants én historische gebouwen.

In Leith kun je trouwens ook de The Royal Yacht Britannia bezoeken. Met dit schip voer de Britse royal family jarenlang de wereld over.

15. Uitwaaien en borrelen bij Portobello Beach

Wil je ontsnappen aan de drukte van de stad? Op slechts 20 minuten van Princes Street vind je Portobello Beach. 3,2 kilometer aan zandstrand - maar dat niet alleen. Verspreid langs de promenade heb je hier ijssalons, galerijen, strandcafés en -bars, waardoor het de perfecte plek is om een zonnige middag door te brengen. Of een winterse, als je juist lekker wil uitwaaien. Het strand wordt afgewisseld met een paar houten golfbrekers en is direct toegankelijk via een boulevard die langs het strand loopt. Langs de boulevard, een goede plek om op te wandelen en van het uitzicht te genieten, vind je cafés en bars.

Veel van de gebouwen hebben een Georgisch of Victoriaans karakter en maken deel uit van een beschermd gebied, waaronder Portobello Swim Centre, een Victoriaans binnenzwembad direct aan de promenade.

Meer tips voor een stedentrip

De 30 leukste stedentrips 
Ga je voor een romantische midweek weg of wil je lekker met familie of vrienden op stap? Dit zijn de 30 leukste steden voor een stedentrip. Plus: voor elke stad een verrassende tip.
14 stedentrips per trein, van Londen tot Milaan 
Bezienswaardige steden in Europa, goed bereikbaar met de trein. Oftewel: geen files en veel minder CO2-uitstoot. Laten we gaan.
Top 100 mooiste steden ter wereld 
Een lijst waarin pracht, (on)bereikbaarheid, budget & verrassing in delicate balans zijn. Welke stad staat op nummer 1?

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.