Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips bij het boeken van je vliegticket

Op zoek naar vliegtickets en wil je een betere prijs, meer comfort en meer voorpret? Met deze handige tips haal je meer uit je vliegticket.

1. Hoever vooruit boeken?

De grootste kans op een goedkoop ticket heb je door zo’n 4 tot 3 maanden voor vertrek te boeken. Wie pas later zin krijgt er even uit te vliegen doet er goed aan 8 tot 5 weken voor vertrek een vliegticket te boeken, dan komen de 'bodemtarieven' in zicht. De goedkoopste vluchten boek je gemiddeld 8 weken van tevoren. 

2. Haastige spoed

'Only 2 seats left ! Hurry!!' lees je vaak op de website van een lowcost airline. Of een soortgelijke mededeling die urgentie impliceert. Moet je schrikken van die online stoelendans? Dat zochten we uit door de tarieven van 10 vluchten van Ryanair en easyJet, waarbij zo’n boodschap gedaan werd, enkele weken te volgen. Uitkomst: de prijzen stijgen lang niet altijd. 4 van de 10 vluchten werden zelfs goedkoper en de onheilsboodschap over het naderende stoelentekort verdween soms geheel. In de andere gevallen steeg het tarief, maar daalde soms ook weer. Bovendien stijgen de prijzen per definitie wanneer de vluchtdatum nadert. Slechts in één geval was het vliegtuig enkele dagen later volgeboekt. Ons advies: laat je niet opjagen.

3. Beste en slechtste stoelen

Over het algemeen bieden stoelen voorin bij de ingang naast het gangpad voldoende beenruimte. Bovendien heb je daar als eerste een hapje en drankje van de steward(ess).

4. Sta vroeg op

Blijkbaar zetten veel mensen de wekker niet graag voor een vliegtuig. Want ochtendvluchten zijn gemiddeld goedkoper dan middag- of avondvluchten. Dat wisselt wel per maatschappij: bij onze steekproef waren ochtendvluchten bij Ryanair en easyJet veruit goedkoper dan middag- of avondvluchten. Bij Transavia was dat ongeveer 50/50 en bij KLM zijn ochtendvluchten juist duurder. (Waarschijnlijk omdat veel zakenmensen op één dag op een neer willen vliegen.) Denk ook aan bijkomende kosten van de vluchttijden. Want vroege vluchten (of die juist heel laat arriveren) leveren vaak extra kosten op. Bijvoorbeeld voor een taxi, omdat trein of airportbus nog niet rijden. Denk daar dus aan als je in het holst van de nacht opstaat om twee tientjes te besparen op de ticketprijs.

5. Meer voorpret voor je geld met een 'blind-break'

Laat een blind-break-organisatie eens de bestemming kiezen. Goede prijs/kwaliteit verzekerd én de voorpret is ongeëvenaard! Deze organisaties regelen zo'n blind-break voor je:

6. Boek op zondag

Expedia en Airlines Reporting Corporation analyseerden de prijzen van een miljard vluchten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat vluchten geboekt op zondag het goedkoopst zijn.

7. Boek je vliegticket met een creditcard

Als je je vliegticket boekt, betaal dan met een creditcard. Dan ben je in de meeste gevallen verzekerd indien de luchtvaartmaatschappij failliet gaat.

Heb je nog geen creditcard? Bekijk dan eens de ANWB Creditcard, de voordeligste creditcard voor leden.

8. Vergeet je koffer niet

Het is slim om je koffer vooraf te boeken. Sowieso betaal je vaak al een klein vermogen om een koffer mee te mogen nemen. Twee koffers van 20 kilogram mee in het hoogseizoen aan boord kost je zomaar € 150 per retour. Nog kwalijker is dat bedragen bij veel maatschappijen ook nog eens verdubbelen wanneer je je bagage pas incheckt op de luchthaven. Beslis daarom vooraf hoeveel koffers je wilt inchecken. TIP: deel één koffer met zijn tweeën of reis alleen met handbagage.

9. Varieer je verblijfsduur

Bij lowcost airlines is het prijsbeleid duidelijk. Voor vluchttarieven geldt: what you see is what you get. Bij een traditionele maatschappij als KLM werkt dat heel anders. Daar hangt de prijs van je vliegticket ook af van het aantal dagen dat je ergens verblijft . En die prijsverschillen lopen flink op. Zo is het bij Europese vluchten slim om minimaal drie nachten te blijven. 

Check ook dit voor je op vakantie gaat

 ANWB Onderweg app 

Navigeer in het buitenland, vind de goedkoopste brandstof of laadpaal, bekijk tolkosten, check files of meld pech.

ANWB Reiswijzer 
Tol betalen met je pinpas, kan dat? Zonder milieusticker een stad in, mag dat? Goed voorbereid op vakantie ga je met de ANWB Reiswijzer!
Veilig je huis achterlaten 
Van inbraakpreventie tot een vlak-voor-vertrek-veilig-van-huis check! Hier vind je alle tips om je huis veilig achter te laten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. ANWB Visa Silver Card en ANWB Visa Gold Card. Nu het eerste jaar extra voordeel.