Tips om oplichting op vakantie te voorkomen
Oplichters te slim af
Nee, natuurlijk hoef je niet iedereen die je in het buitenland tegenkomt te wantrouwen. Maar er zijn mensen die het op toeristen gemunt hebben. Met deze 15 tips voorkom je veel oplichtingsellende.
1. Pinnen in het buitenland
Wat een gehannes toch altijd met zo’n buitenlands pinapparaat. Zie eerst het scherm maar eens in de Engelse taal te krijgen. Als je dan eindelijk de boel hebt ontcijferd, het gewenste bedrag gekozen, je pincode ingetoetst, zegt de ATM-machine dat de transactie niet gelukt is. Maar je hebt je pincode al ingetoetst! Is het bedrag nu afgeschreven? Je bank bellen? Wat een gedoe. Pinnen in het buitenland is niet altijd even gemakkelijk, maar laat je desondanks nooit, maar dan ook nóóit, bij het pinnen helpen door een vreemde. Diegene weet dan je pincode en dat kan het begin zijn van financiële ellende. Een slim alternatief is een creditcard, dat is het veiligste betaalmiddel in het buitenland. Wist je dat de ANWB Creditcard voor ANWB-leden de goedkoopste creditcard is?
Tips betalen in het buitenland
2. ‘Ik gaf toch 5000?’
Je geeft een briefje van 5000 rupiah en razendsnel verwisselt de Indonesische verkoper dat voor eentje van 1000 rupiah. Huh, je had toch vijfduizend gegeven? ‘Absoluut niet’, zegt de kaartjesverkoper boos, hoe dúrf je hem te betichten van diefstal? Nu kun je de zinloze discussie aangaan, ruzie maken en je geld terug eisen, of het laten zitten en de man zijn gelukje van een paar eurocent gunnen. Maar voorkomen is beter: laat het door jou te betalen briefgeld pas los als het wisselgeld verschijnt. Probeer zoveel mogelijk gepast te betalen en groot briefgeld van tevoren bij een bank te wisselen.
Wist je dat je geld op vakantie kunt verzekeren?
3. Uitkijken voor de kamelentruc
Bij de piramides van Gizeh maken veel toeristen een kamelenrit. Hoe diervriendelijk zo'n tochtje is, is zeer de vraag, maar we hebben het nu over oplichting. Vaak gebeurt het dat je een kamelenritprijs afspreekt, je een rondje maakt en dat de prijs aan het eind van het toertje zes keer hoger blijkt te zijn. En dan volgt een veel voorkomend trucje zo oud als de piramides zelf: de kameel zakt pas weer door zijn voorpoten als er flink betaald is. Trouwens, ga ook nooit zomaar met iemands kameel op de foto, de eigenaar kan naderhand van je eisen dat je voor de geleverde ‘diensten’ van zijn dier flink betaalt.
4. Gepakt in Las Vegas
Las Vegas, Sin City, de stad van de zonde, staat erom bekend dat haar taxichauffeurs nogal onbetrouwbaar zijn. De politie in Las Vegas waarschuwt je hoe het gaat: je zit in een taxi, wordt ergens afgezet, de chauffeur heeft haast, zet vlug je bagage op straat, stapt razendsnel in en rijdt weg. Wat blijkt? Zit een van je koffers nog in zijn achterbak. Zie je nooit meer terug! Behalve om als een havik op je bagage te letten is er nog een andere voorzorgsmaatregel: in het zicht van de chauffeur zijn naam, taxinummer, het kenteken en het taxibedrijf noteren (fotograferen), voor het geval dat.
5. De armbandtruc
Je loopt over straat en plots komt er een verkoper op je af die je druk pratend een zelf geknoopt armbandje hoopt te verkopen. Voordat je goed en wel doorhebt wat er gebeurt, zit zo’n ding al om je pols. En natuurlijk is het er eentje die je met geen mogelijkheid meer af krijgt. Dus moet je het armbandje wel afrekenen. Lang verhaal kort: zorg dat verkopers niet te dicht bij je komen staan en als iemand aan je zit, doe meteen een flinke stap achteruit of loop met ferme pas door (met je armen baldadig in de lucht). Overkomt het je toch, dan is betalen helaas de makkelijkste manier om er weer van af te komen. Alleen een schaar kan je daarna nog ontdoen van het ongewenste cadeautje.
6. ‘Nu beslissen, laatste kans!’
Op vliegvelden hangen vaak veel oplichters rond. En het mag gezegd worden: dat is slim van ze. Je stapt net uit een vliegtuig, een tikje verdwaasd, moe en met een jetlag. Wat je vooral niet moet doen is op zo’n moment een toeristische tour boeken, lekker gemaakt met verkooppraatjes als ‘Nu beslissen!’ ‘Bijna uitverkocht!’ ‘Wij zijn de allergoedkoopste!’ Je kunt echt eerst beter een nachtje slapen en de volgende dag met een frisse blik prijzen en aanbieders met elkaar vergelijken. De huisregel luidt: wat op het vliegveld wordt verkocht, is altijd duurder!
7. Geef niet aan zwervers
Allereerst weet je niet hoe de gebruiken in een land zijn, maar het is nooit slim op straat je portemonnee voor de dag te toveren. Iedereen kan zien dat je een portemonnee bij je hebt en de oplettende zakkenroller heeft de inhoud ervan ook bekeken. Wil je daklozen af en toe iets toestoppen, zorg dan dat je muntgeld in je zak hebt zitten zodat je er gemakkelijk bij kunt. Een reisportemonneetje met een ritsje is ook een goeie tip, zodat je die grote portefeuille (‘Ik ben rijk!’) thuis kunt laten.
8. ‘Museum is dicht’
Waar toeristen ronddwalen, zijn er altijd klaplopers die er hun werk van hebben gemaakt om verdwaalde reizigers op het verkeerde been te zetten. Dit gaat ongeveer zo. Klaploper: ‘Kan ik u misschien helpen?’ Toerist: ‘Graag, is het Museum van Schone Kunsten rechtdoor of hier rechtsaf?’ Klaploper: ‘Het museum is dicht vandaag!’ Toerist: ‘Bij het hotel zeiden ze dat het vandaag gewoon open is.’ Klaploper: ‘Nee, ik verzeker u dat het gesloten is, maar toevallig weet ik een veel mooier museum!’ Je wandelt mee en wordt afgezet bij een Perzische tapijtenwinkel waar ze proberen een peperduur tapijt aan je te slijten. Wat de klaploper er zelf mee opschiet? Hij verdient een commissie voor iedere toerist die hij bij de winkel aflevert. Niet gevaarlijk, wel irritant. Gelukkig kun je daarna dan eindelijk naar het Museum van Schone Kunsten, dat natuurlijk gewoon open is.
9. Maak een foto van je reisdocumenten
Maak vóór vertrek een foto van al je officiële documenten: je paspoort, rijbewijs, betaalpasjes, creditcard, je eventuele visums, alles! Zo kun je deze altijd raadplegen in het geval je ze op welke manier dan ook bent kwijtgeraakt. Ook handig, mail ze aan de thuisblijvers mocht je ze kwijt zijn.
10. Opletten bij huurauto's
Je denkt een prachtdeal te hebben gesloten, een prima huurauto voor een vriendenprijsje. Het bedrijf is dan wel geen Hertz of Avis, maar wat maakt het uit, een auto is een auto, toch? Bovendien is de verhuurder werkelijk een alleraardigste man. Totdat je zijn huurauto op de afgesproken dag en tijd terugbrengt en hij transformeert in een tiran die op de linkerachterdeur een fikse deuk spot. ‘Ja, maar dat heb ik niet gedaan!’ roep jij dan uit, ‘die deuk zat er al in toen u mij de auto verhuurde, daar hebben we het nog uitgebreid over gehad!’ Maar de verhuurder houdt voet bij stuk: 250 dollar betalen of je krijgt je borg van, aha ja, 250 dollar niet terug. De oplossing: maak voordat je wegrijdt overal foto’s van, leg ieder stukje auto vast. Dat praat achteraf een heel stuk makkelijker.
Hier moet je nog meer op letten bij goedkope huurauto's
11. Verdeel je contante geld
Verdeel het contante geld dat je op reis bij je hebt altijd over verschillende tassen en vakken. Wordt je handtas uit je handen getrokken of verdwijnt je koffer spoorloos, dan heb je altijd in een van je andere tassen nog een pluk geld. Laten we het afkloppen maar stel, stél, je raakt al je bagage in één keer kwijt, wat dan? Dan heb je altijd nog een handje contanten onder je kleding, in een buideltasje of in een geheim ingenaaid zakje in je broek.
Bekijk de voordelen van een creditcard op vakantie
12. Politie!
Door een persoon in politie-uniform word je aangehouden, omdat je iets helemaal verkeerd gedaan hebt. Dat moet onmiddellijk rechtgezet worden door middel van het betalen van een boete. Nú. Cash. Anders draai je de bak in. Vertrouw je het niet, stel dan voor om mee te gaan naar het bureau om de boel daar af te handelen. Sta je met nepagenten te onderhandelen, dan wordt je ‘fout’ zeker door de vingers gezien. Zijn het echte politiemensen, dan betaal je alsnog, maar dan op het politiebureau.
13. ‘Wát? Geen wifi?’
Het aantal hotels en horecagelegenheden dat nog geen wifi aanbiedt, wordt steeds schaarser. Maar het kán nog steeds gebeuren dat er geen internetverbinding is en je in een ouderwets internetcafé belandt. Werkt vaak prima, maar wees gewaarschuwd: gebruik in een internetcafé, als het even kan, niet je creditcard om online aankopen te doen en ook online bankieren kun je beter laten. Er bestaat software die alle gegevens die op een computer worden ingevoerd onthoudt, inclusief wachtwoorden, creditcardnummers en gebruikersnamen. Precies de informatie die je nou net niet met louche types wilt delen.
14. Melkpoeder = rum
In Cuba vraagt men toeristen vaak om mee te gaan naar de supermarkt om voor hun pasgeboren baby de broodnodige melkpoeder aan te schaffen. Sta je eenmaal in de winkel, dan bestellen ze opeens een hele waslijst aan boodschappen, die jij als hulpvaardige buitenlander dan mag afrekenen (inclusief een dure fles rum). De oplossing is toch echt om helemaal niet met Cubanen mee te gaan naar de supermarkt.
15. Het hondentrucje
Iemand met een hotdog in zijn hand botst tegen je aan en flats!, een kwak ketchup of mayonaise op je arm. De hotdogliefhebber roept in drie talen zijn excuses en gaat meteen in de weer met servetjes. Het is in Zuid-Amerika onder reizigers bekend als de The Hot Dog Trick. Terwijl ze je o zo hulpvaardig schoon poetsen, halen ze ondertussen je zakken leeg. Natuurlijk doen ze dat zo vliegensvlug dat je er niets van voelt en het pas doorhebt als ze allang weg zijn.