Tanken en laden in Rusland
Je kan niet altijd even makkelijk tanken in Rusland. Vooral in het westen van het land zijn de meeste brandstoffen nog wel goed verkrijgbaar. Wel hebben ze soms een andere naam.
Brandstofprijzen Rusland
Bekijk hier de actuele brandstofprijzen in Rusland en andere Europese landen.
Benzine
E5
- Euro 95 (Premium/Benzin automobilnyi nyetilirovanyi 95) is goed verkrijgbaar.
- Let op: Er is ook benzine met octaangetal 92 verkrijgbaar. In de meeste moderne auto's kan benzine met octaangetal 92 geen kwaad, maar toch wordt aangeraden benzine met octaangetal 95 te gebruiken omdat moderne auto's meestal hierop zijn ingesteld en deze benzine gewoonlijk zuiniger is in het gebruik.
- Het octaangetal van loodvrije benzine is veelal 92 of 95. Deze benzinesoorten zijn in ieder geval in het westen van Rusland goed verkrijgbaar.
- Superplus 98 of benzine met een hoger octaangetal, zoals 100, is goed verkrijgbaar in Rusland onder verschillende namen.
Diesel
B7
- Diesel (Diesel/Dizielnoje toplivo) is goed verkrijgbaar.
Gas
LPG
- Lpg is bij een ongeveer 470 tankstations in het westen van Rusland verkrijgbaar. Zie mylpg.eu voor een overzicht.
- In Rusland heb je een lpg-vulnippel Italië (dish) nodig als verloopstuk voor een lpg-installatie met een Nederlandse bajonetaansluiting. Lpg-vulnippels zijn onder meer verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel. (In Duitsland is een lpg-vulnippel Europa (ACME) nodig.)
CNG
- Aardgas is bij ongeveer 580 tankstations in Rusland verkrijgbaar en het aantal neemt toe (bron: agnks.com/agnks_map).
Elektriciteit
- Rusland heeft ongeveer 270 laadpunten, waarvan een groot deel in Moskou (bron: chargemap.com). Ter vergelijking: Nederland heeft er ongeveer 90.000 (bron: eafo.eu, eind 2021).
- Het aantal laadpunten groeit langzaam. Op chargemap.com vind je kaart met laadpunten in Rusland.
Tankstations
- In Rusland is het aantal tankstations buiten de grote steden beperkt. Aangeraden wordt om te tanken wanneer dat maar mogelijk is en een reservevoorraad brandstof mee te nemen op langere reizen.
Openingstijden
- Veel tankstations langs belangrijke verkeersaders of de in- en uitvalswegen van grote steden zijn 24 uur per dag of tot middernacht open.
- Elders zijn de meeste pompen meestal in elk geval open van 7-20 uur.
Actuele brandstofprijzen
- Een overzicht van actuele brandstofprijzen vind je op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa.
Betalen
- Bij tankstations kan contant worden betaald in Russische roebels (RUB).
- Bij diverse tankstations, in onder andere Moskou, kan ook met een creditcard worden betaald. Niet alle creditcards worden echter overal geaccepteerd.
- Bij veel tankstations moet eerst bij de kassa voor het gewenste aantal liters brandstof worden betaald en kan dan pas worden getankt.
Tankautomaten
- Onder andere in Moskou en Sint-Petersburg zijn tankautomaten waar kan worden betaald met creditcards.
Reservebrandstof
- Het is verboden om reservebrandstof in te voeren in Rusland.
- Het is wel toegestaan om een reservetankje met brandstof mee te nemen tijdens je reis door Rusland. Dit wordt ook aangeraden. Je moet je reservetankje echter in Rusland vullen.